Hiermee willen betrokken burgers voorkomen dat het Weesper zwerfvuil via grachten en rivieren in de zeeën terechtkomt en daar onderdeel wordt van de plastic soep. Over de hele wereld zetten mensen zich op World Clean Up Day in om hun leefomgeving op te ruimen, van Tokio tot Weesp.

6 Weesper straatjes

"Het is belangrijk om dit samen met kinderen te doen", zegt Marjet Vinken van de 6 Weesper Straatjes. De bewoners van deze nieuwbouwwijk gaan samen de straat op om hun leefomgeving zo schoon mogelijk te krijgen. "We willen bewustzijn onder onze kinderen creëren en een steentje bijdragen aan een schonere wereld." 

Vinken heeft prikkers en zakken geregeld via medewerkers van Recyclevalley, die 's ochtends zelf op de schansen aan de slag gaan. Vinken: "We gaan van 13.00 tot 15.00 uur in vier groepjes op pad, elke groepje heeft een andere route zodat we een zo groot mogelijk gebied onder handen kunnen nemen. We gaan niet alleen door de wijk, maar ook naar de openbare sportveldjes aan de Papelaan en langs de slootkant. De deelnemers zijn van alle leeftijden, de jongste die ook echt actief meedoet, is twee jaar." 

Alles wat gevonden wordt, wordt aangemeld via een app

Waardevolle informatie

De groepsleiders hebben een app gedownload waarin ze kunnen aangeven wat ze die dag vinden en waar. Een extra handeling bij elk papiertje of blikje, is dat niet erg tijdrovend? "Misschien wel, maar het verschaft ook veel waardevolle informatie. Dat er op een specifieke plek meer afvalbakken moeten komen bijvoorbeeld, of dat een bepaalde fabrikant iets aan zijn verpakking moet doen of zijn doelgroep beter moet aanspreken op hoe we met de wereld omgaan." De zwerfvuilactie wordt afgesloten bij de groepsleiders thuis, met een koud drankje en het uitwisselen van ervaringen. 

Er zal dan vast genoeg zijn om over te praten. Een eerdere, soortgelijke actie van Trim- en Trainingroep - de Ruim Rotzooi Run -  in maart dit jaar leverde in ieder geval genoeg gespreksstof op. Daarbij werden onder meer een roze dildo, twee TomToms, een babypoppenhoofdje en een volle fles whisky gevonden.

Prikken in het park

Het opruimen van de omgeving van de 6 Weesper straatjes is een initiatief van de bewoners. Wie elders woont maar zaterdag ook de handen uit de mouwen wil steken, kan aanhaken bij 'Prikken in het park'. Op uitnodiging van de gemeente Weesp komen de partyprikkers van Recyclevalley weer deze kant op. Eerder prikten zij in hun opvallende outfits al tijdens evenementen als het Sluis-en-bruggenfeest en de WeesperNieuws Extra Triatlon. Op World Cleanup Day nemen zij de schansen onder handen. 

Willemijn de Vries van Recyclevalley staat zaterdag om 10.00 uur met afvalgrijpers en vuilniszakken klaar aan het eind van de Achtergracht, bij het speeltuintje aan de Vest. Vanaf daar kunnen mensen de schansen op. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deze zwerfvuilactie is van 10.00 tot 11.30 uur. 

En natuurlijk staat het een ieder vrij om - al dan niet met de buren - een rondje door de eigen wijk te maken. Nieuwe acties zijn nog aan te melden bij de Plastic Soup Foundation