Vorige week sloeg het boerenechtpaar Willy en Ruth Nagel alarm bij VolkerInfra PNH Gooi en Vechtstreek & Zaanstreek Waterland. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het maaibeleid van onder andere de bermen en met dat beleid waren Willy en Ruth Nagel op z'n zachtst gezegd niet blij.

Bestrijdingsmiddelen

"Het verontrust ons zeer dat wij als boerenbedrijf door de provincie Noord-Holland worden gedwongen extra bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken om ongewenste en dodelijke planten te lijf te gaan in onze, aan wegbermen grenzende, agrarische percelen", schreef Willy Nagel onder andere aan de .

Zeer giftig

Dat is nogal ferme taal, maar het ging dan ook ergens over. In de berm staan namelijk twee planten waar de dieren niet vrolijk van worden: Jacobskruiskruid en distels.

Er was alle reden tot alarm

Jacobskruiskruid is zeer giftig voor de grazende dieren en het probleem van distels is dat hun stekelige eigenschappen na droging niet verdwijnen, waardoor ze 'op een pijnlijke manier het winterrantsoen van het vee bederven.' Alle reden dus tot alarm. En dat heeft in tweede instantie gewerkt.


Op de eerste foto de situatie zoals die is na het maaien en op bovenstaande foto van vorige week staat het onkruid nog tot kniehoogte.

In eerste instantie liet een medewerker namelijk weten dat er al gemaaid was, maar dat was helemaal niet waar: de planten stonden tot en met gisteren nog steeds op kniehoogte. Maar in tweede instantie kwam gisteren het bericht waar Willy en Ruth en alle andere boeren eigenlijk reikhalzend naar uit keken. Vandaag is namelijk een maaiploeg aan de slag gegaan die de gehele berm van de N523 (deze verbindt de N236 en de N201 via Nederhorst den Berg) heeft ontdaan van onkruid zodat hiermee het risico op verdere groei en uitzaaien van Jacobskruiskruid en distels wordt tegen gegaan.

Kwestie van een communicatiefoutjeMooi, maar hiermee is nog niet de vraag beantwoord waar het nou fout ging. Wat blijkt? Kwestie van een communicatiefoutje. "De oorzaak dat alleen de meterstrook en niet de gehele berm gemaaid is, heeft als oorzaak dat deze laatste maaironde door een andere partij is uitgevoerd. Door een communicatiestoornis is onverhoopt alleen de meterstrook gemaaid (vanuit verkeersveiligheid oogpunt) terwijl, mede gelet op de onwenselijkheid van distels en Jacobskruid in de nabijheid van agrarische percelen met of zonder vee, de bermen in zijn geheel gemaaid hadden moeten worden", schrijft omgevingsmanager Jorn Verwoerd namens VolkerInfra.