Om in voetbaltermen te blijven: FC Weesp zit in de voetbalwereld in de middenmoot voor wat betreft de invoering van cashloos betalen. Maar in de tenniswereld lachen ze intussen een beetje meesmuilend over de voetbalwereld die weer eens achterop loopt. Bij de Weesper Tennis Club (WTC) weten ze namelijk al drie jaar niet beter dan dat je de schade aan de bar vereffent door een betaalpas te trekken. "En jaren daarvoor zag ik dat al bij tennisvereniging Westerveld in 's Graveland", verbaast Cor Bavinck, voorzitter van de WTC, zich erover dat ook de voetbalwereld wakker wordt. "Het is best bizar dat dit nu pas gebeurt. In de tenniswereld vind je bijna geen vereniging meer waar je nog contant kunt betalen."

Gezond verstand

Hoe dan ook, FC Weesp gaat er op 31 augustus op over. Dat is een kwestie van gezond verstand, want aan betalen met contant geld zitten eenvoudig te veel haken en ogen. Op de website valt er dit over te lezen: "De afgelopen tijd heeft het bestuur zich samen met de kantinebeheerder beraden over de toekomst van contant afrekenen van consumpties in de kantine. De aanleiding hiertoe was het feit dat cashgeld geteld moet worden, op een veilige manier opgeborgen en naar de bank gebracht moet worden en dat niet iedere medewerker achter de bar gewend is om met geld om te gaan, met als gevolg regelmatige kastekorten."

Niet iedere medewerker achter de bar is gewend om met geld om te gaanVoorzitter Bart Horseling zegt dat vooral het feit dat er regelmatig kastekorten waren de belangrijkste oorzaak is om de maatregel in te voeren. "Als vereniging hebben we de kantine-inkomsten hard nodig om te kunnen bestaan. Als je dan elk jaar honderden euro's mist, dan is het tijd om te kijken of er alternatieven zijn. En gelukkig zijn die er tegenwoordig."

Clubkaart

Betalen met de pin dus, er is geen ontkomen meer aan. Voor de meeste volwassenen en ook voor heel veel jeugdspelers is dat geen probleem, want een betaalpas behoort tot de standaard uitrusting. Voor kinderen die een patatje of zakje snoep willen bestellen, ligt dat anders. Maar hierin is voorzien. Horseling: "We introduceren een clubkaart waar de ouders een bedrag op kunnen storten zodat hun kind daarmee kan betalen. De ouders kunnen daarop eenvoudig zien hoeveel er is uitgegeven. De aanschaf van een clubkaart kost eenmalig 2 euro. Daarna zijn er verder geen kosten meer. Is het bedrag op, dan kan deze opnieuw aan de bar worden opgeladen. Dus eigenlijk werkt het net zoals de OV-chipkaart."

Een potje maken? Dat kan met een clubkaartDiezelfde clubkaart is ook nodig om teams die 'een potje maken' te kunnen faciliteren.

Een giraal potje

"Teams kunnen dat natuurlijk zelf onderling regelen met tikkies of op welke andere manier dan ook, maar een team kan net zo goed ook een clubkaart kopen waarmee aan het einde van de middag kan worden afgerekend. Dat is een giraal potje. Dat is ons allemaal om het even. En datzelfde geldt ook voor bezoekende verenigingen."

Het is wennen

FC Weesp is niet de eerste voetbalclub in de regio die overgaat op cashloos betalen. Voor zover bekend, is dat NVC uit Naarden. FC Weesp weet dat NVC er heel tevreden over is en Horseling verwacht dat de leden van FC Weesp de stap begrijpen. "In elke club wordt er gepraat over beslissingen van het bestuur en ik hoor wel reacties van leden die het niet snappen. Maar het is gewoon net als bij alle nieuwe dingen een kwestie van wennen. En als je uitlegt dat hiermee wordt voorkomen dat de contributie verder stijgt, snappen ze het over het algemeen wel."

Drie jaar geleden

Die gewenningsfase zijn ze bij de WTC al lang en breed voorbij, want daar werd cashloos betalen drie jaar geleden al ingevoerd en Cor Bavinck is er lyrisch over. "Je hebt geen gedoe meer met geld en het is ook veel veiliger. Voorheen moest altijd iemand van de club met een groot bedrag aan geld de straat over en daar zijn we vanaf."

'Je hebt geen gedoe meer en het is veel veiliger'

Bij invoering van het systeem heeft de overkoepelende bond KNLTB een belangrijke rol gespeeld door het systeem dat tot voor kort Le Credit Sportif heette (dat heet nu Twelve, hier zijn inmiddels rond 2500 sportverenigingen bij aangesloten) aan te bevelen. Een groot voordeel daarvan is onder andere dat je, naast dat je met een gewone bankpas kunt betalen, ook kunt afrekenen met de ledenpas van de KNLTB.

Ieder zijn deel

Bij de WTC hebben ze trouwens niet zoals bij FC Weesp het fenomeen clubkaart. En die hebben ze ook niet nodig, want het systeem voorziet er ook in dat van het af te rekenen bedrag iedereen zijn deel betaalt. "Als het team weggaat, wordt meteen zichtbaar hoeveel er moet worden afgerekend. Vervolgens kun je in het systeem invoeren door hoeveel personen het bedrag moet worden gedeeld en als iedereen zijn deel heeft betaald, wordt de bon vrij gegeven. Dat werkt feilloos", aldus Bavinck.
Opmerkelijk: FC Weesp is ook aangesloten bij Twelve en kan dit ook aanbieden, maar kiest voor de clubkaart.