De nieuwe RWZI heeft meer capaciteit dan de huidige rioolzuivering. Dit is hard nodig met het oog op de bouw van nieuwe woningen van Weespersluis in de Bloemendalerpolder. Bovendien kan het oude beestje niet voldoen aan de strengere lozingseisen die in 2020 gaan gelden. Het in de RWZI gezuiverde rioolwater wordt namelijk afgevoerd naar het Amsterdam-Rijnkanaal en verdwijnt zo uiteindelijk in de Noordzee.  

Proefdraaien

De eerste paal ging in december de grond in. De nieuwe RWZI is nog niet voltooid, maar rond deze tijd wordt wel al het eerste afvalwater via de nieuwe installatie gezuiverd. Dat is proefdraaien, als het ware. Volgens de planning wordt de bouw in januari 2020 afgerond en is de zuivering volledig in gebruik. 

Een kostbare investering, we bouwen voor de lange termijn Rolf Steenwinkel, verantwoordelijk waterschapsbestuurder, liet al eerder aan onze redactie weten: "Een rioolwaterzuivering bouwen is een kostbare investering. We bouwen voor de lange termijn. De oude installatie dateert uit 1974 en is aan vervanging toe. De nieuwe zal zo worden gebouwd dat hij makkelijk op eventueel nieuwe eisen kan worden aangepast."  

Medicijnresten

De nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp zal de eerste van het type 'Full Scale Iceas' in Nederland zijn en combineert meerdere zuiveringsprocessen in één tank. Dat maakt de zuiveringstechniek efficiënter. De zuiveringstanks nemen ook minder ruimte in beslag. Dat leidt tot z'n superduurzaamheid (onze woorden). Om te beginnen zijn er voor de bouw minder grondstoffen nodig. Maar de compacte waterwasser heeft beduidend minder plek nodig zodat er op het grote terrein aan de IJsselmeerlaan ruimte beschikbaar komt voor ontwikkelingen in de toekomst. Denk aan ruimte voor een extra zuiveringsstap toe te voegen, bijvoorbeeld om medicijnresten te verwijderen. Maar Waternet kan er ook een significant aantal zonnepanelen plaatsen. 

Overstromingsbestendig

Het Iceas-systeem is ook nog eens zuinig met energie. Bovendien kan hij tegen een overstroming. Mocht er door zeer hevige regenval water op het terrein komen te staan, dan blijft de zuivering werken: de belangrijkste elektrische installatie is namelijk op de eerste verdieping gebouwd. Ook op deze manier houdt het water waterschap dus rekening met klimaatverandering. 

Als de nieuwe RWZI op-en-top draait, wordt gestart met de sloop van de oude waterzuivering en wordt het terrein opnieuw ingericht. 

Nieuw riool 
Een aantal straten van bedrijventerrein Noord gaat vanaf maandag 26 augustus op de schop vanwege de aanleg van een rioolpersleiding. De leiding komt tussen de Hogeweyselaan en de nieuwe rioolwaterzuivering aan de IJsselmeerlaan. Naar verwachting is het werk na vier weken klaar. Het werk begint met het verwijderen van de bestrating op de IJsselmeerlaan. Dat is nodig om de nieuwe persleiding aan te kunnen leggen in de Eemmeerlaan en de IJsselmeerlaan. Om de bedrijven aan de Eemmeerlaan en IJsselmeerlaan bereikbaar te houden, worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. In verband met de werkzaamheden wordt het bestemmingsverkeer voor de Eemmeerlaan soms omgeleid. Daarvoor worden borden neergezet. De bedrijven blijven bereikbaar.

Bij Waternet vonden we dit amuserende én informerende filmpje...