Door Vriend wil graag gezegd hebben dat het niet haar keus was om voor dit portret in aanmerking te komen. Ze kan er prima mee leven en vindt het een eer, daar niet van, maar er zijn ruim honderd vrijwilligers actief en iedereen is even belangrijk. 

'Er zijn zat vrijwilligers die veel meer tijd in het theater doorbrengen dan ik'

“Er zijn zat vrijwilligers die veel meer tijd doorbrengen in het theater dan ik en iedereen is even belangrijk”, zegt ze ergens halverwege het gesprek.

Stempel

Het is allemaal waar, maar er is er niet één die zo’n stempel op de programmering drukt als Door. Want uit haar koker komen onder andere het Muziekfilm Festival, het Sportfilm Festival en binnenkort het Around the World Festival en dit zijn ontegenzeglijk programmaonderdelen die eraan hebben bijgedragen dat een ander publiek dan de traditionele theatergangers de weg naar de City weten te vinden.

Wat weten we eigenlijk van Door, behalve dan dat ze actief is bij de City en dat je haar regelmatig door Weesp ziet fietsen? Niet veel eigenlijk. Zo denken sommigen vast dat Door een geboren en getogen Weespse is, maar dat is niet het geval. Sterker nog, ze woonde bijna twee derde van de 66 jaar van haar leven niet in Weesp. Voordat ze naar Weesp verhuisde, woonde ze met haar man Johan en twee kinderen van 5 en 3 in de Pijp in Amsterdam. Maar omdat hun bovenwoning steeds meer begon te knellen en de buurt zichtbaar verpauperde (“Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen in de Pijp”), gingen ze op zoek naar een ander huis en dat vonden ze in Weesp, in Aquamarin. Dat is nu 25 jaar geleden, waarmee maar gezegd is dat Weesp haar niet echt met de paplepel is ingegoten.

'We kozen niet bewust voor Weesp' 

Amsterdam

“We kozen ook niet bewust voor Weesp”, biecht ze op. “We kenden Weesp eigenlijk helemaal niet. We wilden graag een woning met een tuin, dat was de insteek. Die waren ook toen in Amsterdam onbetaalbaar en daarom zochten we buiten de stad, maar wel vlak bij Amsterdam. Naast een ruime woning vonden we het ook belangrijk dat er een goede openbaarvervoerverbinding met Amsterdam is, want Amsterdam is en blijft onze stad."

'Naarmate we meer mensen leren kennen, hebben we onze weg in Weesp gevonden.'

'In het begin hadden we gewoon heimwee'

We gaan het nog sterker vertellen: in het begin moesten Johan en zij erg wennen in Weesp. “In het begin hadden we gewoon heimwee.” Dat is trouwens niet heel opvallend, want Door en Johan woonden, werkten (Door werkte tot haar pensionering onder andere jarenlang bij de Sociale Academie die jaren terug is opgegaan in de Hogeschool van Amsterdam) en leefden in Amsterdam. “In de beginjaren gingen we altijd naar het theater in Amsterdam. Weesp kwam gewoon niet bij ons op. En daarbij was de City natuurlijk ook niet wat het nu is. Maar naarmate we meer mensen leerden kennen, waarbij het vooral belangrijk was dat we in een heel leuke buurt wonen, hebben we onze weg in Weesp gevonden.”

Paradiso

Door is geen vrijwilligster in hart en nieren. Weliswaar had ze in haar studententijd vrijwilligerswerk gedaan en ze was actief in de studentenbeweging, maar bij bijvoorbeeld een vereniging was ze nog nooit actief geweest. “Dat kwam gewoon niet in me op. We gingen vooral veel uit. Veel in Paradiso, dat soort gelegenheden. Ja, ik was wel een wilde meid zoals jij het zegt en ik hou van rockmuziek, bijvoorbeeld Iggy Pop.”

Potentie

Op een gegeven moment werd ze door iemand uit haar toch wel uitdijende kennissenkring in Weesp gevraagd om ‘iets’ bij het theater in Weesp te doen. Dat was na de verbouwing van de foyer ruim negen jaar geleden en eigenlijk zag ze daar wel de leut van in. “Door die verbouwing zag ik dat de City veel potentie had en ik vond het wel leuk om met anderen wat dingen te organiseren.”

