Nadat eerder de discussie over een crematorium in Weesp definitief lijkt afgerond, laait in 2016 de discussie hierover toch weer in volle hevigheid op. Verder domineert net als in 2015 de Laurentiuskerk de berichtgeving, met als bizar slot dat jaar de uitslaande brand in de toren op 8 november. En het gaat over Weesper feesten die verdwijnen, of toch niet? Opvallend is tevens het aantal zaken dat in gang wordt gezet en dat een mooie toekomst wacht.

Fusie

Maar voor we verder gaan toch weer de fusie. Uit een onderzoek naar de bestuurskracht blijkt dat Weesp op den duur niet zelfstandig kan blijven en dat Gooise Meren of Amsterdam de fusiepartner zou kunnen zijn. Het is de opmaat naar de fusie met Amsterdam die in 2019 in gang is gezet.

Laurentiuskerk

Ook gisteren schreven we over de Laurentiuskerk in 2015. Daarin gaat het over allerlei plannen en de uiteindelijke aankoop door Cees van Vliet en bouwbedrijf Van Wijnen. Er komt van alles en nog wat langs en voor- en tegenstanders van de divers ideeën duikelen maar over elkaar heen. In april wordt echter opeens het verlossende woord gesproken. Dan vertelt Cees van Vliet tegen WeesperNieuws dat hij toch een mogelijkheid ziet om de complete kerk, zij het aan de binnenkant totaal verbouwd, te behouden. Iedereen is er blij mee. Wispe Brouwerij besluit in hetzelfde jaar in de kerk een brouwerij annex proeflokaal te openen en later in het jaar laat ook YogaToday weten in de kerk te willen trekken. 

Vlammen

Eind goed, al goed? Niet echt, want op 8 november slaan ‘s avonds opeens de vlammen uit de toren waarna de spits naar beneden stort. Gelukkig blijven het grootste deel van de toren en de kerk zelf ongeschonden. Een hevig geëmotioneerde Cees van Vliet laat vrijwel direct na de brand die heel Weesp in de ban houdt weten dat hij er alles aan zal doen om een nieuwe spits met een nieuw groen kruis te realiseren. Daar heeft hij zich aan gehouden.

Crematorium

Een crematorium in Weesp staat ook al enige tijd op de agenda. Of, nou ja, dan staat het er weer op, dan is het er weer vanaf om er later weer op terug te keren. Zoals in 2016. ABC Uitvaartzorg komt dan uit het niets met een idee om geen crematorium e willen beginnen op Carspelhof, maar op Landscroon, aan de andere kant van Weesp dus. Net zoals bij de kerk laten ook hier voor- en tegenstanders zich horen. In 2016 sleept de discussie zich voort zonder dat in dit jaar een beslissing valt.

Feesten

Weespers houden wel van een feestje. Natuurlijk is er het Sluis-en-bruggenfeest, maar ook Weesp Gastvrij, dat in 2016 de tweede editie beleeft, is niet meer weg te denken van de kalender. In 2016 staan er echter zomaar opeens drie leuke dagen op losse schroeven. In het voorjaar gooit het bestuur van de Oranjevereniging de handdoek: omdat er geen vrijwilligers zijn te vinden, komen er geen activiteiten op Koningsdag. Dat slaat in als een bom, waarna er opeens toch een nieuwe comité wordt samengesteld. Koningsdag is daarmee voor Weesp gered, maar dat kan niet gezegd worden van de Weesper Wielerronde en het Weesper Watersportfesitval. Beide leggen het loodje. Voor het Watersportfestival hebben wel Weesp Gastvrij teruggekregen.

You better PINK!

Over feestjes gesproken: was er ooit eerder zo'n feestelijke en tot in de puntjes georganiseerde benefietavond in Weesp als op 5 november 2016? Het hele jaar was er in Weesp geld opgehaald voor Pink Ribbon (borstkankeronderzoek), met het benefietdiner in de Grote Kerk als klapstuk. Tom Egbers presenteerde de avond, Dionne Stax leidde de zaalveiling. De hele actie haalde meer dan 50.000 euro (!) op. Sandra van der Spruit en Tamara Schipper tekenden voor de organisatie en mogen nog steeds terugkijken op een knap staaltje (zeg maar gerust staal) werk. 

Wat er nog meer gebeurde:

O nder het kopje ‘Nooit meer wat van gehoord’:

- De gemeente besluit dat bedrijventerrein Nijverheidslaan gewoon een bedrijventerrein wordt in plaats van een nieuwe woonwijk.

- De taxicentrale maakt bekend te stoppen met nachtritten. Na 22.00 uur rijdt er geen taxi meer vanaf het station of vanaf waar dan ook. 

Onder het kopje ‘Dit heeft toekomst’:

- Voor café ‘t Helletje wordt een nieuwe sloepensteiger in gebruik genomen.

- De naam Weespersluis voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder wordt onthuld.

- De bebouwing van het braakliggende terrein aan het einde van de Papelaan krijgt de ‘De zes Weesper straatjes’. 

- Een precair onderwerp is de uitbreiding van het Vechtstede College. De vorige uitbreiding is nog maar net in gebruik genomen wanneer het schoolbestuur laat weten dat eenvolgende uitbreiding alweer noodzakelijk is. De gemeente is er door overvallen, maar besluit om in de plannen mee te gaan, ook al trekken die met 4,4 miljoen euro een zware wissel op de gemeenschap.

- Een ‘akkefietje’ kun je het niet noemen, daarvoor is het conflict tussen Albert Heijn en De Grutterij over de invulling van het naast de nieuwe supermarkt gelegen terrein aan de Achtergracht vele te groot. Albert Heijn wil er geen concurrent en de ruzie die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de nieuwe supermarkt liefst 32 weken stilligt. Maar dan zijn ze ook definitief tot elkaar gekomen en in april gaat de nieuwe supermarkt open. 

- Het gemeentemuseum gaat weer open, nu als Museum Weesp.

- De gemeente maakt bekend aan het einde van de Nijverheidslaan, bij de Vecht, een nieuwe boothelling aan te zullen leggen.

- In juni wordt bekend dat het NS-station niet wordt verlegd maar wordt uitgebreid met twee zogenoemde ‘ inhaalsporen’en er komt een veilige, brede onderdoorgang voor fietsers en voetgangers.

- Er wordt in het voorjaar met man en macht gewerkt aan het kantoorbootje van de VVV dat ‘De Vuurlinie’ gaat heten. Op 24 mei moet het bootje gereed zijn, vlak voor Weesp Gastvrij.

- De ouwe woningen aan de Kastanjelaan worden gesloopt.

En dan nog dit:

- WeesperNieuws bestaat 25 jaar.

- Aan het begin van het jaar wordt een geldautomaat van de Rabobank in winkelcentrum Hogeweij met explosieven opgeblazen.

- Hotel Hart van Weesp breidt uit van 45 naar 67 kamers.

- Schaapherder Marijke Dirkshorn komt met 150 schapen op de proppen om het gras op de schansen ‘bekmatig’ te maaien.

- Golfcentrum Weesp wordt van de ene op de andere dag door de eigenaar gesloten. Direct erna pakken de leden de scherven weer bij elkaar om in elk geval te kunnen doorgaan met golfen, maar de eigenaar blijkt met de noorderzon vertrokken.

- Het is al het derde jaar dat er wordt gepraat of de Pieten bij de Sinterklaasintocht zwart moeten zijn of dat een ander tintje gewenst is. Pas afgelopen jaar is er besloten dat er volgend jaar roetveegpieten op de boot zullen staan.