Glunderend, met rode blossen op zijn wangen. Dat is hoe je Weesper Edwin Bredius kunt uittekenen. Hij is al met heel wat ‘sterren’ op de foto gegaan, maar blijkbaar is er eentje die eruit springt: een foto van hem met Wesley Sneijder in een klein vliegtuig, en natuurlijk met die gulle lach op zijn gezicht. Die foto gebruikt hij niet voor niets als profielfoto. Er zit namelijk een mooi verhaal aan vast, maar dat vertelt hij verderop in het gesprek.

Toeval

Hij is bij toeval in dit best rare, maar aan de andere kant toch ook aansprekende, vak gerold. Als kleine jongen had hij geen moment gedacht aan een carrière in de journalistiek, maar het is nu eenmaal zo gelopen en dat bevalt prima. Aan de andere kant: hij had wel altijd affiniteit met de roerige wereld van de celebreties.
Hij werkte in de horeca, eerst in eetcafé The Londoner in Weesp (wat nu Aaltje is) en later in Amsterdam. Op een goed moment – we hebben het over een dikke twintig jaar geleden - hoorde hij dat het damestrio Luv’ zou optreden in de wereldberoemde discotheek iT. “Dat vond ik interessant. Ik ben daar toen heen gegaan en kwam daar in contact met een fotograaf die voor het blad Party werkte. Dat werd een heel aangenaam gesprek, waarbij hij op een gegeven moment vroeg of ik eens wat wilde schrijven. Zo gezegd zo gedaan, dat verhaal beviel de redactie en dat was het begin.”

Een knaller

Een van zijn eerste verhalen was meteen een knaller. “Dat ging over Louis van Gaal, die ongeveer een jaar na het overlijden van zijn eerste vrouw een nieuwe relatie had met ene Truus. Hoe ik daar aan kwam? Via een oud-buurvrouw van mij uit Diemen die wist dat ik dit werk erbij deed. Truus en Louis deden daar overigens helemaal niet vervelend over. Louis heeft de naam een barse, onbuigzame vent te zijn, maar ik heb heel andere ervaringen. Elke keer als ik hem tegenkom krijg ik keurig een echt gemeende joviale handdruk en hij doet nooit vreemd tegen mij.”

'Iedereen kent Louis van Gaal als een barse man, maar ik heb heel andere ervaringen'

Voetvolleybal

Hij kan het nog sterker vertellen. “We waren jaren geleden voor een verhaal op Aruba waar bekende voetballers voor een tv-programma een competitie voetvolleybal speelden. Een van die voetballers, nee, ik vertel niet wie, wilde niet meewerken. Louis was daar als coach en heeft toen gezegd dat die voetballer niet zo flauw moest doen en dat ik ook gewoon mijn werk deed. Haha, zo ken je Louis niet hè?” 


Roddeljournalist

Vrijwel iedereen die het werk van Bredius in één woord wil vangen, komt waarschijnlijk niet verder dan ‘roddeljournalist'. Maar hij zit er anders in. Hij is gewoon journalist, maar natuurlijk wel in de wereld van de bekende Nederlanders. Showbizzjournalist is een veel mooiere benaming. En in die wereld wordt hij gewaardeerd én gerespecteerd. Wat maakt hem eigenlijk tot wie hij is? Of beter nog: wat maakt hem goed in dit vak? Er zijn volgens hem een paar dingen. “Allereerst heb ik met de meeste artiesten en andere sterren een klik. Het is gek om dat over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik een gunfactor heb. Die heb ik gekregen door altijd eerlijk te zijn."

'In deze wereld kun je één keer iemand besodemieteren en dan is het klaar'

Eerlijk

"Ook, of misschien wel juist, in deze wereld kun je iemand één keer besodemieteren en dan krijg je heel misschien nog een kans, maar over het algemeen is het dan klaar. Ik voel me er prettig bij om eerlijk te zijn en om iedereen met open vizier tegemoet te treden. Of ik verhalen vooraf laat lezen? Lang niet altijd, want daar zit zo veel extra werk in. Alleen als het iets groots is. Ook belangrijk: ik kwets nooit iemand. Waarom zou ik dat doen? Daar schiet toch niemand iets mee op.”

Geven en nemen

Het is, geeft hij toe, uiteindelijk allemaal een kwestie van geven en nemen. Artiesten willen niet altijd met hun hele hebben en houwen in de bladen staan, zeker niet als er ellende valt te melden, maar aan de andere kant doen ze wel een beroep op dezelfde bladen als iets gepromoot moet worden of als een huwelijk moet worden gesponsord. Dat is het spel. Bredius: “Als ik iets weet of hoor dan benader ik die persoon, vraag hoe het zit en dan komen we er altijd wel uit. Soms weet je iets, maar hou je dat om een bepaalde reden achter, dat hoort er ook bij. Ik weet inmiddels dat uiteindelijk alles toch naar buiten komt. Af en toe iets niet melden levert ook voordelen op.”


