De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft maandag een geldboete ter waarde van 400 euro opgelegd aan oud-wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks).

Nuijens heeft zich volgens het Openbaar Ministerie op 20 juni op de Zwanenburgwal in Amsterdam schuldig gemaakt aan het overtreden van de Opiumwet. Voor verstoring van de openbare orde is eerder al een geldboete van 250 euro aan hem opgelegd. 

Arrestatie

Jorrit Nuijens werd op 20 juni gearresteerd op een terras van een café naast de Stopera in Amsterdam na een heftige discussie met agenten. Een dag na zijn arrestatie stapte Nuijens op als wethouder van Diemen. Hij is inmiddels opgevolgd door zijn partijgenoot Matthijs Sikkes-van den Berg.

Een dag na zijn arrestatie stapte Nuijens op als wethouder

"Op basis van de onderzoeksgegevens, waaronder bevindingen van de politie, beeldmateriaal en getuigenverklaringen, heeft de officier van justitie vastgesteld dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verstoring van de openbare orde en overtreding van de Opiumwet. Destijds is tevens aangifte gedaan van belediging van een politieagent, maar volgens de officier kan dit op basis van het dossier niet worden bewezen. Van opzettelijk bespugen van een agent is geen sprake geweest", aldus het Openbaar Ministerie.

Verklaring

Nuijens laat in een schriftelijke verklaring weten dat er geen rechtszaak komt omdat hij akkoord is gegaan met de boetes en gaat in op wat er naar zijn mening gebeurde op 20 juni in Amsterdam. Hij schrijft dat hij de horecazaak binnenliep omdat hij zich door hitte en honger onwel voelde. Hij vertrok even later na een woordenwisseling met een personeelslid van de horecazaak. Hij werd op straat aangesproken door een aantal agenten en een volledige, filmende cameraploeg. Hij raakte in paniek en nadat de situatie escaleerde werd hij gearresteerd.

Nuijens raakte in paniek en de situatie escaleerde

Nuijens besloot tot aftreden omdat hij zijn eigen reactie, ongeacht de toedracht, onacceptabel vond. "Het is geen excuus, maar het was op mijn werk en om mij heen bekend dat ik al langer privé en zakelijk overbelast was. De weken voor dit incident waren vooral vanwege plannen voor de biomassacentrale in Diemen, lang en druk."