De gemeente heeft de zorgplicht, maar het zijn de gecontracteerde zorgaanbieders die de zorg moeten leveren. "En die organisaties kampen met een personeelstekort", zegt de WSP-wethouder in onze podcast De Collegekamer.

Vooral ouderen die zelfstandig thuis wonen maken gebruik van de huishoudelijke hulp. Voor hen worden sommige huishoudelijke taken te zwaar. Ook mensen die ziek zijn of met een beperking leven, kunnen huishoudelijke hulp inschakelen.

Erg krap
In de afgelopen zomerperiode was het al erg krap. "Het is uiteindelijk gelukt, maar er zit wel spanning op. Dan kan het een keer gebeuren dat er niemand voor de deur staat om schoon te maken."

In gespek
Het probleem is in de hele regio Gooi en Vechtstreek groot. Heijstee wil namens de gemeente met de aanbieders in gesprek om te zien hoe de knelpunten kunnen worden opgelost. Dat is niet eenvoudig, zegt ze op voorhand. Flexibeler met de afspraken omgaan en het aantrekkelijker maken van de baan liggen daarbij voor de hand.

Meer dan schoonmaken
"Het gaat om meer dan schoonmaken van het huis. De thuiszorgmedewerker heeft ook een signaleringstaak: hoe gaat met meneer of mevrouw, is er misschien iets extra's nodig?", zo wijst Heijstee op het grotere maatschappelijke belang.

Beluister hier de podcast: 'Kan zijn dat er geen huishoudelijke hulp voor de deur staat'

Weesp doet het goed
Het personeelstekort staat los van de manier waarop de gemeente Weesp dit 'WMO-product' toekent. Dat doet Weesp namelijk heel goed, zo blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke rekenkamercommissie. Dat is afgezet naar landelijke normen. 

Wat wel, wat niet?
De huishoudelijke hulp levert 'een schoon huis' af, legt Heijstee uit. Waar men in oudere generaties gewend was om elke week het hele huis te poetsen, wordt nu met elkaar besproken wat er binnen de beschikbare uren gedaan wordt en in welke frequentie. "Wij hebben daar een heel mooi lijstje voor. Ook daarvan zegt de rekenkamercommissie dat wij dat op een transparante manier doen", aldus de wethouder.

Lees hier ons eerdere artikel: Met de huishoudelijke hulp zit het wel goed in Weesp