Met haar blik strak vooruit weigert de 50-jarige vrouw uit Kortenhoef woensdag te antwoorden op de vragen van de rechtbank en de officier van justitie over haar betrokkenheid bij het organiseren van illegale lottoloterijen in 2015 en 2016. De vrouw is samen met nog vier andere mannen verdachte in de strafzaak waarbij het Openbaar Ministerie haar als een van de organisatoren ziet.

Naast haar stond woensdag ook de 68-jarige man uit Kortenhoef terecht. Hij was een van de vele bookmakers die de lottobiljetten aan de man bracht. De andere betrokkenen in deze strafzaak, waaronder een 61-jarige Hilversummer, staan later dit jaar terecht.

Geldboete

"U deed het puur om het geld. Een passende straf is om u financieel aan te pakken en om het verdiende geld terug te vorderen", aldus de officier van justitie die tegen de vrouw een geldboete van 10.000 euro, twee weken celstraf voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van 56.000 euro eiste. Een Bussumer hoorde een geldboete van 3.000 euro, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk, en een ontnemingsvordering van 16.000 euro tegen zich eisen.

Boekjes met namen van bookmakers en ingelegde en uitgekeerde bedragen 

In 2015 maakte het Team Criminele Inlichtingen melding dat er een vermoeden bestond dat er in 't Gooi illegale loterijen werden georganiseerd. Aan de hand van observaties en tapgesprekken deed justitie eind oktober 2016 op verschillende woonadressen in Hilversum, Bussum, 's Graveland en Kortenhoef huiszoekingen. Onder meer bij de vrouw uit Kortenhoef werden papieren en boekjes in beslag genomen met allerlei namen van bookmakers en ingelegde en uitgekeerde geldbedragen.

Zakcentje

Het OM gaat er vanuit dat de vrouw samen met de 61-jarige Hilversummer de organisatie leidde. Daarnaast waren er allerlei verschillende bookmakers, waaronder de Bussumer, die een extra zakcentje bijverdienden door de lottobiljetten te verkopen. "Ik kreeg een bepaald percentage over de biljetten die ik verkocht had en als het lot onder mijn spelers viel, kreeg ik nog een extraatje centje er bij", aldus de Bussumer.

De vrouw uit Kortenhoef zei woensdag alleen dat zij onschuldig is. Verder beriep zij zich op haar zwijgrecht.