Met de sluiting van de andere tweedehands kledingwinkel aan de Nieuwstad, was er in Weesp geen plek meer om je eigen kleding die je niet meer draagt door te verkopen, of een leuk tweedehands jurkje aan te schaffen. Jammer, vonden veel vaste klanten en voor Mehtap was het hét moment om een langgekoesterde wens te realiseren.

Geen onbekende

Voor die vaste klanten is Mehtap ook geen onbekende. Ze hielp zo nu en dan wel eens in de winkel aan de Nieuwstad en heeft dus al de nodige ervaring met tweedehands kleding. In haar eigen winkel wil ze merkkleding aanbieden voor vrouwen van alle leeftijden en in alle maten. "Het gaat vooral om merken uit het middensegment, maar er zullen ook wat duurdere items bij zijn van hele goede merken. De prijzen zullen daar ook naar zijn. Zo kun je een leuk jurkje vinden voor tien euro, maar ook een mooie winterjas voor 200 euro. Naast kleding verkoop ik ook laarzen, schoenen en tassen."

'Meet wordt een gezellige winkel waar je rustig kunt rondsnuffelen'

De winkelvoorraad wordt samengesteld uit kleding die klanten komen aanbieden. "Kleding die te klein geworden is, of juist te groot, kasten die uitpuilen, allemaal redenen om een deel van je kleding te verkopen. Ik beoordeel of de items heel zijn, nog goed van kwaliteit, en of het nog een leuke collectie is van maximaal een jaar of vijf geleden. Dan bepaal ik de verkoopprijs en komt het in de winkel te hangen. Als het kledingstuk verkocht wordt, krijg de klant een deel van de opbrengst. Ik koop dus niet in, ik verkoop spullen namens de klant."

Meet

'Meet' gaat de winkel heten. "Zo korten veel mensen mijn naam af en het is het (Engelse) woord voor ontmoeten. Dat wil ik ook met de winkel: een gezellige plek, waar je niet op je vingers wordt gekeken of opgejaagd, maar gewoon rustig kunt rondsnuffelen. Er zijn twee ruimte paskamers en ik geef klanten altijd een eerlijk advies, ook als ik vind dat iets minder goed staat. Natuurlijk, verkopen is mooi, maar ik heb liever dat klanten met een goed gevoel de deur uitgaan en nog eens een volgende keer terugkomen."

Slijkstraat

Meet wordt echt een nieuwe winkel, er is geen sprake van dat Mehtap de andere tweedehands winkel aan de Nieuwstad overneemt, benadrukt ze. "Ik heb ook voor een andere plek gekozen. De Slijkstraat is natuurlijk een goede winkelstraat en dit pand is uitermate geschikt. Wat het voor mij extra leuk maakt, is dat ik hier als klein meisje al kwam spelen. Ik was bevriend met de dochter van de familie Nordemann. Mevrouw had in dit pand een lingerie- en babykledingwinkel."

Tweedehands

Terwijl Mehtap vertelt over haar zaak, wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. De winkel aan de Slijkstraat is, geheel in stijl, helemaal ingericht met tweedehands spullen. De toonbank komt uit een feestwinkel in Borculo, opgeknapt door Mehtaps echtgenoot. Aan de muur vind je collages van oude elpee's en singletjes. En de kledingrekken en passpiegels zijn verhuisd van de Nieuwstad naar de nieuwe winkel.

'De Slijkstraat is een goede winkelstraat'

Die rekken hangen vrijdag al vol, belooft Mehtap, ook al is de winkel natuurlijk nog niet open geweest voor klanten om hun spullen aan te komen bieden. "Toen ik in mijn vrienden- en kennissenkring de plannen bekend maakte, kreeg ik al kleding aangeboden, dus we beginnen meteen met een mooi assortiment."

Droom

Dat de winkel een succes wordt, daar heeft ze alle vertrouwen in. "Ik ben een echte Weespse, ik woon hier al bijna 50 jaar. Doordat ik wel eens in de andere winkel hielp, ken ik veel klanten. Veel van hen vonden het ontzettend jammer dat de winkel stopte. Het idee om een winkel te beginnen heb ik al jaren en tegen het einde van het bestaan van de winkel aan de Nieuwstad begon het echt te kriebelen. Toen ik ook nog eens toevallig met een makelaar in gesprek raakte over dit pand in de Slijkstraat was dat hét moment om mijn droom te realiseren. Ik heb al veel positieve reacties ontvangen en ik heb er reuze veel zin in."

Meet opent vrijdag 1 november om 11.00 uur voor het eerst de deuren. De winkel is voortaan open op woensdag, vrijdag en zaterdag vanaf 11.00 uur.