'Ik rommelde maar een beetje en moest mijn weg vinden binnen het theater'

Traditioneel

Het viel haar daarbij op dat de toen nog kleine groep vrijwilligers van het theater vrij traditioneel was met de programmering. “Toneel, cabaret, muziek en film: dat was het wel zo’n beetje. In het begin had ik hier geen vaste taak. Ik rommelde maar een beetje en moest mijn weg vinden. Maar gaandeweg kreeg ik het gevoel dat de tijd rijp was voor het organiseren van evenementen die een breder publiek zouden aanspreken.”


'Het blijkt dat reizen veel jongeren aanspreekt en toen kwam het idee om hierover een festival te organiseren.' Dat wordt het Around the World Festival in het tweede weekend van januari.

Muziekfilm Festival

“We zijn begonnen met het Muziekfilm Festival, waarvan afgelopen jaar de zevende editie was. Of nee, we zijn eigenlijk gestart met de quiz in de foyer. Johan en ik zijn echte spelletjesfanaten en we deden en doen nog steeds regelmatig mee aan allerlei pubquizzen. Op een goed moment bedachten we dat dit ook wel wat voor de City zou zijn. We waren de eersten die dat in Weesp organiseerden en het sloeg aan. Wat ook bleek was dat er aan de quizzen in het theater een vaste groep heel leuke mensen meedoet. Daaruit ontstond een soort community en daar weer uit kwam het idee voor het eerste Muziekfim Festival.”

'Aan de quizzen in het theater doet een vaste groep heel leuke mensen mee' 

Incrowd

“Wij zijn, heel basic, begonnen met het opstellen van een longlist, die brachten we terug tot een shortlist, vervolgens hebben we artiesten erbij gezocht en zo is het eerste programma ontstaan. De eerste keer was het beregezellig, waarbij ik wel moet zeggen dat het publiek erg incrowd was. Enfin, er kwam een tweede keer en een derde en elk jaar zat het programma beter in elkaar en kwamen er meer mensen. En niet onbelangrijk: dat waren bezoekers die we daarvoor nooit in het theater zagen. We boorden echt nieuw publiek aan.”

Sponsors
Bij elk festival en evenement zoeken de organisatoren sponsors. Er is inmiddels een aantal trouwe winkeliers en ondernemers dat het theater steunt. Daar is iedereen blij mee, maar het valt Door aan de andere kant op dat veel bedrijven niets doen. En dan met name bedrijven die buiten de detailhandel vallen, zeg maar de ‘grote jongens’.
“Het theater krijgt jaarlijks 50.000 euro subsidie, waarvan de helft meteen weer teruggaat naar de gemeente in de vorm van huur voor het theater. Met alle andere inkomsten kunnen we leuke dingen doen, maar het is geen vetpot. Ik vraag me daarom echt af waarom grotere bedrijven niet hun steentje bijdragen aan de cultuur in Weesp, bijvoorbeeld in de vorm van een vaste donatie. Ik roep de Weesper ondernemers graag op om daar eens over na te denken. Ze zijn in elk geval hartelijk welkom.”

Sportfilm Festival

Ook weer op initiatief van Door werd vorig jaar het Sportfilm Festival georganiseerd en dat is na de tweede editie die afgelopen november plaatsvond nu al, zo mogelijk, een nog groter succes. “We hadden het Muziekfilm Festival en van daaruit kwam het idee voor het Sportfilm Festival. Dat is echt een schot in de roos en daar komen weer totaal andere bezoekers op af, dat maakt het zo leuk. Sport verbindt mensen en de opzet met speelfilms, documentaires, een uur waarin Weespers iets vertellen over hun sportieve sportfragment, een talkshow met vier Weesper sporters en een aantal aansprekende gasten is een goede mix.”

