Ja, het is best spannend, erkent dj Annemieke Schollaardt zaterdagmiddag buiten bij Beeld en Geluid als over een half uur de top vijf van de Top 2000 - het jaarlijkse radiofeest tussen kerst en oud en nieuw op NPO Radio 2 - bekend wordt gemaakt. "En als straks dat café weer vol zit, pakt dat je wel."

'Dat café' is het Top 2000 Café, dat net als ieder jaar tijdens de decembermaand weer staat in Beeld en Geluid. Duizenden muziekliefhebbers zullen tijdens het grootste radio-evenement van het land naar het Media Park komen om 'radio te kijken' en die typische Top 2000-sfeer te proeven.En ook tijdens de bekendmaking van de top vijf zaterdagmiddag is het café al goed gevuld. Er klinkt vooral gejuich wanneer blijkt dat nieuwkomer Danny Vera met Roller Coaster de vierde plek bezet, achter Piano Man van Billy Joel, Hotel California van Eagles en natuurlijk de nummer 1: Bohemian Rhapsody van Queen.

Roller Coaster, mooi dat Nederlandse muziek zo succesvol kan zijn

“Roller Coaster kruipt onder je huid. Oorspronkelijk niet eens een single, maar gewoon een song op een album van Danny Vera. Nadat Rob Stenders dit nummer vol overgave draaide op NPO Radio 2, werd het door steeds meer mensen omarmd. Roller Coaster is inmiddels een Nederlandse klassieker die vanuit het niets hoog in de Top 2000 binnenkomt”, zegt Stefan Stasse, die voor de achttiende keer deel uitmaakt van het Top 2000-team. ”Roller Coaster is voor altijd. Dit bewijst dat muziek verbindt. Mooi dat Nederlandse muziek zo succesvol kan zijn.”

Drukte

De drukte in het café zaterdagmiddag lijkt een voorbode te zijn van de jaarlijkse gekte die vanaf eerste kerstdag tot de jaarwisseling losbarst vanuit de mediastad. "Voor mij is het de mooiste week van het jaar", vertelt Peter Heijting uit Veenendaal. "Het is hier gezellig. En ja, ik ben een muziekliefhebber. Je hoort al die platen voorbijkomen. Natuurlijk kun je die op internet horen wanneer je wil, maar hier heb je dat nostalgische." Evert Pultrum uit Wolvega is misschien wel de laatste persoon die, een minuut voordat de stembus om 17.00 uur sloot, op zijn favorieten heeft gestemd. Hij hoopt dat De boer dat is de keerl van Normaal op 1 staat. Later blijkt dat dit nummer na Roller Coaster de tweede hoogste nieuwkomer in de lijst is (nummer 9). De Fries is zaterdag voor het eerst in het café, heeft ook voor het eerst gestemd, maar volgt de Top 2000 al jaren. "Tijdens de Top 2000 zelf moet je je altijd vooraf aanmelden om hier te zijn. Nu hoeft dat niet. En het bevalt prima. Ik had het alleen wel veel groter verwacht."


Strak schema

De volledige Top 2000 van 2019 wordt op vrijdag 20 december bekendgemaakt. De uitzending van de Top 2000 begint op woensdag 25 december om 08.00 uur. Schollaardt is dan dagelijks tussen 6.00 en 8.00 te horen. Zij zal zich dan net als alle andere dj's strak moeten houden aan het uitzendschema en zal minder tijd hebben voor improvisatie. Maar erg vindt ze dat allerminst, het gaat immers om de muziek. "En als straks dat café weer vol is, geeft je dat zo veel energie. En dat je dan voor die mensen al die platen mag draaien is zo mooi."

In Hilversum van alles te beleven

Overigens is er tijdens de Top 2000 ook in het centrum van Hilversum van alles te beleven. Zo brengen verschillende bands op het Marktplein tributes aan Joe Cocker, The Rolling Stones, The Eagles, Doe Maar en Prince. Daarnaast is in de gratis Live2000 tent ook een Hollandse Avond en zijn er dagelijks Top2000-quizzen.Het Filmtheater draait films en documentaires over muzikanten en ook voor jongere muziekfans is er genoeg te doen. Zo zijn er in de Live2000 tent onder de noemer Live2000 Kids in de middag diverse activiteiten (onder andere een dansworkshop).

Het programma en de acties zijn te vinden opwww.hilversumlive2000.nl.