Heel druk is het niet maandag rond 12.00 uur voor de ingang van het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Hooguit twintig witte jassen staan daar om aan te geven dat de limiet is bereikt en het zo niet verder kan. "Het is ook een lastig tijdstip, veel mensen hebben nu pauze", verklaart een van de aanwezigen.

Twee uur daarvoor, toen medewerkers van de vestiging in Blaricum hun ongenoegen uitten over de gang van zaken, was het met zo'n tachtig 'demonstranten' een stuk drukker. Elise Merlijn, cao-onderhandelaar van FNV Zorg en Welzijn, 'Geen opstootjes of de boel opnaaien' sprak voor de ingangen van beide ziekenhuizen de medewerkers toe. "We willen geen opstootjes of de boel opnaaien", benadrukt zij. "Maar we staan hier omdat er nog steeds geen goede cao is. Van de bonden (Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen, red.) hebben we een eindbod gekregen en dat betekent dat er niet te onderhandelen valt. Maar er is gewoon een veel te groot gat. Dat eindbod moet van tafel."

Geen goede balans

Volgens de medewerkers is het salaris te laag, de werkdruk gigantisch en is er geen goede balans tussen privé en werk. En daarmee, stellen zij, wordt het een onmogelijke klus om jongeren te verleiden om in de zorg te gaan werken. "We zitten weer op de situatie van eind jaren 80", weet verpleegkundige Hildy Treffers. "Ook toen was de werkdruk gigantisch."

'We zitten weer op de situatie van eind jaren 80'De actievoerders hopen ook in gesprek te kunnen met minister Bruno Bruins (Medische Zorg) die maandag naar Tergooi Hilversum zal komen. Dat gebeurt niet. Op het moment dat de minister inderdaad arriveert, rond 13.00 uur, zijn de witte jassen alweer aan het werk.

Hoe nu verder

Hoe nu verder, is de vraag. Duidelijk is wel dat zolang de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen niet reageert, er acties volgen. In zeventien ziekenhuizen staan zondagsdiensten op de planning. Binnen Tergooi is dat niet zo. Maar wat niet is kan nog komen, is de boodschap. Volgens de medewerkers staat het publiek achter hen, aldus Jan Schriefer, lid Ledenparlement FNV en werkzaam bij Tergooi als senior beveiliging. "We willen 5 procent meer salaris, maar veel mensen zeggen dat we veel meer moeten vragen."