George Clooney en Edwin Bredius tijdens het Goed Geld Gala in 2016.

Máxima

Bredius heeft voor zijn beroep, waarvoor hij inmiddels als freelancer werkt voor onder andere Privé, de hele wereld afgereisd. Een van zijn meest memorabele verhalen vindt hij zelf het artikel in 1999 over de toen nog totaal onbekende Argentijnse Máxima Zorreguieta die een relatie zou hebben met Willem-Alexander.

'De deal over de eerste foto van Maxima werd in een klein kamertje in een oud gebouw gesloten'

“Daar waren foto’s en videobeelden van die eigendom waren van een heel groot Argentijns gossipblad. Namens De Telegraaf ben ik toen naar Argentinië afgereisd waar we dat beeld hebben aangekocht. Het bedrag dat De Telegraaf heeft betaald mag nooit naar buiten komen, maar geloof me dat je daar een aardig appartement van had kunnen kopen. Maar vooral de manier waarop alles ging zal me altijd bijblijven."

Diplomatenkoffertje

"De deal werd in een klein kamertje in een oud gebouw gesloten. Een dag later werd het geld gestort op een bepaalde rekening, waarna ik het complete bedrag in een diplomatenkoffertje heb opgehaald om dat vervolgens te overhandigen en ik op mijn beurt het beeld kreeg. Shownieuws en de NOS zonden de videobeelden uit en De Telegraaf had een dag later de eerste foto van Máxima. Ik vond dat allemaal heel bijzonder om mee te maken, helemaal omdat ik als eerste die beelden zag en me realiseerde dat niemand in Nederland hier een idee van had. Dat maakt dit vak ook zo leuk, dat je iets weet of hoort, er achteraan gaat en het dan rond krijgt.”

André Hazes

Bredius koestert nog steeds zijn warme banden met André Hazes. Senior, welteverstaan. “Ik kwam regelmatig in Vinkeveen en daar kwam ik hem vaak tegen. Op die manier ontstond een band. Ik heb regelmatig met André over de plassen gevaren en daar vertelde hij me altijd van alles en nog wat. Heel gezellig, maar hij kon ook zomaar uit het niets omslaan. Ik heb meegemaakt dat hij compleet onverwachts allerlei plekjes wilde bezoeken omdat hij voelde dat hij niet lang meer te leven had. Heel raar.”

'Het nieuws dat André Hazes doof werd, sloeg in als een bom'

Naast de muziek

In 2004 hoorde Bredius als eerste uit Hazes’ mond dat de volkszanger doof werd. “Dat was tijdens het EK voetbal in Portugal. André moest tijdens een tv-uitzending van Barend en Van Dorp optreden. Ik had al gehoord dat er misschien iets was en tijdens dat optreden zat hij constant naast de muziek. Ik vroeg hem na afloop hoe dat kwam en toen vertelde hij eerlijk dat er inderdaad iets met zijn gehoor was, dat hij doof aan het worden was. Dat nieuws sloeg in als een bom.”

Veranderd

‘Het wereldje’ is door de jaren heen wel veranderd, stelt de Weesper vast. “Dat zal jij zelf ook wel herkennen. Het is minder romantisch, veel zakelijker geworden. Tegenwoordig zitten er vaak managers tussen. Dat had je vroeger allemaal niet. Gelukkig kan ik de meeste bekende Nederlanders nog gewoon via hun 06-nummer bellen, maar het wordt er niet makkelijker op. En door social media verandert de wereld ook. Als er nu een kindje wordt geboren, dan wordt dat een paar uur later door de beroemde ouders zelf gedeeld op social media. Voorheen had je veel meer eigen nieuws en dat nieuws kon je ook af en toe vasthouden. Dat is er tegenwoordig amper nog bij. Of het ook harder is geworden? Nee, dat niet. Als je Nederland vergelijkt met Italië, Duitsland en Engeland dan zijn wij echt poeslief.”

'Tegenwoordig zitten er vaak managers tussen. Dat had je vroeger allemaal niet'

Persoonlijke verhalen

Bredius is van nature geen schrijver, maar gaandeweg heeft hij zich het vak eigengemaakt en een eigen schrijfstijl ontwikkeld. “Ik probeer altijd de persoon of personen over wie ik schrijf er warm uit te laten komen. Dat je als je iets leest denkt: ja, zo heeft hij het inderdaad gezegd. Ik schrijf ook het liefst persoonlijke verhalen op. Hard nieuws, zoals jij het noemt, ga ik niet uit de weg. Toch vind ik een mooi verhaal waarin de persoon goed tot uiting komt veel leuker. Dat soort verhalen heeft ook als voordeel dat je met degene om wie het gaat een band opbouwt die je later van pas kan komen.

