'Arrivee' staat er op de gele boog voor de ingang en bij binnenkomst kunnen de wielerfanaten op de foto in de gele - of bolletjestrui. Ook staat er een grote fietsenstalling waar de sportieve bezoekers hun racefiets kunnen stallen om na een lange tocht onder het genot van een drankje het slot van de Touretappe te volgen. Ondertussen zien ze de presentatoren van NOS Radio Tour de France live radio maken.

Juichen voor Kruijswijk

Eén van die presentatoren, tevens de bedenker van het Tourcafé dat sinds zaterdag in Beeld en Geluid staat, is Robbert Meeder. In 'zijn' gele trui ('gaat keurig ingelijst worden') praat hij - als zijn collega Gert van 't Hof de presentatietaken op zich neemt - met de bezoekers. En dat zijn er best veel, ziet ook Meeder zondagmiddag. "Gisteren (zaterdag, red.) zat hier zo 200 tot 250 man. Er was haast een voetbalachtige sfeer doordat iedereen Kruijswijk aanmoedigde. Er werd gejuicht alsof we wereldkampioen waren. En dat voor dag 1. Dat geeft voldoening. Vooraf is het toch best spannend of het een succes wordt. Maar als je zit ziet, vraagt je je af waarom nooit iemand hier eerder op is gekomen."

Het idee ontstond bij de live-uitzending vanaf de Champs-Élysées

Het idee voor een café ontstond bij Meeder een jaar geleden tijdens de uitzending op de slotdag van de Tour live vanaf de Champs-Élysées in Parijs. Vanwege het succes van Kruijswijk en vooral Tom Dumoulin waren veel Nederlanders naar de Franse hoofdstad gekomen. "En er stonden daar twee microfoons van ons. Meer niet", aldus Meeder. "En ik zie mensen daar foto's van maken. Dat vond ik zoiets raars. Daar moesten we wat mee doen."

Glazen bak

Al snel ontstond er het idee van een café en ook de NPO en NOS reageerden aanvankelijk enthousiast. Probleem was wel dat veel wilde plannen - bijvoorbeeld drie weken lang, tijdens de gehele Tour - te prijzig bleken. Ook de gedachte om uit te zenden vanuit een grote Amerikaanse camper van twaalf meter lang was te duur, aldus Meeder. De 'glazen bak' waar Meeder en Van 't Hof nu in staan, terwijl de bezoekers daarbuiten aan één van de biertafels staan en op één van de schermen de wedstrijd te volgen, is het uiteindelijk resultaat. De lantaarnpaaltjes en croissantjes geven het geheel een enigszins Franse sfeer. Natuurlijk kan dat laatste nog iets meer overdreven worden, maar voor een eerste keer is het resultaat heel aardig. Want dat er een vervolg komt, lijkt nagenoeg zeker. Al zijn er nog geen plannen voor volgend jaar, vertelt Meeder.


Vervolg

Volgens de bezoekers moet dit initiatief - sowieso tot en met zaterdag is het Tourcafé vanaf 14.00 uur geopend - volgend jaar uiteraard een vervolg krijgen. "Ik vermaak me wel", vertelt Jos Noordam, die samen met zijn zoon Lars op de eerste rij zit. Vanuit Boskoop (bij Alphen aan den Rijn) zijn ze zondag naar Hilversum gekomen. "Gisteren was echt spannend, ik hoop vandaag weer. Het zou mooi zijn als Kruijswijk het podium haalt." Net als zijn vader volgt ook Lars de Tour op de voet, al kijkt hij meestal pas het laatste uur. Zou hij zelf niet graag ooit de Tour willen fietsen? "Nou, dan moet je wel heel sterk zijn en uithoudingsvermogen hebben. Dat heb ik niet. Ik ben meer van het hockey en tennis."

'Misschien kom ik hier wel de hele week'

"Waar ze net naar beneden gingen, heb ik twintig jaar terug ook gefietst", vertelt Boudewijn Snoeck uit Amsterdam. "Ik maakte daar toen een fotoreportage over verdwenen beroepen. Het is daar prachtig, die natuur. Ja, ik kijk naar het wielrennen maar ook naar de omgeving. En voor vandaag dacht ik eens te gaan kijken in dit mooie gebouw. En dat bevalt prima." Martin Elsendoorn uit Zwolle komt met een biertje in de hand op adem na een lange fietsrit 'met alleen maar wind tegen' vanuit zijn woonplaats richting Hilversum. "Ik vind het wel gemoedelijk. Ik las op twitter over dit café en besloot me maar aan te melden. Ik had het wel wat ruimer verwacht, maar dit is wel hartstikke leuk."

Prachtige sport

Vanuit Breda is Tanja (achternaam hoeft niet in de krant) naar Beeld en Geluid gekomen. Zonder man. Die vindt wielrennen niet leuk, zegt zij. "Misschien kom ik hier wel de hele week", lacht ze, "dan heeft mijn man er ook geen last van. Maar dit is toch een prachtige sport: voetbal is een spelletje, wielrennen een sport."