Maurice van Laere. Dat is de officiële naam van de ondernemer die iedereen in Weesp kent als Maus. Zelf weet hij trouwens ook niet beter. "Als iemand Maurice roept, kijk ik soms niet eens om. Dan denk ik 'o ja, dat ben ik zelf'", lacht hij. Maus dus, dat is wat het is.

Iets veranderen

De energieke Maus, die behoort tot de inboedel van Weesp, postte eind juni op Facebook een opvallend bericht. Er zou namelijk iets gaan veranderen, want per 1 juli werd hij officieel eigenaar van DSS Achter de Grachten Weesp, dat ook wel bekend staat als DSS Weesp of gewoon als  'de kopieerwinkel aan de Achtergracht.' Maus bereikte met zijn bericht veel Weespers. "En weet je wat ik zo leuk vind? Dat de meeste mensen het idee hadden dat er helemaal niets zou veranderen. De meesten wisten niet beter dan dat ik al vanaf het begin eigenaar was", zegt hij met een brede grijns.

'De meeste mensen dachten dat ik al lang eigenaar was'

Dat begin is 17 jaar geleden. Aan het Buitenveer tegenover de fourniturenzaak zat destijds een kopieerwinkel waar machines van Rex International stonden. Rex International heeft ook Weesp-DNA en is al jaren actief in de verhuur en verkoop van nieuwe en gebruikte Xerox copiers en toebehoren. Toen de eigenaar wilde stoppen, vroeg hij aan Willem Lok, directeur van Rex International, of die de winkel wilde overnemen. Lok zag daar wel brood in, maar in het pand had hij geen vertrouwen. Een andere locatie was echter zo gevonden  want om de hoek, aan de Achtergracht, stond de winkelruimte leeg waar voor die tijd Pover onder andere kozijnen verkocht. Dat werd DSS Achter de Grachten, dat vanaf het begin was wat het nu nog steeds is: een kopieerwinkel, alias printshop, alias aanbieder van geschenkartikelen en ook alias leverancier van sportprijzen aan de Achtergracht.

Het gezicht

Willem Lok had vanaf acquit iemand op het oog om de zaak te bestieren: Maus, een goede vriend van de familie Lok. Zo werd Maus na een inwerkperiode van een dag het gezicht van de winkel en al die tijd was hij een tevreden medewerker. Tot het vorig jaar bij hem begon 'te kriebelen'. Hij heeft wat nieuwe ideeën en wilde de zaak eigenlijk best overnemen. Dat bleef maar door zijn hoofd spoken en na zijn wintersportvakantie begin dit jaar besloot hij op Willem af te stappen met de vraag of dat tot de mogelijkheden zou behoren.

'Willem en ik waren er in een mum van tijd uit'

"Direct na mijn vakantie gingen we praten en dat verliep zo soepel dat we er in een mum van tijd uit waren. Voordat we het wisten, schudden we elkaar de hand. En 1 juli was een mooie datum voor de overdracht, want dat was exact 17 jaar geleden dat we de winkel overnamen."

Weespersluis

In 17 jaar is er amper wat veranderd in de winkel en verwacht vooral niet dat Maus nu zijn kans schoon ziet. Misschien een paar kleine aanpassingen, maar klanten zullen het amper zien, zo ze het al merken. DSS Achter de Grachten is voor Weespers namelijk een icoon en dat wil hij vooral zo houden. 

'Ik hoor vaak dat papier uit de gratie is, maar ik merk het tegenovergestelde'De nieuwe ondernemer ziet vooral potentie in nieuwe bewoners van Weespersluis. "Iedereen die al in Weesp woont, kent mij of weet wel waar ik zit en waarvoor je hier terecht kunt. Maar al die nieuwe bewoners weten dat niet, maar ook zij hebben kopieer- en printwerk nodig. Is het niet voor privé, dan is het wel voor een vereniging of wat dan ook. Iedereen heeft af en toe een print of kopie nodig en dat gaat niet veranderen. Ik hoor heel vaak dat papier uit de gratie raakt, maar ik merk eerder het tegenovergestelde."Weet je wat het ook is? Veel mensen hebben een kopieerapparaat thuis, maar dat levert nooit topkwaliteit. En als je eens wat wil printen, is de toner op. Iedereen herkent dat."

Foto's afdrukken

Je kunt aan de Achtergracht één, een paar of heel veel kopietjes laten maken, iets laten uitprinten en scannen doet Maus ook. En foto's afdrukken. Op klein formaat, maar ook groot en desgewenst op canvas op een houten frame. Men vraagt, Maus draait, en hij vindt het nog steeds hartstikke leuk werk. "Mensen komen met van alles en nog wat aanzetten en ik vind het dan een uitdaging om het zo mooi mogelijk afgedrukt te krijgen", zegt hij oprecht.

Sportprijzen

Ook voor bedrukte shirts (hij is specialist in kleine aantallen, voor grote aantallen werkt hij samen met Crystal Print dat ook in Weesp is gevestigd) ben je hier aan het goede adres en vergeet vooral ook de sportprijzen niet. Wie de winkel binnenstapt, ziet rechts een plank met daarop een stel protserige sportprijzen. Die heeft Maus niet gewonnen, maar hij levert die, in alle soorten en maten. "Ja hoor, dat hou ik er lekker bij. En vergis je niet in de mogelijkheden. We hebben een uitgebreide catalogus met allerlei soorten bekers, medailles en andere prijzen."

Bedrijven

Veel klanten zijn particulieren, maar Maus rekent ook veel bedrijven tot zijn clientèle. "Die hebben dezelfde wensen als particulieren. Elke order boven de 50 euro lever ik op factuur en desgewenst kom ik het bestand even ophalen. Geen probleem."