Dat is de wens die de burgemeester deze week heeft uitgesproken. Bij de vorige jaarwisseling hadden zich vijf bewonersgroepen redelijk kort voor 31 december gemeld bij de gemeente. Er waren vrijwillige vuurwerkvrije zones op de Da Costalaan, bij het hertenkamp, het Rita Reijshof, de Lieven de Keylaan/Floris Vosstraat en de omgeving de Kroonlaan/de Witte Kruislaan. 

In zo'n gebied mag geen vuurwerk worden afgestoken en is er geen handhaving. Bewoners moeten dit onderling regelen.

Wisselend succes

Eerder liet Broertjes al weten dat het idee, afkomstig uit Den Haag, een wisselend succes is geweest. Vooral in de communicatie vooraf is er het nodige te verbeteren, zoals het eerder neerzetten van de vuurwerkvrije borden en duidelijker laten weten wat er verwacht mag worden van de bewoners. Maar er is genoeg reden om met deze vrijwillige zones verder te gaan. De burgemeester hoopt nu op tien straten of buurten in Hilversum.

Verder op ingeslagen weg met centrale vuurwerkshows en een vuurwerkvrij centrum 

Verder houdt Hilversum koers, zoals de burgervader het zegt. Hilversum gaat verder op de ingeslagen weg van de afgelopen jaren. Dat houdt in met een centrale kindervuurwerkshow op 31 december, een centrale vuurwerkshow op het Marktplein om middernacht en een vuurwerkvrij centrum. Het is een inmiddels beproefd recept, dat bij steeds meer Hilversummers goed valt, omdat volgens Broertjes de jaarwisseling veiliger en gezelliger is. 

Broertjes had willen aanhaken bij de grootse plannen van Amsterdam en Rotterdam, die begin dit jaar aankondigden helemaal vuurwerkvrij te willen zijn. Die plannen zijn teruggedraaid, waardoor Hilversum niet op die bagagedrager kon blijven zitten.