Zondag zijn ze vertrokken naar het WK zeilen in de Optimist-klasse van 6 tot 16 juli in Antigua in het Caribisch gebied. Voor de 13-jarige Hidde is het zijn tweede wereldtitelstrijd; zijn 11-jarige broertje debuteert.

WK-tickets

"Ik hoop dat het daar lekker waait", zegt Hidde een paar dagen voor hun vertrek. "Ik zeil graag bij veel wind en hoge golven. Met licht weer ben ik in het nadeel omdat ik wat zwaarder ben." Floris maakt het niet uit: "Ik ben fanatiek als ik eenmaal in de boot zit en kan me volledig focussen op de wedstrijd. Veel wind of weinig wind: ik ga ervoor. Op het WK varen we met onze eigen zeilen. De boten moeten we huren van de organisatie."

'Ik hoop dat het daar lekker waait'De Optimist is een eenpersoonsjeugdzeilboot. Een groot aantal van de huidige topzeilers is in deze klasse begonnen met wedstrijdzeilen. Internationaal is de maximumleeftijd 15 jaar. Hidde en Floris hebben talent. Om naar het WK te mogen, in zeilkleding van Windesign, waren er dit voorjaar selectiewedstrijden in Heeg, Brouwershaven en Muiderzand. Alleen voor de top vijf van de 160 deelnemers was er een WK-ticket; Hidde werd tweede en Floris vierde.

Concurrentie

Om op het WK bij de top te eindigen is niet eenvoudig. Er komen uit 65 landen 260 boten aan de start. Hidde: "De eerste drie dagen varen we elke dag twee wedstrijden. De eerste 80 boten in het klassement plaatsen zich voor de finale, die twee dagen later begint. Weer drie wedstrijddagen, maar dan voor de wereldtitel. De overige deelnemers strijden voor de 81e plaats." Floris, hoopvol: "Een plek bij de top 80 zou al geweldig zijn. De internationale concurrentie is enorm."

Serieuze aangelegenheid

Voor Hidde en Floris Schraffordt is het zeilen een serieuze aangelegenheid. Hidde zit op het Comenius College in Hilversum waar hij een aangepast programma volgt, zodat sport en school te combineren zijn. Floris volgt het basisonderwijs aan de Godelindeschool en krijgt veel medewerking. Praktisch ieder weekend wordt er gezeild. In januari en februari zijn ze naar Spanje geweest voor trainingen en wedstrijden, financieel ondersteund door parkeerfondsenaanbieder Dekfordt. De broers hebben de beloftenstatus bij NOC*NSF Daarnaast gaan de broers twee keer in de week voor krachttraining naar sportschool Van Hellemond. Zeiler Karel van Hellemond is voormalig Nederlands kampioen in de Finnjol-klasse. Wat brengt de toekomst? Bij het NOC*NSF hebben zij de beloftenstatus. Voor een A- of B-status komen zij pas in aanmerking na resultaten in een van de Olympische klassen. Daarom zeilt Hidde het volgend seizoen in de Olympische Laserklasse. Floris blijft nog in de Optimist varen.

Sponsors

Zeilen op recreatieniveau is financieel te behappen. Voor twee zoons met ambitie die op topniveau zeilen is meer nodig. De 12.500 euro voor deelname van Hidde en Floris aan het WK moet zelf worden betaald. Door de locatie van het WK is dat vrij fors. Een boot die twee jaar meegaat kost 5000 euro en de zeilen - waarvan er per boot twee of drie per jaar worden versleten - kosten 400 euro per stuk. En daarnaast de trainingskampen in het vroege voorjaar in Spanje plus de vele wedstrijden in Nederland. Voor de financiering in de toekomst heeft vader Jort Schraffordt de Stichting Schraffordt Sailing opgericht: "Er zijn gesprekken gaande met potentiële sponsors. Daarnaast zijn we aangesloten bij Sponsorkliks, waarbij bedrijven doneren als je via die website online bij één van hen iets koopt. Ook zijn we met www.sport-talent.nl aan de slag gegaan."

In de genen

Het zeilen zit bij de familie in de genen. Vier jaar geleden zijn Hidde en Floris begonnen met wedstrijdzeilen bij watersportvereniging De Vrijbuiter in Loosdrecht. Vader Jort zeilde ook in de Optimist en Laser en deed mee aan EK's en WK's. Moeder Annemieke viel figuurlijk net buiten de boot voor een ticket voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona in de Europe-klasse. De hoop is dat de twee jongens net zo veel plezier en succes kunnen hebben als de rest van de familie.