De burgemeesters (of hun plaatsvervanger) van Hilversum, Blaricum, Laren, Huizen, Gooise Meren, Weesp en Wijdemeren verrichtten, als vertegenwoordigers van de inwoners van de regio, de officiële handeling. Wethouder Astrid Heijstee was er namens Weesp. Zij deden dat samen met de Hilversumse kindergemeenteraad.

Nieuwbouw in één keer

Tergooi gaat de nieuwbouw in één keer realiseren, in plaats van de eerder geplande nieuwbouw in twee fases. Hierbij wordt een nieuw gebouw gerealiseerd waarin de meeste zorgfuncties worden ondergebracht. Alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties van Blaricum en Hilversum worden er geconcentreerd.

Het betreft de acute, complexe en intensieve zorgfuncties – zoals spoedeisende hulp (SEH), operatiekamers, intensive care, radiologie, dialyse, endoscopie en dagbehandeling – de kliniek en een groot deel van de poliklinieken. In een apart nevengebouw komen de kantoren voor de stafafdelingen, de Diagnosestudio voor snelle diagnostiek van met name huisartspatiënten en poliklinische zorg van onder andere de specialismen dermatologie en oogheelkunde. De nieuwbouw wordt eind 2022 opgeleverd Daarnaast maakt het ziekenhuis blijvend gebruik van het jongste deel van het huidige gebouw in Hilversum: de in de jaren '90 gebouwde, gele vleugels met verpleegafdelingen. Daarin worden onder meer de laboratoria en facilitaire voorzieningen ondergebracht. Ook wordt dicht bij de nieuwe hoofdentree een parkeergarage gerealiseerd, waarmee nagenoeg alle auto's uit het zicht verdwijnen. De nieuwbouw wordt eind 2022 opgeleverd.

Historisch moment

Een historisch moment, sprak ook burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bij de officiële start van de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis. Zou het er ooit nog van komen?, vroeg ook hij zichzelf weleens af. Het antwoord is dus ja, al duurt het nog wel even - drie jaar - voordat alles af is.

Broertjes stond er overigens niet alleen als burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek maar ook als kleinzoon van Izak Wessel.

'Waar elders ziekenhuizen worden gesloten, weet Tergooi zich opnieuw uit te vinden'

Als directeur-geneesheer legde hij een halve eeuw terug de eerste steen van het Diakonessenhuis aan de Van Riebeeckweg. "Het werk dat toen gesticht is, krijgt nu zijn voortgang", sprak de burgervader de aanwezigen toe. "De aanhouder wint. Waar elders ziekenhuizen worden gesloten, weet Tergooi zich opnieuw uit te vinden. Daar is moed voor nodig om die beslissing te durven nemen."


Geen eerste paal, maar eerste boorgat

Toen de burgemeesters (of hun plaatsvervanger) van Hilversum, Blaricum, Laren, Huizen, Gooise Meren, Weesp en Wijdemeren en de leden van de Hilversumse Kindergemeenteraad allen op een knop drukten, ontstond er een hoop licht en kabaal en ging een gigantische boor - die hiervoor nog op de Afsluitdijk stond - aan het werk.
Een eerste paal slaan was er dus niet bij. Nee, vertelt directeur Bouw en Techniek Eric Moleman van bouwbedrijf BAM, de boor boort een gat en daar wordt een paal in gedraaid. Het feestje van maandag betekende zo niet alleen de start van de bouwfase, maar ook het einde van de ontwerpfase. "Als BAM hebben we hard gewerkt om een plan te maken dat aansluit van de wensen van Tergooi", aldus Moleman. "Ik ben er trots op dat we zover zijn gekomen."

Belofte voor de toekomst

Tergooi beloofde kinderburgemeester Lise van der Ploeg ook toekomstige generaties de best mogelijke zorg te willen bieden. Samen met Janneke Brink van de raad van bestuur en Eline van Slobbe, voorzitter van de medisch specialisten, begroef zij deze belofte op de plek waar straks het nieuwe ziekenhuis staat.

Het nieuwe ziekenhuis biedt straks 'state of the art' zorgDe werkzaamheden zijn over drie jaar afgerond, weet ook de voorzitter van de raad van bestuur van Tergooi, Hans den Hollander. Hij maakt sinds 2012 deel uit van deze raad van bestuur. En ja, geeft hij toe, er waren momenten waarbij hij vreesde dat het fout zou lopen. "Maar toch was er altijd wel het geloof dat we dit konden realiseren. We hebben een lastige tijd achter de rug, het begon middenin de crisis. Maar toch is het gelukt om te werken aan de toekomst van Tergooi."

Het nieuwe ziekenhuis voor de hele regio is pakweg 70.000 vierkante meter groot, veel kleiner dan de ruim 100.000 vierkante meters van Hilversum en Blaricum nu bij elkaar opgeteld. Maar volgens Den Hollander hoort dat bij deze tijd en biedt het nieuwe ziekenhuis straks zorg die 'state of the art' is.

Een impressie van het nieuwe ziekenhuis (illustraties van Tergooi)


 

Powered by Froala Editor