Winkel van Sientje aan de Nieuwstad bestaat sinds vorige week. In Weesp dan, in Abcoude kennen ze het concept al langer. In het midden van de winkel staat een grote tafel, met daarop wat serviesgoed. Het witte serviesgoed is voor de verkoop, de gekleurde mokken zijn voor de klanten. Iedereen die de winkel bezoekt krijgt een kop koffie aangeboden. 

"Het contact met de mensen is mijn drijfveer", verklaart Clasien. "Als je in de brocante zit, roepen de spullen die je verkoopt vaak herinneringen op bij mensen. Ik vind het leuk om die verhalen te horen. In dit soort winkels moet je je welkom voelen en het gevoel hebben dat je op je gemak kunt rondkijken. Ik vind het ook niet zonde van mijn tijd als iemand later toch met lege handen vertrekt." Ze beseft dat dit raar klinkt uit de mond van een ondernemer: "Maar dat komt omdat ik weet: 'Als het je niet loslaat, kom je terug'. Zeker met brocante werkt dat zo. Je hebt het niet echt nodig en daarom wil je er even over nadenken. Veel mensen die twijfelen stappen later weer binnen en kopen het alsnog." 

Hoge huur

Want gezellig of niet, uiteindelijk moet er wel geld in het laatje komen: "December wordt een spannende maand, dan moet ik kiezen of ik het huurcontract verleng en zo ja voor hoeveel maanden: drie of zes? Ik heb nog nooit zo'n hoge huur betaald. Rijk hoef ik er niet van te worden, maar het moet wel rendabel zijn natuurlijk." Ze hoopt hier te kunnen blijven, want: "Weesp voelt als een warm bad." En ze heeft het ook wel een beetje gehad met het zwervende ondernemersbestaan. 

Op de ouderwetse platenspeler ligt 'Album 1700' van Peter, Paul and Mary

Clasien had een kleine twee jaar een winkel in haar woonplaats Abcoude en daarna ook nog enkele maanden een pop-up store. "Als je die weg eenmaal bent ingeslagen, blijft het kriebelen. In Abcoude kon ik geen nieuw pand vinden en daarom keek ik ook om me heen in de regio. Een tijdje terug was ik weer eens in Weesp en kwam ik langs modezaak 2ndlabel. Ik zag dat ze gingen stoppen en ben naar de makelaar gestapt. En zo begon er weer een nieuw avontuur."

Clasien verkoopt pannen van emaille, oude cacaoablikken (ja ook van Van Houten), speelgoed, kopjes met bloemetjes en een gouden randje, meubels, spelletjes, stripboeken en nog veel meer. Vooral uit de jaren zestig en zeventig. De muziek die ze daarbij op heeft staan, past daar prima bij. Op de ouderwetse platenspeler ligt 'Album 1700' van Peter, Paul and Mary uit 1967. "Dit was de eerste plaat die ik opzette toen we hier aan het inrichten waren en sindsdien draai ik 'm grijs." Voor de liefhebber: ze heeft bakken vol oude platen en ook die platenspeler is te koop. 

Verzoekjes

Ze weet door de jaren heen precies waar ze haar spullen vandaan moet halen: "En mensen weten mij ook te vinden. Ook hier in Weesp heeft er al eens iemand op de stoep gestaan die thuis aan het opruimen was. Ik moest hem alleen teleurstellen. Ik moet hier eerst wat gaan verdienen voor ik het kan uitgeven. Daarbij is het dan soms ook lastig om de waarde of de verkoopprijs te bepalen, dus met inbrengen ben ik terughoudend. Op het gebied van meubels en sieraden werk ik wel samen met anderen, maar dat zijn dan duidelijke zakelijke afspraken." Wie in Clasiens' winkel niet kan vinden wat 'ie zoekt, moet dat vooral zeggen: "Ik weet vaak wel hoe ik daaraan kan komen en ga graag op verzoek op zoek."  

Zoals gezegd hangt er voor Clasien veel af van de omzet in december. Maar ze heeft goede hoop, vooral omdat het geven van tweedehands cadeaus een vlucht neemt: "Ik doe dat zelf al jaren. Omdat je dan bijvoorbeeld een spel kunt geven, dat nieuw te duur zou zijn. Of omdat je dan met een stapeltje stripboeken kunt komen aanzetten in plaats van eentje. Maar wat nu vooral erg speelt is bewust consumentisme. Een vriendin zei laatst: 'Sien, jouw soort winkel is de toekomst!'. Laten we het hopen." 

Winkel van Sientje zit aan de Nieuwstad 68 en is geopend van woensdag tot en met zaterdag.