Over zijn verhuizing naar Weesp zegt de geboren en getogen Amstelvener: "Ik heb altijd gezegd dat als ik ooit Amstelveen zou verlaten, dat voor Weesp zou zijn. Ik weet niet waarom, ik heb gewoon altijd al een zwak gehad voor Weesp. Toen we daar serieus naar gingen kijken, kwamen we uit op de Lage Klompweg. Een goddelijke plek."  

Jan Schake had een eigen financieel adviesbureau toen hij daarnaast in 2004 samen met Tieke een grote wijngaard begon op 1,5 hectare grond aan de oostgrens van Amstelveen. Drie jaar later konden de eerste druiven worden geoogst en in 2008 werden de eerste wijnen gepresenteerd. Sindsdien worden producten van deze wijngaard geregeld bekroond. Daarnaast werd de idyllische Amsteltuin al snel een populaire locatie voor evenementen en werd er een dagcentrum voor ouderen gestart. 

'Niet zo ingewikkeld, maar toch lastiger dan je denkt'

Juiste balans 

"Het was keihard werken, maar het waren prachtige jaren", blikt Schake terug. "Inmiddels ben ik 67 en werd het tijd voor mijn pensioen. Maar stilzitten is niets voor mij. Ik blijf bij de Amsteltuin betrokken als adviseur maar zelf weer iets produceren bleef ook kriebelen. Met je eigen handen iets maken wat je kunt eten of drinken, iets waarvan je écht kunt genieten, dat vind ik zo mooi! Het werden likeuren. Niet zo ingewikkeld, maar toch ook wel weer lastiger dan je denkt. De juiste balans vinden in de hoeveelheid suiker en alcohol, is ontzettend belangrijk. Net als zorgvuldig en schoon werken. Zo gebruik ik echt alleen rasp van de schil, het witte laagje eronder zou de likeur te bitter maken. Machinaal raspen? Nee, ambachtelijk raspen geeft juist die verfijnde smaak. En ik vind het ook leuk om te doen, bijna meditatief." 

Nu ook orancello

Jan en Tieke maken in Weesp limoncello van citroenen en sinds dit najaar - "Misschien nog wel lekkerder" - ook orancello van sinaasappels. De voormalige wijnboer drinkt zijn likeuren het liefst puur, als digestief, maar ze doen het ook goed in een cocktail. "En van de week heb ik een variant op tiramisu geproefd waarin de kok onze limoncello had verwerkt. Dat was heerlijk. Mooi als de smaken van jouw likeuren mensen inspireren op culinair gebied." 

Deze eerste zomer in Weesp hebben de likeurondernemers 500 flessen verhandeld. "Met name aan particulieren, maar ook aan de horeca. Dat laatste vooral in Amstelveen, in Weesp moet ik daar nog mee aan de slag." De voormalige wijnboer begint al aardig te wortelen in Weesp. "Ik heb laatst contact gezocht met Weesp Marketing om te kijken of ik binnen die club iets kan betekenen. Grote kans dus dat jullie ook op andere vlakken van me zullen gaan horen." 

De likeuren van Amstel en Vecht zijn te bestellen via schakeadvies@gmail.com of 06-53835727.