De twee reddingboten van het reddingstation Huizen-Blaricum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn afgelopen nacht allebei in actie gekomen. Plotseling noodweer met harde wind en onweer in deze tropische nacht zorgde ervoor dat boten die voor anker lagen of afgemeerd waren, los raakten.

Twee incidenten tegelijk

Om 03.12 uur werd de reddingboot van Huizen gealarmeerd. Bij afvaart bleken er twee incidenten tegelijkertijd te spelen. De reddingboot uit Huizen zette koers richting eiland 't Hooft op het IJmeer. De reddingboot van Blaricum werd daarop om 03.21 uur gealarmeerd voor een incident op het Gooimeer. 

Op het IJmeer troft de reddingboot Nikolaas Wijsenbeek een jacht met een ouder echtpaar aan boord. Ze waren van het anker en zochten een veilige plek. De reddingboot begeleidde het jacht naar een ankerplaats in de luwte van het eiland.

Tegen de dijk

De reddingboot Blaricum-1 werd gedirigeerd richting Almere waar een zeiljacht door de harde wind van het anker geblazen was. Het jacht was met haar beide opvarenden, afkomstig uit Duitsland, tegen de basaltblokken van de dijk aangekomen. De reddingboot heeft het jacht losgetrokken en geïnspecteerd op schade. Door het ondiepe water waar het jacht terecht kwam is de motor oververhit geraakt en kon het zeiljacht niet op eigen kracht verder. De reddingboot heeft het jacht daarom op een veilig plaats in de haven van Huizen afgeleverd.


De reddingboot Blaricum-1 sleept het zeiljacht weg van de basaltblokken.

Brand

In een woning aan de Meikevermeent in de Hilversumse Meent is in de nacht van donderdag op vrijdag brand ontstaan. De vermoedelijke oorzaak van de brand is een blikseminslag.

De brand ontstond rond 3.50 uur, even daarvoor was de stroom uitgevallen. Toen de bewoners de aardlekschakelaar weer probeerden aan te zetten, bonsden de buren bij hen op de deur: het dak van de woning bleek namelijk - over de gehele lengte - in brand te staan. De brandweer wist door snel ingrijpen erger te voorkomen. Vanwege de extreme hitte was het voor de brandweerlieden fysiek erg zwaar. Extra brandweerlieden waren aanwezig, zodat ze elkaar konden ondersteunen.

Rond 5.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Niemand raakte bij de brand gewond. Wel was er in de woning flink wat schade.Foto: Bob Awick