Wie op zondagavond naar het televisieprogramma Onze Boerderij kijkt, ziet voornamelijk Yvon Jaspers boeren troosten. Boerin Agnes die 8000 euro per maand moet toeleggen om haar bedrijf draaiende te houden, boer Frans die zijn koeien gedwongen naar de slacht deed en later van de overheid hoorde dat dat toch niet nodig was geweest. Boer Riks die eindelijk de liefde heeft gevonden maar nu tegen enorme financiële tegenslagen aanloopt. Heel rooskleurig klinkt het allemaal niet.

"Is het voor een jonge boer nog wel leuk om een boerderij te hebben", vroeg daarom ook Radio1 zich af. Ze belden mijn collega Wendela, met de vraag of ze naar de studio wilde komen om haar verhaal te vertellen. Ook twee boeren uit Utrecht en Limburg waren uitgenodigd. Aan presentatrice Willemijn Veenhoven vertelden ze over hun boerderij, het aantal koeien en, heel actueel, hoe zij aankijken tegen de stikstofdiscussie. Want je kunt er deze dagen niet omheen in de media: door de stikstofcrisis liggen duizenden projecten stil. De woningbouw, wegverbredingen, dijkverhoging: alles zit in de knel sinds de Raad van State een streep haalde door de stikstofaanpak van de overheid. En laat nu de landbouw 40 procent van de neergeslagen stikstofdioxide en ammoniak voor zijn rekening nemen. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot lanceerde daarom het plan om de veestapel te halveren. Hij stelde voor dat er een fonds komt van een half miljard euro voor boeren die willen stoppen. "Zou jij daarvoor openstaan", vroeg Willemijn in de studio aan Wendela.

Veel boeren zijn het zat om steeds de schuld van alle milieuproblemen te krijgen

Gespannen luisterde ik naar de radio. Hier hadden we het van tevoren niet over gehad, dus wat zou ze zeggen? "Nee, zeker niet. Bij De Groene Griffioen bedrijven we kringlooplandbouw - landbouw van de toekomst - en we zijn ervan overtuigd dat die in harmonie is met de natuur. De koeien lopen buiten, waardoor de uitstoot van ammoniak kleiner is dan wanneer alle poep en urine in een mestkelder samenkomen. Daarnaast liggen er houtsnippers in onze stal, waardoor stikstof aan koolstof bindt en niet vrijkomt. En bovenal: we produceren voedsel voor heel veel mensen en ik ben daar trots op. Ik denk er dus niet over om te stoppen."

Tien punten voor Wendela.

Veel boeren denken er zo over en ik weet ook dat veel van hen het zat zijn om steeds de schuld van alle milieuproblemen te krijgen. Dat een politicus roept dat hij het aantal koeien wil halveren zet dan ook enorm kwaad bloed. En dat zal de politiek weten: op dinsdag 1 oktober gaan duizenden boeren uit heel het land op hun trekker naar Den Haag. En ditmaal kunnen we zonder Yvon. Kan zij haar zakdoek aan Tjeerd geven.

Alle columns van Hanna staan in deze handige bundel