In 2013 was Weesp onder andere in de ban van een bomenkap op de Nieuwstad en Oudegracht, de nieuwe brug bij Driemond en een mogelijke spoorwegtunnel.

Kastanjes

Het was een besluit van de gemeente in 2012 dat nog lang doordreunde in 2013: aan de Nieuwstad en Oudegracht moesten tachtig beeldbepalende kastanjes worden gekapt omdat ze ziek waren. Al die grote bomen om, dat vond niemand een leuk idee maar volgens de gemeente viel er niet aan te ontkomen. Onder anderen Midas Dekkers en landschapsarchitect Niek Roozen kwamen in het geweer, maar het mocht allemaal niet baten. Als doekje voor het bloeden mochten de Weespers meebeslissen wat voor soort bomen ervoor in de plaats zouden komen. Dat zijn iepen geworden. Op 17 december werd begonnen met het kappen en in 2014 kwamen er iepen – of iepjes, want groot waren ze niet – voor terug.

Weesperbrug

In 2012 was gestart met de herinrichting van de Provincialeweg tussen Diemen en Bussum (N236) en in 2013 stond één van de meest omvangrijke klussen op het programma: een nieuwe Weesperbrug want de oude was veel te smal. Het werd een huzarenstukje. De nieuwe brug werd gebouwd in Gorinchem, daarna over het water vervoerd naar Nigtevecht om er nog aan te werken en in het eerste weekend van oktober werd het enorme gevaarte op zijn plek neergelegd. Sindsdien hebben automobilisten er veel plezier van, ook al omdat bij Driemond een verkeersplein is aangelegd dat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer.

Spoortunnel

Het was best een uitdagend idee van de gemeenteraad: vanwege het steeds intensievere treinverkeer zou het beter zijn de spoorbrug over de Vecht te vervangen door een tunnel. De gemeente zag het helemaal zitten, maar daarin stond ze eigenlijk alleen. Uiteindelijk bleek het idee een luchtkasteel van formaat, want onder andere wegens bezuinigingen bij de overheid was dit niet haalbaar.

Wat er nog meer gebeurde:

Onder het kopje ‘Nooit meer wat van gehoord’:

- De gemeente onderzoekt, nadat de fusie met Naarden, Bussum en Muiden is afgekletst, of een samenwerking en mogelijke fusie met de gemeenten Stichtse Vecht en Wijde Meren er dan wél inzit.

- Google roept Weesp uit tot beste zakelijke internetstad van Noord-Holland, wat dat dan ook moge zijn.

- Er komt een einde aan de zogeheten wijkoverleggen Zuid, Hogeweij, Noord-West, Centrum en Aetsveld. Centum en Zuid waren trouwens al gestopt omdat ze geen poot aan de grond kregen.

Onder het kopje ‘Dit heeft toekomst’:

- Er wordt de eerste aanzet gegeven tot het fenomeen citymanagement en –marketing. Veel levert het in eerste instantie nog niet op (Weesp worstelt met het nieuwe fenomeen), maar uiteindelijk is dit de opmaat naar Weesp Marketing dat al veel heeft betekend voor de gemeenschap.

- Het Domijn overvalt de gemeente enorm door een snelle aankoop van Het Domijn. Een overvaltactiek? Zeker, maar feit is dat sindsdien Het Domijn onlosmakelijk bij Weesp hoort.

- Er komt een half miljoen subsidie voor een nieuw clubgebouw van hockeyvereniging MHC Weesp aan de ’s-Gravelandseweg. De club laat weten blij te zijn, maar aan de andere kant ook dat dit niet voldoende is.

- De verbouwing van het Vechtstede College wordt vlak voordat het nieuwe schooljaar begint afgerond. Eigenlijk betreft dit de eerste grote verbouwing, want daarna is de school nog een keer uitgebreid, en fiks ook. Dat is dit jaar gereed gekomen.

- De Brede School Kors Breijer wordt aan het begin van een nieuw schooljaar geopend. Er is tien jaar over gedaan om de oude Kors Breijerschool te slopen en te vervangen.

- Weesp besluit zich aan te sluiten bij HartslagNu met als gevolg dat er op een aantal plekken in Weesp een AED komt.

- De Kostverlorenflat staat leeg zonder dat er een plan voor is. Dat komt later en daar wordt nu nog over gesteggeld met de buurtbewoners. Er komt aan het einde van het jaar wél een plan voor renovatie van winkelcentrum Hogeweij.

En dan nog dit:

- Tijdens Koninginnedag (nu Koningsdag) kreeg Weesp vanwege de mogelijke verstoring van broedende vogels een vuurwerkverbod opgelegd. Dit werd gezien als model voor veel meer van dit soort verboden elders in Nederland.

- D66 doet een nieuwe poging om de bouw van een crematorium op de kaart te zetten.

- Martin Boer en Erik Ritsma bestierden jarenland Bistro La Ruelle. In 2011 besloten ze hun heil te zoeken in Hoge Hexel (google vooral als u wilt weten waar dit ligt), maar in 2013 waren ze weer terug, nu met De Gelagkamer in de Slijkstraat. Ze kunnen Weesp niet missen.

- Het Groene Kruis op de Laurentiuskerk is voor veel Weespers een onmisbaar baken, maar als het al twee maanden stuk is, blijkt niemand dat te zijn opgevallen.

- Nu we het toch hebben over de Laurentiuskerk: de herstelwerkzaamheden aan de fundering zouden meevallen en maar drie ton kosten. Maar ook dit kan het bisdom Haarlem-Amsterdam, waar Weesp onder valt, niet ophoesten.

- Marga Boere is de eerste Prinses Carnaval van Weesp.

- Aan het einde van het jaar wordt bekend dat burgemeester Horseling in 2014 opstapt.