Jerrit Vellenga loopt dezer dagen onafgebroken met zijn mobiele telefoon in de hand. De app die het Nederlands vertaalt naar het Chinees dat de vertegenwoordiger van de brouwketelfabriek kan verstaan (en andersom) is onmisbaar. Het is een koddig gezicht. Elke zin loopt via de vertaal-app, maar het werkt wonderwel.

De meneer uit China helpt bij het opbouwen van de brouwinstallatie. Hij vertegenwoordigt de fabriek waar Wispe de onderdelen heeft laten maken. Het 'brouwhuis', zoals ze dat noemen, wordt vanaf deze week opgebouwd in de getransformeerde Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp. Hier komt de Wispe-brouwerij met proeflokaal, een bierlab, rondleidingen en nog veel meer leuke dingen. 

Maar eerst moeten al die ketels, tanks en leidingen in elkaar gezet worden. Zoals het er nu bijligt is een Wispe-biertje nog ver weg. "Gelukkig is alles genummerd", legt Jitze Vellenga uit. Enthousiast gaat hij ons voor op een wiebelende trap naar het brouwers-entresol, waar drie machtige koperen brouwketels al op hun plek staan. "Hierin wordt straks ons bier gebrouwen", zegt hij trots. Remko Vellenga komt erbij en inspecteert de ketel van dichtbij. Hij meent daar een deukje te zien. "Niet met de rubber hamer hoor", waarschuwt Jitze. "Dat moeten we even anders oplossen."

Eindelijk beginnen

Drie ketels, acht lagertanks, een spoeltank en een kluwen leidingen zijn maandag gearriveerd in Weesp na een reis van acht weken over de oceaan van China naar Nederland. Op het eerste gezicht lijkt de hardware niet beschadigd tijdens de halve wereldreis. "We zijn super opgelucht. Over dat we nu eindelijk kunnen beginnen met bouwen en inrichten, maar ook omdat al het spul de reis zonder kleerscheuren heeft overleefd."

De drie brouwketels hebben een capaciteit van 1500 liter. Jitze legt uit dat er per brouwdag twee 'soepjes' worden gemaakt, wat neerkomt op een totale dagproductie van 3000 liter. Het nieuwe bier wordt vervolgens opgeslagen in de lagertanks, waar het drie tot vijf weken verder rijpt en gist, afhankelijk van welk soort bier het moet worden.

Een groot deel de crowdfunding steekt Wispe in deze installatie "We hebben deze installatie in China laten maken omdat het een van de beste producenten ter wereld is. Maar ook omdat het aanzienlijk scheelt in prijs.” Een groot deel van de via crowdfunding opgehaalde 210.000 euro steekt Wispe in deze brouwinstallatie. Een deel van het Wispe-bier zal straks door de kranen van het proeflokaal stromen. Het grootste deel stroomt verder richting de bottelarij, waar het bier in de flesjes wordt gedaan. Via een nieuwe entree aan de zijkant van de kerk kunnen de flesjes op transport naar de winkels en andere afnemers. 

Levensader

Jitze houdt zijn hand bij een opening voor een aansluiting onderaan de ketel. "Het bier gaat in een gesloten circuit van deze ketel naar de lagertanks daar", zo wijst hij . "De levensader van de brouwerij. Pas bij afvullen in de bottelarij (Jitze wijst nu de andere kant op) komt het bier voor het eerst in contact met de lucht in de kerk." Remko legt vervolgens uit waarom dat gesloten circuit zo belangrijk is. "In de lucht gaan vaak wilde gisten rond. Als die bij het bier komen, verstoren ze de smaak en de kwaliteit." De Wispe-bottelarij is er zo op ingericht dat de wilde gisten niet of nauwelijks kans krijgen. "Daar hebben we extra voor moeten investeren, maar de kwaliteit staat bij ons echt voorop."

Bostel naar de varkens
Wispe streeft naar brouwen op duurzame wijze. Ze gaan hun bieren gecertificeerd biologisch brouwen. De schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar en er wordt naar gestreefd om uitsluitend duurzaam opgewekte energie te gebruiken. De restwarmte die vrijkomt bij het brouwproces wordt hergebruikt. Het eiwitrijke restproduct van de brouwsels (bostel) wordt opgehaald door boeren uit Weesp en Muiden, die het weer gebruiken als veevoer.

Tekst gaat onder de foto verder

Het is nu nog moeilijk voor te stellen met die takel van hoogwerkservice.nl midden in het pand, maar het proeflokaal krijgt de uitstraling van een grand café. Bezoekers kunnen het ambachtelijke brouwproces volgen en het resultaat proeven. De Wispe-broers zoeken met uitgekiende verlichting en materiaalkeuze voor de juiste sfeer die zowel past bij het kerkgebouw als bij de nieuwe functie. 

"En daar komt dan de bierwinkel", wijst Jitze naar een aanpalende ruimte. Hier is straks bier van Wispe en van andere kleine Nederlandse brouwerijen te koop. Het is ook het vertrekpunt van de rondleidingen die je na de opening door de brouwerij kunt krijgen. En er staat straks een kleine brouwinstallatie; het brouwlab. "Het biedt ons de gelegenheid om te experimenteren met smaken en stijlen, maar we gaan er ook workshops geven."

Jerrit staat nu bij de tanks, werktekening in de ene hand, de vertaal-app in de andere. De communicatie loopt gesmeerd. Remko begint met het uitpakken van de schier oneindige hoeveelheid dozen en andere scheepslading. En Jitze regelt even snel wat voor de lunch. 

Het enthousiasme van de Wispe-broers is aanstekelijk. Maar je merkt ook de spanning die deze enorme investering met zich meebrengt. Voor het eerst een eigen brouwerij, kleine Wispe wordt groot. Jitze: "We hebben het goed voorbereid. In ons businessplan hebben we er echt alles aan gedaan om er straks een succes van te maken. Natuurlijk is het spannend. Maar het is vooral leuk." 

Open?

Tot slot de meest gestelde vraag: wanneer gaat het proeflokaal open? Het antwoord luidt: november 2019. 

Bierloos van 1920 tot 2019
Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. In 1920 sloot De Leeuw, de allerlaatste Weesper bierfabriek. Draai 20 en 19 om - en je hebt het jaar van de terugkeer van de bierbrouwer in Weesp.