Interview gaat hieronder verder

Een post op Instagram van André Hazes plus een foto dat Edwin Bredius bij hem aan tafel zit, zegt genoeg over zijn contacten met junior. 

Voorsprong

"Ik ben bijvoorbeeld bij André Hazes jr. en Monique op Bonaire geweest toen zij daar samen een vakantie hadden om te werken aan hun relatie. André vroeg op een gegeven moment of ik mee uit eten ging en simpel: dat doet hij niet als hij mij niet moet. Ze waren heel relaxed en dat leverde een mooi persoonlijk artikel op. Toen recent naar buiten kwam dat het huwelijk toch is gestrand, had ik daardoor een zekere voorsprong. Of ik vrienden heb overgehouden aan dit vak? Nou, vrienden is een wel heel zwaar woord. Maar wel heel goede banden.”

Wesley Sneijder

Bijvoorbeeld met Wesley Sneijder. “Die ken ik al vanaf het moment dat hij als speler naam begon te maken bij Ajax. Wesley, en dat geldt ook voor Rafael van der Vaart, is een heel open persoon en ik heb ze altijd gevolgd en dat leverde mooie verhalen op. Op een gegeven moment was ik in Madrid waar ik met alle Nederlandse voetballers die daar speelden aan tafel zat en toen bedacht ik wel dat dit heel bijzonder was om mee te maken.”


Met Wesley Sneijder. Dit is Bredius' profielfoto.

'Wesley had ook kunnen denken 'barst jij maar.' Maar zo zit hij niet in elkaar'

Profielfoto

Maar dat is niet het verhaal achter zijn profielfoto. “Die is gemaakt toen Wesley in Milaan speelde. Tijdens de feestdagen hadden we daar een interview voor een kerstverhaal, samen met Yolanthe, en op een gegeven moment ging het ongelooflijk hard sneeuwen. Wij zouden dezelfde avond terugvliegen, maar alle vluchten werden gecanceld. Wesley zou dezelfde avond ook naar Nederland vliegen, maar dan in een privéjet. Toen hij hoorde dat onze vlucht niet doorging, belde hij en bood hij me aan om met hem mee te vliegen. Dat tekent hem als persoon. Hij kan ook denken: barst jij maar lekker, maar zo zit hij niet in elkaar. Ik vond dat een belevenis die in mijn top-3 staat. Naast dat verhaal over Máxima en dit verhaal met Sneijder staan verder diverse interviews die ik had met Johan Cruijff in dat lijstje. Ik heb Cruijff als een hele warme familieman leren kennen, heel bijzonder vond ik dat. En mijn contacten met Louis van Gaal staan ook hoog genoteerd.”

Martien Meiland

Ook koestert Bredius zijn relatie met Martien Meiland. Op de online-tv-zender van De Telegraaf staat bijvoorbeeld een video waarin Bredius en Meiland voor een gezellig knapperend haardvuur lekker keuvelend het een en ander doornemen. De warmte spat ervan af. 

'Je kunt bij het gala achteraan in de rij aansluiten voor een paar quotes, maar je kunt ook iets anders verzinnen'

Hotel

“Iedereen wist eigenlijk al dat hij de Gouden Televizier Ring zou winnen, dat was ook niet zo moeilijk. Dan kun je een paar dingen doen. Eén mogelijkheid is dat je naar het gala gaat en achteraan in de rij aansluit voor een paar quotes. Of je boekt, zoals ik heb gedaan, een kamer in het hotel in Noordwijk waar hij verblijft en zorgt ervoor dat je hem uitgebreid in een mooie setting kunt spreken. Op het strand van Noordwijk zijn ook mooie foto’s gemaakt en Noordwijk is de plek waar hij vandaan komt. Op die maner onderscheid je je van de rest.”

Al een tijdje

Hij kent Meiland trouwens al geruime tijd, ver voordat hij een hype werd, en dat maakte het ook makkelijker. “Martien was wel al redelijk bekend via het tv-programma ‘Ik vertrek’ en ik heb daarna een paar reportages met hem gemaakt in zijn winkel in Noordwijk. Nu duikt iedereen er bovenop, maar wij kennen elkaar al een tijdje.”

