Wat is er aan de hand? Maarten van Donk heeft een slagerij aan de Nieuwstraat 14. Naast hem runt Jolanda Roest-Veldhuisen al bijna veertig jaar een lederwarenwinkel op nummer 16. Groot was hun verbazing dat er op de gemeentepagina in het WeesperNieuws van drie weken geleden een vergunningaanvraag staat voor het 'samenvoegen van twee winkelruimten' met daarbij hun winkeladressen. 

Nieuwsgierige klanten

Dat de gemeentelijke bekendmakingen goed worden gelezen, werd na de bezorging van de krant al snel duidelijk. Bij zowel de slagerij als de tassenwinkel begonnen klanten vragen te stellen. Maarten van Donk: "Jolanda stapte ook zelf op me af. Ze vroeg lachend of ik haar soms iets te zeggen had: 'Heb je soms plannen om me uit te kopen?' We begrepen al snel dat er iets mis was gegaan met het adres". 

Na het foute adres draait de geruchtenmachine nog meer overuren 

Vuur opstoken

Volgens Maarten draait de geruchtenmachine overuren. Altijd al, maar na dat verkeerde adres draait -ie nog een tikje harder. De slager geeft eerlijk toe dat hij het zelf ook wel een beetje voedt: "Als iemand uit die vergunning hardop concludeert dat de zaken goed gaan, dan beaam ik dat volmondig. Uitbreiden, muren doorbreken, tuurlijk joh! Ik stook het vuurtje graag een beetje op." Ze kunnen immers beter over je praten dan van je eten, ook al run je een slagerij.

Voor buurvrouw Jolanda vond Maarten het vervelender: "Die had op dat moment ook de zomeruitverkoop en dat werd door mensen meteen opgevat als een opheffingsuitverkoop. Maar ondanks dat zag zij er gelukkig ook vooral de humor van in." Een medewerker, die de lederwarenwinkel in afwezigheid van Jolanda bemant, grapte erover tegen haar werkgever: "Een slager en een lederwarenwinkel, dat is misschien niet eens zo'n gekke combinatie." Een biefstuk op je bord en van zijn velletje een handtas aan je arm, zoiets. 

Nieuwstraat/Nieuwstad

Wat er precies is mis gegaan met de adressen is de slager niet helemaal duidelijk. Hij denkt dat het te maken heeft met de verbouwing van Nieuwstad 14/16, een straat verderop. "Daar heeft de Weesper Hairgallery in het leeggekomen pand ernaast een muur doorgebroken en een barbershop geopend. Zelfde huisnummers, straatnamen die sterk op elkaar lijken... ik denk dat daarin iets door elkaar is gehaald." Uit navraag bij de gemeente blijkt dat het inderdaad gaat om een verschrijving: "De aanvragen worden handmatig overgenomen op een lijst die wij aangeleverd krijgen voor de bekendmakingen. Bij het handmatig overnemen is helaas iets misgegaan. We zullen dat deze week rectificeren". 

Overigens is het niet zo heel gek dat mensen denken dat Maarten een vergunningaanvraag heeft ingediend. Hij wil namelijk wel verbouwen, heel graag zelfs, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde omdat de slagerij in een monumentaal pand gevestigd is: "Daarover voer ik nu gesprekken met de gemeente, maar dat staat helemaal los van deze verwisseling van adressen."