De intocht van Sinterklaas verliep dit jaar, vanuit oogpunt van openbare orde, aanzienlijk rustiger dan voorgaande jaren, zo blikt Van Bochove terug. Tegenstanders van zwarte piet zagen dit jaar af van een demonstratie in Weesp, omdat dit jaar een grote stap is gezet naar roetveegpieten.

Niet goed

Van Bochove: "Er zijn heel wat mensen, en die spreek ik persoonlijk, die zich geraakt voelen door de figuur van zwarte piet. Ze zeggen: wij worden gediscrimineerd. Die situatie vind ik niet goed. Als je een inclusieve samenleving wil, moet je daar rekening mee houden. Dat heb ik nadrukkelijk uitgedragen."

Afgelopen jaar is de intentie uitgesproken om vanaf 2020 alleen roetveegpieten in te zetten bij de intocht in Weesp. De gemeente vervolgt daarover later de gesprekken met het intochtcomité. Ook zegt de burgemeester: "De kinderen maakt het allemaal niets uit."

Wintermarkt

De burgemeester gaat ook in op het afblazen van 'Winters Weesp' op 14 december. Voor een grote tent op de Nieuwstraat, waarin kraampjes konden staan, werd geen vergunning verleend. De tent was in de ogen van de brandweer te groot. Bij een eventuele calamiteit zou de brandweer er niet goed bijkunnen en een eventuele brand zou zich snel kunnen verspreiden. 

'Er is echt overlast, zwaar vuurwerk om oudere mensen bang te maken'

De kritiek dat de gemeente te star zou zijn geweest, legt Van Bochove naast zich neer. "Toen ik het negatieve advies van de brandweer kreeg, heb ik gevraagd: wat kan er wél?" Er is naar alternatieven gekeken, maar daar kwamen gemeente en organisatie niet uit.

Vuurwerk

Ook dit jaar geldt er in het centrum van Weesp weer een vuurwerkvrije zone. Die zone wordt niet uitgebreid, al zou Van Bochove dat best graag willen. "Omdat veel mensen last hebben van het vuurwerk en niet iedereen goed met het vuurwerk omgaat; er wordt zwaar vuurwerk in tuinen van oudere mensen gegooid om te bang te maken en dergelijke. Het zijn dingen die niemand wil maar kennelijk zijn ze niet beheersbaar." 

Toch komt er geen vuurwerkverbod voor de hele stad. Volgens Van Bochove is dat niet te handhaven als in andere plaatsen wel vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. "De landelijke overheid zal met maatregelen op het gebied van vuurwwerkverkoop en handhaving moeten komen."  

Beluister hier de podcast, die eindigt met een update over de ambtelijke fusie en het bestuursakkoord met Amsterdam. 'Weesp vuurwerkvrij? Ik wil wel, maar het kan niet'