Als je al negen jaar voor een reisorganisatie voor verre reizen werkt, weten vrienden, familie en bekenden je wel te vinden voor tips en adviezen. Carola van Gelstwijk (34) zocht altijd met liefde van alles uit, maar kon niet alle bestemmingen onderbrengen bij haar werkgever. Ze stelde zichzelf de vraag of dat niet anders kon en kwam uit bij de franchiseformule HolidayPlanners. Sinds kort is ze naast haar werk voor Tenzing Travel ook zzp'er.

Haar eerste klanten zijn net terug. Het ene stel na een verblijf in Spanje, het andere stel was naar Curaçao. Ze hebben het allebei heerlijk gehad, hebben ze de Weespse laten weten. Noodtelefoontjes naar Carola's nieuwe mobiele nummer waren gelukkig niet nodig. Want ook dat hoort erbij als je zelfstandig reisadviseur bent. "Die telefoon kan een keer gaan ja, ook als ik op een feestje ben of in de Johan Cruijff Arena zit voor Ajax. Maar dan gaat het waarschijnlijk om familieomstandigheden, want organisatorisch kan er bij mij weinig misgaan. Ik werk alleen met de beste en meest betrouwbare partijen."

Best of both worlds

Voor dit netwerk kan ze putten uit het aanbod van HolidayPlanners en haar jarenlange ervaring bij haar werkgever. Als accountmanager incentives & groepsreizen regelde ze bijna acht jaar lang groepsreizen voor bedrijven, vriendengroepen en families, en een jaar geleden maakte ze de overstap naar de marketingafdeling. "Bij de groepsreizen ging ik zelf ook wel eens mee als begeleider. Hartstikke leuk natuurlijk maar toen ik moeder werd, werd dat lastiger. Mijn man kan niet steeds vrij krijgen van zijn werk. We hebben nu de afspraak dat ik maximaal twee tot drie keer per jaar een verre reis maak. Zo heb ik 'best of both worlds'."

'Als zzp'er werk ik 's avonds, dan gaan mensen vaak ook op zoek naar vakanties'

De vraag dringt zich op wat haar werkgever vindt van haar avontuur als zelfstandige. "Het bijt elkaar totaal niet, het zal juist eerder voorkomen dat we samenwerken. Ik kan verre reizen en groepsreizen bij Tenzing onderbrengen, en andersom kunnen ze mij ook inschakelen." De Weespse blijft vooralsnog drie dagen per week bij de reisorganisatie werken. "Ik vind het contact met collega's veel te leuk. Mijn werk als zelfstandige doe ik vooral 's avonds en in het weekend, dat sluit qua tijd ook goed aan bij de tijdstippen waarop particulieren meestal naar vakanties gaan kijken. Pittig? Een beetje, maar ik vind dit zó leuk. En ik deed het al hè, maar nu kan ik echt de hele wereld aanbieden."

Vakanties-op-maat

Is het niet duurder om via Carola een reis te boeken? "Zeker niet. Of je bij mij boekt of via de website van bijvoorbeeld TUI, dat maakt qua prijs niet uit. Maar bij mij heb je wel een vast contactpersoon én persoonlijke service." Een ander voordeel van bij haar boeken is volgens Carola het omzeilen van de overkill aan aanbod. Natuurlijk kun je zelf googelen en online boeken, maar vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. En ik ken dat bos als mijn broekzak." Bij de Weespse kun je 'gewone' pakketreizen boeken, maar ze hoopt vooral op aanvragen voor vakanties-op-maat. "Omdat dat het leukste is om te doen, maar ook omdat ik het mensen heel erg aanraad. Waarom zou je voor een standaard reis kiezen terwijl je mij ook je droomreis kunt laten samenstellen? Juist dat soort reizen vergeet je de rest van je leven niet meer."

Hans Klok

De Weespse is zelf net terug van een werkreis naar Las Vegas, waar ze hotels heeft bekeken, per helikopter de Grand Canyon afdaalde om aan een glas champagne te nippen en ziplinend over de Linq promenade 'vloog'. En oh ja, ze had er ook nog een onderonsje met illusionist Hans Klok, die sinds de zomer een eigen show heeft in het Excalibur hotel. "Het was te gek! Maar mijn mooiste reis was toch wel naar Zuid-Afrika. En dan niet eens zo zeer voor de wildparken, maar voor de mensen in de kleine dorpjes. Zulke mooie herinneringen."

'In Barcelona had ik geen zin in reisleider spelen: verzin zelf maar iets' 

Waar de eerstvolgende reis heen gaat weet ze nog niet. "Jordi en ik zijn volgende maand 5 jaar getrouwd. Rond onze trouwdag gaan we altijd met zijn tweetjes even weg en dat organiseren we om en om. Vorig jaar was ik aan de beurt, maar toen kwam er een werkreis naar Abu Dhabi voorbij waarbij je partner mee mocht."Lachend: "Het wordt voor Jordi moeilijk om dat te overtreffen." Is het voor Carola niet lastig om het organiseren van zo'n tripje uit handen te geven. "Ik schiet al snel in de rol van reisleider inderdaad. Dat vind ik ook leuk. Hoewel... ik ging afgelopen voorjaar met Jordi en mijn beste vriendin Claire naar Madrid en op een gegeven moment stonden ze me echt alle twee vol verwachting aan te kijken. Zo van 'oké en wat gaan we nu doen?'. Toen heb ik gezegd dat zij ook best iets konden verzinnen. Dat werd een drankje in een café hahaha."

Tip van Carola

Tot slot een tip: "Wie een verre reis naar bijvoorbeeld Canada, Australië of de Verenigde Staten in gedachten heeft, doet er goed aan die zo snel mogelijk te boeken. Voor dit soort reizen geldt: hoe eerder, hoe voordeliger. De beste campers zijn zo weg en de vliegtickets worden duurder naarmate het vliegtuig vol raakt." Carola inschakelen kan voor een weekendje weg tot een wereldreis en alles daar tussen in. Wensen kunnen worden besproken via telefoon of e-mail, of tijdens een huisbezoek. 

holidayplanners.nl/carola