In Weesp heerst - met name door de bouw van Weespersluis - al maanden een tekort aan kindplaatsen. Nieuwe en toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk trokken afgelopen voorjaar verenigd in actiegroep De Kleine Weespers aan de bel met een petitie. Weespersluis krijgt pas in 2024 een eigen kinderopvangcentrum, waar moesten hun kinderen zo lang heen? De bestaande centra hadden nauwelijks tot geen plek. Het probleem werd erkend door de opvangorganisaties en de gemeente, maar een oplossing vinden bleek niet zo eenvoudig

Goed plan

Dat ondervonden ook Sevgi Tonkas en Femke van der Meer van Kinderdagverblijf Otje aan de Hogeweyselaan. Hun huurcontract liep af en ze waren bereid uit te kijken naar een groter pand om zo het gat in Weesp te dichten. Maar de locatie waarop zij hun pijlen hadden gericht, werd door de gemeente afgewezen. Het zou te dicht bij het spoor liggen. Tijdens een nieuwe zoektocht kwamen ze uit bij ondernemer en investeerder Carlo Bogerd, die zich eerder in het WeesperNieuws al afvroeg of iemand soms een goed plan had voor Flevolaan 8, het leegstaande bedrijfspand naast Theaterpand Weesp dat hij verworven had. 

Het grotere Otje kan straks zo'n 36 extra kinderen per dag opvangen

Dat goede plan kwam dus van Sevgi en Femke, zij hopen nog dit jaar met de eerste groepen te kunnen starten. De twee openden in 2010 kinderdagverblijf Otje aan de Hogeweyselaan. Daar vangen ze, samen met tien pedagogische medewerkers, gemiddeld 36 kinderen per dag op. "Dat worden er straks rond de zeventig", vertelt Femke, terwijl ze samen met Sevgi de grote en nu nog min of meer casco ruimte laat zien. "Het uiteindelijke aantal hangt af van de leeftijd van de kinderen die aangemeld worden. We gaan vandaag een mailing sturen naar alle mensen op de wachtlijst." 

December, best snel

Voor sommigen zal dat mailtje grote opluchting met zich meebrengen. Een deel van het nieuwe kinderdagverblijf moet al in december operationeel zijn. Sevgi: "Dan willen we starten met de eerste twee groepen nieuwe kinderen, dan in februari met de derde groep nieuwe kinderen en weer daarna verhuizen ook onze huidige drie groepen van de Hogeweyselaan hierheen." December, dat is best snel. En de architect is nog bezig. "Toch moet het kunnen", vertrouwt Femke erop. "Het kan heel snel gaan." 

"We maken waar mogelijk ook gebruik van de huidige indeling van het pand", zegt Sevgi terwijl ze om zich heen wijst. "Want ook al is het een bedrijfspand, het biedt onverwacht veel mogelijkheden voor een uniek kinderdagverblijf. Zo willen we de kantoorruimten op de tweede verdieping gebruiken voor de babygroepen. Zij kijken straks dus uit op de centrale hal waar we nu staan en waar we de peuters willen gaan opvangen. De peuters krijgen aan de achterzijde een ruime tuin. Voor de baby's denken we aan een balkonterras. Deze levendigheid komt ook dit industrieterrein ten goede, dus we hopen dat de gemeente onze plannen omarmt en mee wil denken bij de verdere uitwerking en de volgende stappen."


De peuters krijgen een eigen speelplaats aan de achterzijde. Voor de baby's wordt gedacht aan een balkonterras. 

Op maandag 23 september is er een eerste informatieavond, meteen al in het nieuwe nog niet ingerichte pand.  Sevgi: "In die mailing van vandaag vermelden we vier informatiemomenten. Zo is er altijd wel een datum waarop iemand kan. Mensen die een opvangplek zoeken, kunnen dan met ons en onze plannen komen kennismaken en alvast het gebouw bekijken. Wie meer wil weten over hoe wij het nu al aanpakken, kan het beste zaterdag 28 september of zaterdag 5 oktober tussen 13.15 en 14.30 uur binnenlopen bij Otje. Dan bezoeken we zowel de huidige als de nieuwe locatie. Het nieuwe Otje wordt wel anders, onze huidige stijl laat zich het beste omschrijven als gezellig oud-Hollands, dat paste ook bij dat knusse en kleinschalige. Nu we groter worden, gaan we voor natuurlijke materialen en rustigere kleuren." Femke lacht: "Ook wij worden volwassen". 

700 m2 over

Zelfs als het nieuwe Otje met zes groepen draait, houden de meiden nog zevenhonderd vierkante meter aan lege bedrijfsruimte over. Sevgi: "We weten nog niet wat we daarmee gaan doen. Een verdubbeling van het aantal kindplaatsen vinden we qua uitbreiding wel even goed zo, dus we zullen waarschijnlijk gaan kijken naar andere opties. Een combinatie met creatieve bedrijven bijvoorbeeld, dat zou heel leuk zijn. Het voordeel van een eigenlijk te groot pand huren, is dat je dan ook zeggenschap hebt over de invulling van de ruimte die je zelf niet gebruikt." 

Een kinderopvang op het industrieterrein? 'Ja, juist!'

Voor de mensen die het allemaal wel leuk en aardig vinden, maar zich afvragen of een industriegebied wel echt zo'n geschikte plek is voor een kinderdagverblijf, hebben Sevgi en Femke het volgende antwoord: "Ja, juist! Hier heeft niemand 'last' van ons, we hebben veel privacy, we zitten niet in de hectiek van de stad, de kinderen brengen en halen gaat hier makkelijk en ga zo maar door.  Daarbij brengt een kinderdagverblijf een bepaalde levendigheid met zich mee die goed is voor dit toch wat stille industrieterrein en voor de mensen die op Noord werken is het natuurlijk ook ontzettend handig." 

Werkgelegenheid

Over werken gesproken: de uitbreiding van Otje brengt ook een toename van arbeidsplaatsen met zich mee. Ook niet verkeerd natuurlijk. Afhankelijk van de gemiddelde werkweekduur (parttime/fulltime) verwachten Sevgi en Femke zo'n tien nieuwe medewerkers aan te kunnen nemen. Femke: "Ondanks het personeelstekort in de kinderopvang hebben wij ook een wachtlijst met PM'ers die graag bij ons willen komen werken. Een luxe. Waarom? In alle bescheidenheid: omdat wij bekend staan als een fijne werkgever. Dat willen we ook zijn, dus daar zetten we ook echt op in." Sevgi: "Dat betekent trouwens niet dat mensen die dit lezen niet kunnen solliciteren, juist graag!" 


Het pand aan Flevolaan 8, hier komt het nieuwe grotere Otje. 

Mensen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een informatiebijeenkomst, kunnen een mail sturen naar info@kinderdagverblijfotje.nl. Zij ontvangen dan de mailing met daarin de data en de verdere procedure.