Op de ochtend van eerste Kerstdag wakker worden van kerstmuziek die vanaf de straat klinkt. Gespeeld door een blazersensemble dat in alle vroegte kerstliederen speelt. Jarenlang was dat in Weesp heel gewoon. Dit jaar wordt die traditie nog eenmaal in ere hersteld.

De muzikanten van muziekvereniging Jubal gingen in het verleden ieder jaar op kerstochtend vroeg de straat op om muziek te maken. Zeker 35 jaar deden zij dat, maar Kerstmis 2008 voor het laatst. In 2009 hield muziekvereniging Jubal namelijk op te bestaan. 

Muziek in Weesp

Sindsdien is Jubal als stichting actief met het ondersteunen van muzikale activiteiten in Weesp. Alweer tien jaar dus. 

Mooi moment om de traditie nog eens in ere te herstellen

Nu staat op het moment muziek staat ook nog eens centraal in de winterexpositie in Museum Weesp. Een mooi moment om de kersttraditie nog eens te laten herleven, vonden ze bij Jubal. Dus trommelden zij oud-leden op om nog een keer op 25 december in alle vroegte de straat op te gaan.

Tijden veranderen

Maar de tijden veranderen. En is de gemeente wat huiverig dat misschien niet iedereen de muzikale wekbeurt op prijs zal stellen. Daarom wordt de traditie een beetje aangepast. Gingen de muzikanten vroeger tussen 7.00 en 9.00 uur op pad, nu zullen zij een uurtje later opstaan en van 8.00 tot 10.00 uur spelen.

De 15 muzikanten waren al van plan lopend door de straten van het centrum muziek te maken en hebben bovendien afgesproken dat zij niet langer dan vijf minuten op één plek zullen blijven staan. Het blazersensemble heeft ook geen elektronische versterking nodig.

Nostalgie

Waarschijnlijk zijn de zorgen niet nodig. Wakker worden van kerstmuziek in alle vroegte is iets waar Weespers met gevoel voor nostalgie aan terugdenken. 'Vroeger kwamen mensen van het Leger des Heils op eerste kerstdag, volgens mij rond 6 uur in de ochtend, op die kruising kerstliederen zingen. Ik werd altijd wakker van het gezang en spurtte mijn bed uit om op straat in het donker samen met mijn ouders en buren te kijken en te luisteren. Een mooie herinnering aan het kerstgevoel van toen", schrijft lezeres Marjon Pronk op Facebook, onder de aankondiging van wat wel eens een nieuwe Weesper kersttraditie zou kunnen worden: wandelen door het kerstverhaal.

'Kerstgevoel wat ik nooit meer heb meegemaakt'

"Herinner me inderdaad ook het Leger des Heils wat 's morgens vroeg stond te zingen in het donker. Jaren later in de binnentuin van Oversingel in alle vroegte één persoon die stille nacht speelde op de trompet. Kerstgevoel wat ik nooit meer heb meegemaakt", voegt Wilma Groeneveld daaraan toe.

Leger des Heils of Jubal, deze Kerst kunnen de liefhebbers hun hart ophalen.