De, laten we ze oudere voetballers noemen - de meesten spelen in de veteranen bij FC Weesp en SC Muiden - verwisselen al jarenlang in de zomermaanden en tijdens de kerstvakantie de kicksen voor zaalvoetbalschoenen waarmee ze elke vrijdagavond het heilige rubber van sporthal Aetsveld betreden. De veldcompetitie ligt dan stil en dit vinden ze een mooie manier om tussen alle barbecues door nog iets aan de conditie te doen.

Ooit blauw geweest is ook blauw

Moeilijk doen ze niet. Het is blauw tegen rood en iedereen neemt zijn eigen kleur shirt mee. Als de kleur wat al te vaal is, dan maalt niemand erom. Ooit blauw geweest is ook prima, net zoals de kleur rood-in-de-verte.

Beschikbare spelers

De teams worden samengesteld op basis van de beschikbare spelers. Ondanks de leeftijd die niet bij iedereen meer meewerkt, vinden ze dit een fijn tijdverdrijf en bovendien kunnen ze de derde helft maar moeilijk missen. Want die zit er natuurlijk bij, met dank aan Henk van de bar.

Korte Muiderweg

Sporthal Aetsveld is niet hun eerste locatie. Jarenlang speelden ze zaterdagmiddag in de sporthal aan de Korte Muiderweg, tot die zes jaar geleden werd gesloten om plaats te maken voor de nieuwbouwwijk Weespersluis. 'Wat nu?' was wat er meteen door hun hoofd ging. Want er was, meenden ze, slechts een kleine kans dat ze terecht zouden kunnen in sporthal Aetsveld. Maar dat viel mee.

Henk van Bar Olympus drinkt regelmatig een drankje mee

De gemeente liet weten dat het geen enkel probleem was om tijdens de zomermaanden elke vrijdagavond de zaal te gebruiken. Van 19 tot 20 uur is het hun zaal en daarna was er steevast een groepje badmintonners uit Nederhorst den Berg die zich in het zweet sloegen met racket en shuttle. Daar hebben de voetballende mannen dan weer niks mee, maar is ook prima. Na de verkwikkende douche is het steevast een biertje drinken en een beetje dobbelen in Bar Olympus van Henk. Die vindt het reuzegezellig dat de mannen komen en hij drinkt regelmatig een drankje mee. En als Henk zelf op vakantie gaat, bemant zijn medewerker Martin de bar.

Zaalhuur

De zaalhuur betalen gaat ook altijd zo lekker informeel. Iedereen die meedoet legt 10 euro voor de zaalhuur en een biertje op tafel: moeilijker wordt het niet. Laatst stelde iemand voor om over te gaan op tikkies, maar vooralsnog gaat er niets boven harde munten. Vervolgens wordt uit de pot de huidige uurprijs van 60 euro en 25 cent gepakt, bij de beheerder wordt betaald en de voetballers krijgen een kwitantie die linea recta de prullenbak in verdwijnt.

Hoe lang nog?

De vraag waar ze, nu het zomerseizoen is afgelopen, mee zitten is 'Hoe lang dit nog duurt?' Of eigenlijk weten ze het antwoord al. Nadat ze 23 augustus voor het laatst speelden (in principe voetballen ze tot en met de laatste vrijdag van de schoolvakantie, maar dat was nu de vrijdag van het Sluis-en-bruggenfeest en dat wint van het onderlinge potje voetbal), ging één van hen te rade bij de gemeente Amsterdam. Sporthal Aetsveld valt namelijk sinds 1 juni dit jaar onder de sportafdeling van de gemeente Amsterdam en het is de vraag of ook volgend jaar de hal gehuurd kan worden volgens de bekende losse voorwaarden. Er zijn namelijk geluiden dat sporthal Aetsveld net als vrijwel alle sportaccommodaties in Amsterdam, zes weken wordt gesloten voor groot onderhoud en dat zou einde oefening betekenen.

'Hou er maar rekening mee dat dit volgend jaar niet meer kan' En helaas voor hen, bevestigde een medewerkster van de sportverhuurafdeling het angstige vermoeden. "We weten het nog niet helemaal zeker, maar hou er maar rekening mee dat dit volgend jaar niet meer op deze manier kan", luidde het ontnuchterende antwoord.

Sporthallen Zuid

Er was, zei zij nog, wel een pleister op de wond. "Je kunt wel terecht in de Sporthallen Zuid. Is dat een oplossing?" Nee, natuurlijk is dat geen oplossing. De oude mannen willen lopend of hooguit met de fiets naar de hal omdat ze erna wat willen drinken en dan zijn de bovendien ook nog eens ongezellige hallen aan het IJsbaanpad geen alternatief. Het komt niet eens in de buurt. Zijn dit nu die voordelen van 'Bij Amsterdam horen?'

Andere zaal

En dus moeten ze, zoals de kaarten nu liggen, uitkijken naar een andere zaal. Misschien is Diemen een idee? Of het te kleine zaaltje (!) in Driemond, hoewel dat ook onder Amsterdam valt. Wellicht kunnen ze bij SC Muiden een beetje opschieten met de bouw van de nieuwe hal die hier komt.

'Zijn dit nu de voordelen van 'Bij Amsterdam horen?' 

En er is ook nog hoop dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat die wordt opgediend, want heeft burgemeester Van Bochove immers niet laten weten dat alle regelingen die de gemeente kent in elk geval worden voortgezet tot het moment dat Weesp echt bij Amsterdam hoort? Dat durven ze best een sprankje hoop te noemen.

Eigendom gemeente Weesp

De gemeente Amsterdam heeft woensdag laten weten dat de sporthal zolang het nog niet is gekomen tot een bestuurlijke fusie eigendom blijft van de gemeente Weesp en dat ernaar wordt gestreefd de overgang van beheer en verhuur voor gebruikers zo goed mogelijk te laten verlopen. Of dit betekent dat ook de gebruikers in de zomer hiermee uit de brand zijn, is echter nog niet helder.