Natuurlijk ging het in 2014 weer over de fusie – dit is verreweg het belangrijkste onderwerp van de jaren tien – maar daarnaast ging het (in het voorjaar) om het afscheid van Bart Horseling als burgemeester, de plannen voor de schansen en de sluiting van de BoekenArk.

Burgemeester

Eind 2013 had WeesperNieuws het al gehoord en erover bericht: Bart Horseling zou opstappen als burgemeester. Hij wilde het nog niet bevestigen want dat zijn nu eenmaal de procedures zei hij, maar een week later had Horseling die blijkbaar afgerond want toen kwam het officieel naar buiten. Dit betekende dat in de eerste maanden van het jaar een nieuwe burgemeester moest worden gevonden en zoals dat dan gaat, spreken de politieke partijen dan hun voorkeur uit. Een bruggenbouwer, dat moest het worden.

Van Bochove

In maart werd bekend dat de voor de meeste Weespers vrijwel onbekende Bas Jan van Bochove het roer zou overnemen. Een bruggenbouwer? Geen idee. Van Bochove had voor het CDA in de Tweede Kamer gezeten en eerder was de voormalige onderwijzer raadslid en wethouder in Lelystad. Maar Van Bochove wist razendsnel de harten van de meeste Weespers te veroveren én hij blijkt inderdaad die 'verbinder’ die werd gewild.

De schansen

De Nieuwe Agtkant was al opgeknapt en het leek de gemeente en prima idee om ook de Rooseboomschans en de Draaierschans aan te pakken. Met de plannen was al in 2013 gestart en het was de bedoeling om er in 2014 een klap op te geven. Het zou allemaal niet zo duur zijn ook, want de provincie Noord-Holland was bereid om het grootste deel van de kosten op te hoesten.
Zoals het tegenwoordig met dit soort dingen gaat, worden er dan adviseurs ingevlogen. Kort en goed: de plannenmakerij kostte de gemeente 60.000 euro exclusief de manuren van ambtenaren, maar eind juni wordt besloten dat het plan vanwege te hoge kosten sneeft. Overigens komt er in 2015 weer een nieuw schansenplan.

De BoekenArk

Eerder al was kantoorboekhandel de Ark aan de Nieuwstad gesloten, maar de BoekenArk was er natuurlijk nog. Voor de nieuwe Weespers onder ons: de gedreven Fons Plukker bestierde onder deze naam dertig jaar lang een prima uitgeruste boekenwinkel aan de Nieuwstad 28 (daar zit nu Puck & Co). Er leek ook geen vuiltje aan de lucht, maar dat was er wel degelijk. Plukker had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en in 2014 besluit hij ermee te stoppen. Niet eerder waren er in Weesp zoveel emoties over een winkel die sloot. 

Wat er nog meer gebeurde: 

Onder het kopje ‘Nooit meer wat van gehoord’:

- In manege Bleijenberg is de eerste editie van Dance@theVecht, als opvolger van het Winterfeest dat jaren achtereen werd gehouden op het parkeerterrein bij het zwembad. In 2015 was de tweede editie, daarna hebben we er niets meer over gehoord.

- Na een openlijke vrijage over een fusie met Stichtse Vecht en Wijdemeren, blijkt de laatste gemeente toch meer te voelen voor een samengaan met Hilversum. Burgemeester Van Bochove heeft er geen goed woord voor over en laat monter weten dat Weesp het wel alleen kan.

- Er komt na 35 jaar weer een kermis op de Nieuwstraat. Een kleine weliswaar en gericht op kinderen. Hoewel de reacties positief zijn, kunnen we vaststellen dat de kermis er nu niet meer is.

- Weesp wil een eigen vestiging voor speciaal basisonderwijs. Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs gooit hiervoor een balletje op, maar dat ligt nu ergens in een hoek.

- Voor de eerste en meteen ook laatste keer is er in de zomer in de Kom van Weesp een Drijf-in bioscoop waar mensen relaxed in hun bootje een film kunnen kijken.

- Er komt een jeugdhonk bij de skatebaan in Aetsveld. Dat wordt een zeecontainer, maar die wordt uiteindelijk nauwelijks gebruikt.

- Na twee jaar onenigheid met de gemeente besluit Jelle Zijlmans de stekker uit Het Automaten Kabinet te trekken. Het prachtige privé museum met oude speelautomaten aan de Middenstraat is sindsdien alleen nog op afspraak te bezoeken.

Onder het kopje ‘Dit heeft toekomst’:

- De VVV krijgt begin 2014 een nieuw bestuur met als voorzitter André Wierper en secretaris Ronald Willemsen. De twee willen meer reuring in Weesp en zij introduceren onder andere de kermis op de Nieuwstraat (zie hierboven) en de Weesper sloeproeiwedstrijden.

- Het wijkje Weespergilde wordt opgeleverd op de plek waar voorheen houthandel De Vechtstreek zat.

- De Havo van het Vechtstede College is excellent. Daar zijn er maar tien van in Nederland.

- Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt de plaatselijke partij WSP met vijf zetels voor het eerst de grootste partij in de gemeenteraad.

- Cees van Vliet koopt samen met bouwbedrijf Van Wijnen de Laurentiuskerk.

En dan nog dit:

- Hans Burggraaff stapt uit de Oranjevereniging .

- Zes basisscholen voeren een toelatingsbeleid in. Niet meer geldt ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, maar er gelden vanaf 2014 andere criteria. Zoals: zit er een broertje of zusje op school?

- Koningin Maxima bezoekt samen met de Zweedse koningin Silvia verzorgingshuis Hogeweyk.

- De omgeving van de Aetsveldselaan wordt geteisterd door een stuk of dertig verwilderde katten.

- Er komt definitief geen crematorium in Weesp.

- Eind december wordt bekendgemaakt dat het politiebureau aan de Hoogstraat verdwijnt. Lang verhaal kort: anno nu zit het er nog steeds, maar het heet nu politiesteunpunt.