Kraamzorg uit eigen keuken en meer lucht in het spreekuur. Dit zijn twee belangrijke speerpunten van De Geboorteboom. De - nu nog - eenmanspraktijk van Debbie Klercq start met vijf cliënten, waarvan twee woonachtig in Weespersluis. Deze nieuwbouwwijk in aanbouw ligt bij haar om de hoek. 

De Geboorteboom is gevestigd aan de Korte Muiderweg, in het voormalige kantoor van de Regiobank op een voormalig boerenerf. Tussen de nieuwbouwwijk en de nieuwe verloskundigenpraktijk ligt het eveneens nieuwe Regiozorgcentrum van Tergooi, waarin onder meer een laboratorium gevestigd. Om allerlei redenen dus een ideale locatie om een eigen verloskundigenpraktijk te beginnen. 

Eigen visie

"Ik wilde al langer een eigen praktijk, vanwege mijn eigen visie op dit vak, maar die wilde ik wel het liefst samen met een andere verloskundige opstarten", steekt Debbie Klercq (inderdaad de dochter van de voormalige bakker) van wal. "Maar die kon ik niet vinden. Niet omdat mijn vakgenoten niet kundig zijn of omdat ze mijn visie niet onderbouwen, maar omdat het voor veel mensen toch best eng is om werken in loondienst in te wisselen voor het voeren van een eigen praktijk." De Weespse besloot het niet af te wachten en gaat er vanuit dat ze gaandeweg de juiste collega's en/of vennoten tegenkomt. 

De eerste Geboorteboom-baby wordt rond Bevrijdingsdag 2020 verwacht 

Die eerste vijf cliënten die ze nu heeft, redt ze ook wel in haar eentje - al hoopt en verwacht ze dat het er snel meer zullen worden. "De eerste Geboorteboom-baby wordt rond Bevrijdingsdag 2020 verwacht. Die dag is het ook de Internationale Dag van de Vroedvrouw, hoe mooi zou dat zijn?" Maar Debbie weet als geen ander dat baby's zich vaak weinig aantrekken van de uitgerekende datum, die eerste baby kan er net zo goed half april al zijn. Debbie aan het werk: "Er valt altijd een last van mijn schouder als ik de baby hoor huilen". 

De praktijk ruikt nog een beetje naar verf, de klusradio staat nog in een hoekje en hier en daar staan boeketten met succeswensen op het kaartje. Debbie heeft de afgelopen periode ervaren als een warm bad. "Omdat de familie Van Wijngaarden heel enthousiast was over de nieuwe bestemming van dit pand én zeker ook omdat mijn familie en vrienden me met alles hebben geholpen. Hierdoor heb ik vrijwel niets hoeven uitbesteden. Het was een heel gezellige tijd en alles is precies naar mijn zin; een mooiere start had ik me niet kunnen wensen." 

Eigen kraamzorg

Een eigen praktijk geeft Debbie de kans volledig vanuit haar eigen visie te werk te gaan. "Een zwangerschap, de bevalling en vervolgens een baby in huis zetten je leven volledig op zijn kop. Daarom wil ik zwangeren en hun gezinnen zoveel mogelijk ontzorgen. Onder meer door eigen kraamzorg aan te bieden. Zo weet ik zeker dat mijn cliënten ook na de bevalling de beste zorg krijgen, en blijven de lijntjes kort zodat ik de vinger aan de pols kan houden. Ook ga ik samenwerken met een ontzettend goede lactatiedeskundige, een Amsterdamse die naar Weesp is verhuisd. Zij gaat mijn kraamverzorgers trainen en kan als dat nodig is ook bij de mensen thuis komen om te helpen bij het op gang brengen en houden van de borstvoeding." 

Meer tijd

Daarnaast zet de Weespse in op meer tijd. "Ik wil geen consult hoeven afraffelen, omdat de wachtkamer vol zit. Daarom reken ik meer tijd voor de controles. Hierdoor ontstaat er ruimte om ook andere dingen te bespreken. Zit een zwangere om wat voor reden dan ook niet lekker in haar vel, dan kunnen we het daarover hebben. Hopelijk gaat ze dan met een beter gevoel de deur uit, dat is ook beter voor de baby. Is er niets aan de hand en is het na tien minuten wel klaar? Ook prima, graag zelfs. Maar die tijd voor persoonlijke aandacht is er in ieder geval wel." De extra tijd voor consulten kosten cliënten overigens niets extra's en ook bij het inhuren van kraamzorg via Debbie blijft de wettelijke eigen bijdrage gelijk. 

'Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar babygehuil is mooiste geluid ter wereld'

Die eerste bevalling

Debbie heeft in de afgelopen tien jaar, bijna elf, jaar honderden zwangerschappen en bevallingen begeleid. Ze kan zich geen mooier beroep indenken: "Ik riep altijd dat ik traumachirurg wilde worden, tot ik erachter kwam dat ik dan nog zo'n vijftien jaar moest studeren. Toen werd het economie. Ja, heel wat anders, vandaar dat dat 'm ook niet werd. Toen ben ik verloskunde gaan doen. Na de eerste bevalling die ik als student bijwoonde, wilde ik eigenlijk niet meer. Wat heftig vond ik dat. Maar ik durfde het niet tegen mijn ouders te zeggen. Gelukkig maar, want dit pas echt bij me. Ik zou niks anders willen doen." 

Als verloskundige is Debbie een enorm belangrijke - eigenlijke onmisbare - keten in het bevallings- en geboorteproces. Als gevolg daarvan is ze getuige van de mooiste momenten in iemands leven. En heel soms van de verdrietigste momenten in iemands leven: "Bij iedere bevalling valt er een last van mijn schouders als ik de baby hoor huilen. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar echt: het is het allermooiste geluid ter wereld."


Debbie in haar praktijk aan de Korte Muiderweg, www.degeboorteboom.nl