'Sport verbindt mensen'

Pascal Heije

Ook leuk: de City houdt hier mogelijk weer een nieuw programmaonderdeel aan over. “Oud-profvoetballer en Weesper Pascal Heije sprak tijdens het Sportfilm Festival heel boeiend over zijn sportfragment. Het was de eerste keer dat hij in de City kwam en hij was heel enthousiast, want hij zag meteen de mogelijkheden die het theater biedt. Hij heeft nu een idee neergelegd om iets te doen met scholieren en sport en we zijn heel enthousiast om dat te organiseren.”

Around the World Festival

Ook het volgende grote event staat inmiddels op het programma: het zogenoemde Around the World Festival dat op 10 en 11 januari wordt gehouden. Dit festival is tot leven gewekt via een mini-filmfestival dat Door en Johan elk jaar thuis houden. “Onze woning heeft drie verdiepingen met meerdere vertrekken en in elke ruimte vertonen we dan voor vrienden en bekenden een speelfilm. Afgelopen keer zonden we onder andere een speelfilm uit over een backpackreis van een Braziliaanse, nog jonge, jongen door Afrika. Die reis liep voor hem in Malawi slecht af en een vriend van hem maakte daar een indringende film over. Tijdens dit thuisfestival waren er vrienden van onze kinderen en die film leverde de nodige gespreksstof op. Het blijkt dat reizen veel jongeren aanspreekt en toen kwam het idee om hierover een festival te organiseren.”

'Veel jongeren hebben iets met reizen'

Voldoende mensen

“We vonden vrij snel een aantal enthousiaste jongeren, onder anderen vanuit het Jongeren Kampwerk Weesp, bereid om het programma in te vullen. Omdat ik ervaring heb met de andere festivals ben ik erbij gaan zitten om het wat handen en voeten te geven. Ik dacht dat ik er niet veel aan zou hoeven doen, maar meer dan de helft van de mensen die het organiseren is nu, echt waar, op reis. Gelukkig zijn er nog voldoende mensen die het leuk vinden om mee te denken en te helpen.”

Anders invullen

"Het bleek trouwens dat jongeren zo’n festival anders willen invullen dan dat wij met het Muziekfilm Festival en het Sportfilm Festival doen. Jongeren vinden bijvoorbeeld doe-opdrachten leuk. In het theater komen daarom in zeven ruimtes alle werelddelen aan bod en de bezoekers lopen die met een paspoort af. En de onderdelen moeten ook spannend zijn. Er is bijvoorbeeld een onderdeel waarbij je met een virtualrealitybril een berg kunt beklimmen, dat soort dingen. Met deze kennis denken we ook na of we bij de andere evenementen ook meer van dat soort actieve onderdelen moeten hebben. Dat is een leuke kruisbestuiving.”

Nog meer?

Of er nog meer evenementen komen? Door sluit het niet uit. In haar huis houdt ze ook elk jaar een spelletjesavond waar fanatiek allerlei bordspelen worden gespeeld en wie weet kan dat ook iets zijn voor een mooi weekend in het theater. "En dit jaar stond voor het eerst ook Boek en Filmfestival op het programma dankzij een mooie samenwerking met boekhandel Pezzi Pazzi en de bibliotheek. Er waren ook de Weesper Fotodagen: een samenwerking met Weesper fotografen die op theatrale manier hun werk presenteerden. En we willen graag een vierde editie van Film en Eten. Dat is een belevenis waarbij het theater wordt omgebouwd tot een groot restaurant met lange tafels en filmbeelden.”

Cultureel haakje

Ideeën voor andere evenementen zijn welkom, waarbij wél geldt dat er altijd een cultureel haakje moet zijn. “Lokaal, levendig en avontuurlijk, dat zijn onze kernwoorden”, zegt ze. Wat haar betreft zou het echt geweldig zijn als de City zich zou ontwikkelen tot het buurthuis van Weesp, waardoor het culturele en sociale leven in ons stadje nog rijker en aangenamer wordt.

'Weespers zien dat het theater bruist'

 â€œEr wordt ook over gedacht of de foyer ’s middags open kan. Dat hangt natuurlijk af van het feit of je daar vrijwilligers voor kunt vinden, maar mij lijkt het geweldig. Het theater bruist in elk geval aan alle kanten. Weespers zien dat en je ziet dat van het één het ander komt. Dat is zeer inspirerend.”