Dit systeem bundelt een aantal bestaande technieken waardoor de interventiecardiologen een volledig beeld krijgen van de kransslagaders en maakt het mogelijk om hartkatheterisaties sneller, veiliger en efficiënter uit te voeren. Tergooi werkt als tweede ziekenhuis ter wereld met dit ultramoderne platform.

Tijdens een hartkatheterisatie wordt een dunne draad in de kransslagader ingebracht om bijvoorbeeld vernauwingen te meten, een stent te plaatsen of om met ultrasound (echo) de vaten in beeld te brengen. Tegelijkertijd brengt een angiografie met röntgenstralen de vaten in beeld. Op basis van de metingen en de beelden bepaalt de interventiecardioloog welke behandeling nodig is: medicatie, een dotterbehandeling, het plaatsen van een stent of een operatie.

Tot op de millimeter nauwkeurig

Het IntraSight Interventional Application Platform meet op de millimeter nauwkeurig de drukval in het bloedvat, oftewel de bloeddruk voor en achter de vernauwing. Daarbij laat het de beelden van de angiografie en de ultrasound parallel aan elkaar zien. Maribel Madera Cambero is interventiecardioloog in Tergooi: "Deze techniek is echt het neusje van de zalm. Door de meting, het echobeeld en het angiobeeld te combineren, weet je precies waar je in het bloedvat bent en zie je exact hoe ernstig de vernauwing is. Dit geeft ons een nog vollediger beeld van het bloedvat." De interventiecardiologen kunnen hierdoor nog beter bepalen welke behandeling de patiënt nodig heeft en bij meerdere vernauwingen zien welke vernauwing het best kan worden behandeld. "Daarbij hoeven we geen apparatuur meer naar binnen te halen vanuit de gang omdat alles geïntegreerd is, je bedient het systeem zelf met een touchscreen aan de tafel en dat werkt perfect, zelfs met handschoenen aan."

'Je ziet exact waar je in het bloedvat bent en hoe ernstig de vernauwing is'

Volgens Madera Cambero is het vooral heel belangrijk dat IntraSight de resultaten van de behandelingen verbetert: "We kunnen steeds optimaler gebruikmaken van de techniek. Zo geeft het systeem ook advies over de lengte en de diameter van de stent die je moet gebruiken bij een vernauwing en voorspelt het de drukval na het plaatsen van een stent. Je weet dus op voorhand welk resultaat je bereikt. Met dit nieuwe systeem komen we steeds dichter bij ons doel: nog betere behandelingen en een optimaal resultaat voor onze patiënten."

Regionaal dottercentrum

Het Interventiecentrum Cardiologie van Tergooi werd geopend in 2011 en is uitgegroeid tot een groot regionaal dottercentrum met cardiologische zorg van het hoogste niveau. De behandelingen hebben een hoog succespercentage en kennen zeer weinig complicaties.