TV-format

Die ontmoetingen leidden er ook toe dat Bredius een tv-format met een programma rond Meiland bedacht. “Ik vroeg Martien of hij open zou staan voor een reallife-tv-programma rond zijn persoon. Nou en of hij dat wilde, want zo is hij. Hij vindt het allemaal prachtig. Ik heb dat idee vervolgens neergelegd bij een bevriende tv-producent en dat ging helemaal de goede kant op. Er werden proefopnamen gemaakt, RTL 4 had het al aangekocht en de intentie werd uitgesproken dat het de bedoeling was dat we de draad zouden oppikken in het kasteel in Frankrijk dat hij zou gaan kopen. Kortom, dit is precies het format van Chateau Meiland."

'Ik had als bedenker van het format van Chateau Meiland ook graag op het podium gestaan'

Ruzie

"Martien kreeg echter in eerste instantie de financiering van het kasteel niet rond, waarna er ruzie kwam met de tv-producent waardoor uiteindelijk alles stuk is gelopen. Later is dat idee door een andere tv-producent opgepikt en die is ermee aan de haal gegaan. Of ik me daardoor gepiepeld voel? Natuurlijk ben ik er doodziek van dat het programma zo’n enorm succes is. Ik had bij de Televizier Ring ook graag op het podium gestaan. Maar het is niet anders.”

La Carihuela

Inmiddels staat zijn naam als ‘geestelijk vader’ wél onder het tv-programma 'La Carihuela' dat zich afspeelt rond het Spaans-Nederlandse dorp Carihuela. “Ik was daar een paar keer geweest en vind het een verbazingwekkend dorp, want daar zitten enorm veel Nederlanders en er zijn, lijkt het wel, alleen maar Nederlandse bedrijfjes en horecazaken. Het is echt ons kent ons. Ik bedacht dat daar een programma in zou zitten, heb dat uitgewerkt en neergelegd bij een producent en nu is het een programma. Dat heeft wel wat opgeleverd natuurlijk. Als het een succes wordt en er komt een vervolg, dan deel ik weer mee in de opbrengsten. Maar het is niet zo dat ik nu alleen mijn geld nog hoef te tellen. Ik ben niet klaar, om het zo maar te zeggen. Dat gebeurt alleen als het format internationaal wordt verkocht en in andere landen ook een succes wordt. Maar we gaan het zien.”

Radio Weesp 
Edwin Bredius, die als Diemenaar een jaar of dertig geleden in Weesp neerstreek, had jarenlang op zaterdagmiddag een programma bij Radio Weesp. Eerst onder het pseudoniem Edwin van Engelen en later onder zijn eigen naam. Hij verkeerde toen al in de wereld van bekende Nederlanders en in dat programma belde hij met fotograaf Joop van Tellingen (overleden in 2012). “Dan namen we samen alle roddels uit het wereldje door. En ik belde ook met Betty Burggraaff om de plaatselijke roddels door te nemen. Man, dat was wat. Wat wij allemaal soms niet over ons heen kregen, niet normaal. Met terugwerkende kracht is dat programma de voorloper van alle tv- en radioprogramma’s en –rubrieken die over bekende Nederlanders gaan. Ja, ik vond Radio Weesp erg leuk om te doen. Mijn vriendenkring is daar voor een belangrijk deel ook uit voortgekomen. Maar als je me zou vragen of ik interesse heb om op tv te komen, dan antwoord ik met 'nee'. Laat mij maar lekker op de achtergrond blijven.”

'Op het moment dat ik blasé word, moet ik er eens aan gaan denken om te stoppen. Maar dat is nog lang niet aan de orde'

Liefde en passie

Vooralsnog blijft hij dus gewoon doen wat hij doet. Met liefde en passie. “Op het moment dat ik blasé word, moet ik er eens over denken om ermee te stoppen, maar dat is nog lang niet aan de orde.” En dat menigeen zijn neus ophaalt voor wat hij doet is een feit, maar ach, dat zal hem een zorg zijn. Hij vindt ook dat de meesten pakken boter op hun hoofd hebben. “Het Parool en de Volkskrant en noem alle zogenaamd serieuze actualiteitenrubrieken maar op, publiceren tegenwoordig ook allemaal over dit soort nieuws, kom op zeg. Sterker nog, ze schrijven vaak hele stukken uit de Privé over. Het is heel hypocriet allemaal.”

Familieman

Tot slot, nu we het constant hebben gehad over allerlei privéaangelegenheden: welk nieuwtje over hemzelf wil hij graag delen? “Dat ik een familieman ben. En dat ik heel moeilijk afstand van een onderwerp kan nemen. Als er iets in mijn hoofd zit waarmee ik bezig ben en ik zit bijvoorbeeld gezellig te eten, dan betrap ik me er zelf weleens op dat ik niet helemaal aanwezig ben. Ik denk ook dat je dat moet hebben, want anders kun je dit vak niet uitoefenen.”