Zaterdagavond had hij een goed gesprek met een vertegenwoordiger van de politie. Hierin is de afspraak gemaakt dat Graafsma de camerabeelden van de Utrechtseweg mag bekijken. Daarmee is het vertrouwen in de samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie (OM) hersteld.

Videoboodschap

Zaterdagochtend liet Graafsma in een videoboodschap weten dat hij het vertrouwen had opgezegd in het secondopiniononderzoek van het OM. De reden hiervoor is dat hij in september 2018, toen Graafsma het politiebureau aan de Groest dagenlang bezette om het volledige dossier naar de dood van zijn dochter te kunnen inzien, toch niet alle camerabeelden gezien bleek te hebben. Dat was voor hem de motivatie om zaterdag opnieuw zijn intrek te nemen in het pand in het centrum van Hilversum.

De bezetting van het politiebureau was ditmaal van korte duurDe bezetting was ditmaal van korte duur, want samen met Joey Roelofs van onderzoeksteam Team Dascha Onderzoek (TDO) waren de partijen er snel uit. In overleg met de politiedelegatie is afgesproken dat Graafsma de beelden van de Utrechtseweg, waarover bij het TDO eerder al vragen rezen, binnenkort mag bekijken. Zo kan Graafsma, die de waarheid naar de doodsoorzaak van zijn 16-jarige dochter boven tafel wil krijgen, zelf vaststellen of de beelden in het zuidelijke deel van de Utrechtseweg wel of niet ontbreken.

Auto

Rond de tijd dat Dascha overleed op het spoor aan het einde van de Maartensdijkseweg heeft een bewoner een auto het pad richting het spoor op horen rijden. Deze auto was weg toen alle hulpdiensten ter plekke waren op deze noodlottige zaterdagochtend 28 november. Vermoedelijk is de wagen Hilversum uit gereden in de richting van Hollandsche Rading. Deze bewoner attendeerde de politie eveneens op twee camera's ter hoogte van de Maartensdijkseweg, die beide rijrichtingen opnamen.

Camera

Graafsma zou de camerabeelden van de 'zuid-camera' nooit gezien hebben, al zou de politie beweerd hebben dat hij ze tijdens de volledige inventarisatie wel degelijk onder ogen heeft gehad. Beelden van het verkeer dat Hilversum uit rijdt zijn volgens het TDO Beelden van verkeer Hilversum uit zouden cruciaal zijn in onderzoek cruciaal in het onderzoek naar de betrokkenheid van derden in het tragische overlijden van de ATC-scholiere. Dinsdag 6 augustus was er opluchting bij Graafsma en Roelfs. Toen kondigden OM en politie aan een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar de dood van Dascha. Het feit dat het OM had medegedeeld dat Graafsma en het TDO tussentijds geen informatie en inzicht zouden krijgen in het nieuwe onderzoek was reden voor Graafsma om afgelopen weekend in actie te komen.