Eind vorig jaar stond de advertentie voor het winkel-woonhuis op de website van makelaar Koster Di Giacomo en bij Funda, daarna was ie verdwenen zonder dat het pand verkocht was, en sinds kort is het pand weer terug van weggeweest op de website van de makelaar. Met de mededeling 'Nieuw in de verkoop.'

Winkel-woonhuis

Het is een winkel-woonhuis waar vast een koper voor te vinden zal zijn. Aantrekkelijk zat namelijk. Want, lezen we: ‘Midden in het gezellige en historische stadscentrum van Weesp gelegen zeer fraai monumentaal winkel-woonhuis (Rijksmonument) van ca. 159 m² exclusief 41 m² overige inpandige ruimte alsmede een dakterras van ca. 57 m²: dit grachtenpand is gelegen aan de gezellige "Kom van Weesp", midden in de historische kern. Dit object gelegen op een perceel eigengrond van 126 m²".

Winkelruimte

En ook: “De op de begane grond gelegen winkelruimte met opslagruimte, kelder en verblijfsruimte heeft een oppervlakte van ca. 108 m². De bovenwoning verdeeld over twee verdiepingen heeft een oppervlakte van ca. 92 m² exclusief het dakterras van ca. 57 m² welke is gelegen op de eerste verdieping.”

De op de begane grond gelegen winkelruimte met opslagruimte, kelder en verblijfsruimte heeft een oppervlakte van ca. 180 m² 

Niet heel duur

Wat je noemt een A1-pand op een A1-plus locatie en, relatief gezien, niet heel duur. Kopers zullen er dan ook vast voor in de rij staan, maar dat willen ze bij makelaar Koster Di Giacomo bevestigen noch ontkennen. Net zoals de vraag of er nog een geldig huurcontract ligt van de huidige huurders Meta en Jaap Blüm niet wordt beantwoord. 

Huurcontract

Daarvoor verwijst de makelaar naar Jaap en Meta Blüm, maar ook zij willen, omdat de zaak volgens hen nog onder de rechter is, weinig meer zeggen dan dat het de eigenaar vrij staat om het pand te koop aan te bieden, maar dat er wel nog een huurcontract ligt. Waarmee helder is dat, als het aan het ondernemersechtpaar ligt, de slijterij hier nog voorlopig zal blijven.

Leeg opgeleverd

Eigenaar van het pand is Theo van Kan en die is heel stellig richting de andere kant: “ Ik wil het pand verkopen en er ligt een uitspraak van de rechter dat het eind januari leeg moet zijn opgeleverd.” De verkoop van het pand, dat Van Kan ruim tien jaar geleden heeft aangekocht, past in zijn beleid om vrijwel alle onroerend goed dat hij nog heeft te verkopen. Van Kan gaat namelijk, zoals hij het noemt ‘richting de uitgang’. “Om die reden ben ik op 1 december gestopt met het garagebedrijf en om dezelfde reden wil ik van het onroerend goed af.”

'Ik wil van dit onroerend goed af' 

Dat is geen besluit van vandaag op morgen, maar is al van ruim een jaar geleden. In het najaar van 2018 stond het winkel-woonhuis ook te koop en uiteindelijk leidde dat tot een rechtszaak tussen Van Kan enerzijds en Meta en Jaap Blüm aan de andere kant.

Sinds 1968

De beeldbepalende slijterij bestaat ruim 51 jaar. Meta’s vader opende de winkel op 28 november 1968 en Meta Blüm-Overmars nam de zaak negen jaar later over. Vorig jaar lieten de twee in een portret op WeesperNieuws Extra weten nog steeds veel plezier te beleven aan de zaak en nog niet aan stoppen te denken.

Veel vragen

Dat interview werd gepubliceerd in dezelfde periode dat het pand inclusief 'leeg opgeleverde winkel' te koop werd aangeboden. "Daar kregen we veel vragen over", vertelde Meta toen. "Heel vervelend, want wij willen dus helemaal nog niet stoppen." Jaap legt verder uit: "De eigenaar van het pand heeft andere plannen en heeft enige tijd geleden het pand te koop gezet. We hebben aangegeven dat we nog niet van plan zijn te vertrekken, de advertenties staan op dit moment niet meer online." Maar die staan er dus sinds drie weken weer op. Opvallend detail: de tekst van ‘leeg opgeleverde winkel’ staat er nu niet bij.