Eerst de Rabobank aan de Prinses Irenelaan. Dit beeldbepalende kantoorgebouw is, zo legt directievoorzitter Ugur Pekdemir uit, veel te groot voor de ongeveer zes medewerkers die er momenteel nog zitten. De reden is helder: zowel steeds meer particuliere als zakelijke klanten regelen hun bankzaken thuis, waardoor op kantoor steeds minder mensen nodig zijn. De Rabobank wil wél een kantoor in Weesp houden en is op zoek naar een mooie locatie.

 Rabobank zoekt nieuw kantoor voor zes medewerkers op zichtlocatie
 

Goed bereikbaar

Pekdemir: “We zoeken al enige tijd naar een mooie ruimte voor maximaal zes medewerkers, bij voorkeur op een zichtlocatie en die natuurlijk goed bereikbaar is. Dat mag een zelfstandige ruimte zijn, maar we staan ook open voor een locatie die we bijvoorbeeld met meerdere dienstverlenende bedrijven en/of een openbare instelling delen. Ik zou dat echt een mooie oplossing vinden. Welke diensten we blijven aanbieden? Alle diensten die we nu ook hebben, dus bankzaken voor particuliere en zakelijke klanten, maar ook verzekeringen en hypotheken. Als iemand een geschikte ruimte weet, houden we ons aanbevolen."

Eerder

Het huurcontract loopt na de zomer volgend jaar af, maar als zich eerder een mooie kans voordoet, dan is het niet denkbeeldig dat de Rabobank eerder het pand verlaat. “Als we de huur op een goede manier sneller kunnen opzeggen, dan gaan we dat natuurlijk niet uit de weg”, legt Pekdemir uit.

Geldmaat

Op het moment dat de Rabobank het pand verlaat, verdwijnt ook de geldautomaat op deze plek. Waar in Weesp een nieuwe flappentap komt, is nog niet bekend. De Rabobank, ING en ABN AMRO hebben namelijk de handen ineen geslagen om de infrastructuur van de geldautomaten ingrijpend te wijzigen en dat proces loopt. De drie banken hebben hiervoor het zelfstandige bedrijf Geldmaat opgericht. De omzetting van de aan de bank gekoppelde geldautomaten naar de onafhankelijke fel geel gekleurde Geldmaten is een proces dat nog het hele volgend jaar in beslag neemt. Nu nu is niet bekend welke geldautomaten verdwijnen (in Weesp is momenteel volgens de website geldmaat.nl op vijf plekken een flappentap) en waar er een Geldmaat voor in de plaats komt. "Er wordt nu gekeken hoe dit het beste kan worden ingevuld, maar daar hebben wij geen zeggenschap over”, laat Pekdemir weten.

Nieuwe appartementen

Inmiddels kunnen ze bij City Development niet wachten tot de Rabobank z’n hielen heeft gelicht. Deze projectontwikkelaar wil namelijk het kantoor aan de Irenelaan slopen, waarna er circa vijftig nieuwe appartementen komen die worden gebouwd op een gedeeltelijk verzonken parkeergarage. De gemeenteraad heeft hiervoor eind 2017 het licht op groen gezet. 

Op plek Rabobank komen 16 sociale huurwoningen en 32 koopappartementen

Ruwe schetsen

Er komen rond 16 sociale huurwoningen en 32 koopappartementen met een oppervlakte tussen 80 en 140 m2. Architect is Het Ontwerp Team (HOT) dat op zijn site de eerste ruwe schetsen toont en laat weten dat de gevels van de in totaal twee blokken ‘variëren in hoogte, diepte en in kleur metselwerk, waardoor er een mooi gedifferentieerd beeld ontstaat.’ Voor eind 2021 is de oplevering voorzien.Het kantoor van de ING aan het Buitenveer.

ING

Dan de ING. Die zit met exact dezelfde uitdaging als de Rabobank, maar die pakt veel sneller door. Ook bij ING wordt continu gekeken of de dienstverlening vanwege de digitalisering niet anders moet worden ingericht en ook hier zijn ze tot de conclusie gekomen dat de jas te groot is. Daarom werd onlangs bekend dat het markante ING-kantoor aan het Buitenveer al per 29 november de deuren sluit. Er komt wel iets voor in de plaats, laat een woordvoerster weten. "Daar waar de klant juist wél de behoefte heeft aan advies en/of begeleiding, bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen met grote financiële gevolgen, maar soms ook bij minder complexe vraagstukken, is en blijft er de mogelijkheid van persoonlijk contact via een ING-kantoor, ING-servicepunt of remote video/telefoon contact.” 

Servicepunt

In Weesp wordt dat een servicepunt, maar er is nog geen geschikte ruimte gevonden. “ING is druk bezig met het vinden van een servicepunt in de nabije omgeving. Tot op heden is dat helaas nog niet gelukt, vandaar dat klanten voorlopig naar Amsterdam Zuidoost worden verwezen”, laat een woordvoerster weten. Ook in het huidige kantoor zit een geldautomaat, ook die gaat verdwijnen en ook hiervoor in de plaats komt er in Weesp dus de Geldmaat.

'Voorlopig worden de klanten naar Amsterdam Zuidoost verwezen'

Het feit dat ING snel kan doorpakken, heeft alles te maken met het feit dat het kantoor eigendom is van ING. Dit pand wordt verkocht en volgens ING hebben de eerste geïnteresseerden zich al gemeld. Het is niet bekend of dit kantoor blijft of dat het wordt getransformeerd naar bijvoorbeeld woningen.

Om dezelfde redenen verdwenen eerder al, in 2017, de ABN Amro en de SNS-bank uit het Weesper straatbeeld.