Op Fort Uitermeer is begin dit jaar Fort Evenementen neergestreken. Dit is het adres voor een bedrijfsuitje, teambuildingevent, productpresentatie of wat voor bedrijfsevenement dan ook dat nét even anders moet zijn dan gebruikelijk. De naam Fort Evenementen dekt de lading in deze perfect, want de meer dan 250 evenementen per jaar spelen zich af op en rond diverse forten in Nederland. En daar is Fort Uitermeer dus aan toegevoegd.

'Wij zijn fort-nerds'

Dit is allemaal niet toevallig. "Wij zijn fort-nerds", lacht Patricia. "Ik kom uit Muiden en ken onder andere het Muizenfort van vroeger en natuurlijk Forteiland Pampus. Op Pampus hebben Robert-Jan en ik elkaar ontmoet, dat maakt het extra bijzonder. En we hebben als eventmanager op verschillende forten gewerkt voordat we met ons bedrijf zijn gestart. Forten zijn echt een belangrijk deel van ons leven."

Geschiedenis

De vraag ligt voor de hand: wat maakt forten zo interessant voor een bedrijfsevent? Robert-Jan hoeft over het antwoord niet lang na te denken en komt met een complete lofzang. "Forten zijn altijd in de natuur, maken deel uit van ons cultureel erfgoed, er is altijd een mooie maar tegelijk toch luchtige geschiedenis zonder doden en treurnis en de geschiedenis gaat nooit ver terug, waardoor deze tastbaar is. Door al deze feiten spreken forten bij veel mensen tot de verbeelding."

Alle gasten van Fort Evenementen wordt een vrijwillige bijdrage van 2,50 euro gevraagd. De inkomsten gaan rechtstreeks naar de Stichting Uiteraard Uitermeer die zich richt op het beheer van het fort en het terrein erom heen.

'Over elk fort zijn leuke anekdotes te vertellen'

Patricia vult aan: "Over elk fort zijn ook leuke anekdotes te vertellen. En wat een fort ook bijzonder maakt is de complexe, ingenieuze architectuur. Een fort is op zich al een beleving, zelfs als je er niets doet, en als je daar dan een bedrijfsuitje hebt dan is het echt een unieke ervaring."
 Ze vervolgt: "Wij krijgen van klanten vaak als respons dat de geschiedenis van het fort een onderdeel moet zijn van het event. Dat kan een rondleiding zijn, maar net zo goed vertellen we over de geschiedenis of mooie anekdotes. Het hoeft allemaal niet lang te duren, maar het wordt altijd zeer gewaardeerd."Plofhuisjes

Dit verhaal geldt voor forten in het algemeen, maar elk fort heeft ook unieke kenmerken. In het geval van Fort Uitermeer is dat het feit dat het deel uitmaakt van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, dat het op een schitterende locatie aan de Vecht ligt en, last but not least, er zijn de zogeheten plofhuisjes. Er waren er ooit vijftien, maar er zijn er nog zeven over. Robert-Jan: "Voor zover bekend is er nergens in Nederland een Fort met zoveel plofhuisjes."

Munitie

In deze gebouwtjes, die verspreid staan over het terrein, vonden in het verleden activiteiten plaats die een relatie hebben met munitie, kruit en wapens. Niet zo heel lang geleden waren deze plofhuisjes bouwvallen waar niemand naar om keek – net als lange tijd naar het fort zelf - maar sinds de Stichting Uiteraard Uitermeer zich bezighoudt met het beheer, zijn het terrein en de plofhuisjes opgeknapt zodat ze gebruikt kunnen worden. Zelf zijn de ondernemers neergestreken in Plofhuis 3, wat vroeger een munitiewerkplaats was.

Uitjes

Het pallet met mogelijkheden is groot. Personeelsuitjes, teambuildingactiviteiten, bedrijfspresentaties, jubilea, een vergadering of heisessie (een Fortsessie): noem het en het is mogelijk. Er zijn actieve uitjes, maar ook een cultureel, culinair en zelfs duurzaam dagtripje is mogelijk, om nog maar even te zwijgen over het ‘Fort Defender behendigheidsparcours’of  â€˜Fort Reaction’ waarbij teams een mega kettingreactie bouwen van gerecycled materiaal. Patricia: "Wij hebben veel activiteiten zelf bedacht en uitgewerkt, waardoor ze uniek zijn. Als er niets tussen zit wat je wilt? Dan leveren wij maatwerk, graag zelfs. Creativiteit is wat ons drijft."

'Creativiteit is wat ons drijft'

Winter Fortenland

Aan dit scala wordt alleen in december Winter Fortenland toegevoegd. Dit is een concept dat Patricia en Robert-Jan, skifanaten als ze zijn, hebben bedacht en ontwikkeld. Patricia: “De basisgedachte is ‘kerstmarkt meets après-ski.’ Het fort wordt omgebouwd tot een winter wonderland met duizenden kerstlichtjes, een schnappsbar, foute kerstmuziek, verlichte kerstbomen, veel kerstdecoratie, vuurkorven en noem maar op. Plat gezegd is het een kerstborrel in een kerstomgeving die over de top is.’

Winter Fortenland was gepland van 12 t/m 21 december, maar vanwege de vraag is het uitgebreid naar 10 t/m 21 december. Er zijn drie arrangementen samengesteld voor een all-in prijs. Weesper bedrijven krijgen 10 procent korting. Winter Fortenland is te boeken vanaf 30 personen. Meer informatie op www.fortevenementen.nl/winter.

Kerstkaraoke

Dit wordt ingevuld met onder andere een kerstkaraoke, een skigondel-escaperoom, skieën in virtual reality (zittend in een echte stoeltjeslift), met pijl en boog schieten op de neus van Rudolph het rendier en de steeds populairder wordende sport curling. “Het idee van de activiteiten is dat ze op vrije inloop te doen zijn, zowel alleen als met collega’s. Op deze manier creëer je een soort winters festival”, aldus Robert-Jan.

Groepen

Het is, gezien de mogelijkheden, jammer dat het evenement alleen voor bedrijven en grote groepen (vanaf 30 personen) bestemd is. Particulieren zijn wel welkom en op 15 december is er een kaasfondue avond, maar alleen als je met een groep komt. “Iedereen moet wel beseffen dat Winter Fortenland geen kerstmarkt is, met kraampjes waar je wat kunt kopen. Misschien komt dat er volgend jaar van, maar dit jaar zeker niet”, aldus Patricia.

Patricia Nederbragt-Lammers en Robert-Jan Nederbragt in de skigondel.