Dinsdagavond werd de cultuurprijs uitgereikt door burgemeester Bas Jan van Bochove in het stadhuis. Hij hield de spanning bij de drie genomineerden er lang in. En spannend was het, want ook de andere genomineerden - Kamerkoor Camerata Fectionata en Open Monumentendag Weesp - hadden het zomaar kunnen worden, dacht Daniëlle van der Weel, secretaris van de Stichting Weesp Chamber Music. Gelukkig had ze voor alle zekerheid wel een speechje voorbereid, voor het geval dat.

Hartverwarmend

Daniëlle van der Weel, die de prijs in ontvangst nam, was dus erg verrast. "Ook deze keer kon het publiek stemmen. Ik had gedacht dat Camerata Fectionata de meeste kans maakte, omdat zij natuurlijk met veel zijn en dus ook veel vrienden en familie hebben die konden stemmen voor ze. En monumenten, daar hebben veel mensen iets mee. Dat we genomineerd waren, vond ik al heel mooi. Maar ik heb begrepen dat we ruim gewonnen hebben. En we zijn vandaag overspoeld door leuke reacties. Hartverwarmend. De geldprijs gaan we gebruiken om het culturele klimaat in Weesp nog beter te maken."

Musici uit alle windstreken

In het juryrapport lezen we:
'Niet alleen weet dit gezelschap ons in de soms gure maand maart te verwarmen met prachtige intieme klassieke concerten, ook organiseren ze daarnaast allerlei projecten waarbij de liefde voor de muziek centraal staat.'

Inderdaad staat maart al sinds 2014 in Weesp in het teken van de kamermuziek. Een initiatief van Ria van der Giessen, dat samen met het Navarra String Quartet en Stadsherstel vorm kreeg. Ria is nog steeds voorzitter van de Stichting Weesp Chamber Music. Die stichting werd in 2015 opgericht, nadat het festival het eerste jaar georganiseerd was onder de hoede van de stichting Stadsherstel Amsterdam.

In maart kom je overal musici tegen op weg naar een repetitie

Inmiddels zijn Weespers eraan gewend om in het festivalweekend in maart overal musici tegen te komen met hun instrument bij zich, op weg naar een repetitieruimte, want het festival trekt veel buitenlandse musici naar Weesp."Ook in Weesp wonen veel musici van naam. Het Navarra Quartet, waarin Weespse Simone van der Giessen speelde, en haar vriendin Marije Johnston, vormt de basis van het festival. Zij hebben veel internationale contacten en musici komen graag naar Weesp als zij dat vragen. Ze spelen graag in Weesp en logeren vaak in gastgezinnen", vertelt Van der Weel.

Voor jong en oud

We lezen verder in het juryrapport:
'Te noemen valt het Be Bach project waaraan 450 basisschoolleerlingen deelnamen, een familieconcert in de Grote kerk en lezingen en concerten die in de zorgcentra De Hogeweyk en Oversingel uitgevoerd gaan worden. Uit deze kleine greep van het totaal blijkt ook dat zij zich richten op uiteenlopende groepen Weespers. Bij al deze concerten staat bovendien het hoge niveau van de muziekuitvoering centraal.'

"Ons doel is om de bewoners van Weesp en omgeving kennis te laten maken met en te laten genieten van kamermuziek op topniveau. Wij richten ons ook erg op educatie. Het is belangrijk om kinderen met klassieke muziek in aanraking te laten komen, hoe jonger hoe beter", aldus Van der Weel. "Op een leuke manier natuurlijk. De Classic Express Bus komt naar Weesp, een concertzaal op wielen, voor alle vierde groepers van de basisscholen."

'Hoe jonger kinderen kennis maken met klassieke muziek, hoe beter' 

"Voor de leerlingen van groep 6 en 7 is er Be Mozart, een muzikale interactieve voorstelling over het leven van Mozart. In de herfstvakantie was de voorstelling 'Aadje Piraatje' een groot succes. Kinderen konden zich ook aanmelden om mee te doen met het project 'Willem de Opera'. En dat hebben al veel kinderen gedaan. De voorstelling wordt volgend jaar tijdens het festival opgevoerd in de Van Houtenkerk en de generale repetitie vindt plaats in de theaterzaal van zorgcentrum De Hogeweyk. Kamermuziek is voor iedereen, voor jong en oud. De klassieke muziek die wij laten horen is heel afwisselend en toegankelijk. Het late concert op de vrijdagavond bijvoorbeeld - het Candlelight concert - is vaak iets heel bijzonders."

Concertreeks

Maar ook buiten maart organiseert de Stichting Weesp Chamber Music kamermuziekconcerten in Weesp. Zo speelt op 6 december het Helix Trio & Friends in de Van Houtenkerk en in april 2020 staat er een concert gepland van het Elias String Quartet.

2020

Voor we het vergeten: het Weesp Chamber Music Festival is in 2020 van 5 tot en met 8 maart. Het thema is 'Love and Death'. Er zijn al wat programma-onderdelen bekend. Nieuw zijn de Babyconcerten in de Synagoge. Een nieuwe locatie is de Laurentiuskerk. Daar zal een Oost-europese, wat folkachtige band spelen in het Proeflokaal van Wispe. Navarra geeft een lezing over de achtergrond van het thema en toelichting op de muziek. Er is een orgelconcert in de Grote Kerk, er zijn masterclasses voor strijkkwartetten, er kunnen weer instrumenten geprobeerd worden. En nog veel meer. Veel gratis toegankelijke activiteiten en topkwaliteit concerten, belooft de organisatie.

Op chambermusicweesp.nl is al een deel van het programma te vinden. 

Tot slot nog één stukje uit het juryrapport:
'Het Chamber Festival is kort gezegd zo duidelijk en enthousiast aanwezig in het culturele leven van Weesp dat het meer dan terecht is dat ze de Cultuurprijs Weesp 2019 ontvangen.'


Vrienden van Navarra, Mintje van Lier en Theo Marks, speelden bij de uitreiking van de Cultuurprijs in het stadhuis.