In 2017 zijn de grote onderwerpen toch weer de fusie, bouwen en bouwplannen (oftewel: groeien) en het parkeren in de binnenstad.

Fusie

Weesp heeft al verkering gehad met Bussum, Naarden en Weesp maar die ging uit. Vervolgens lonkte het naar Stichtse Vecht en Wijdemeren, maar die blikken werden niet beantwoord. Diemen wilde ook niet met Weesp scharrelen, dus uiteindelijk werd er gekozen uit twee serieuze huwelijkskandidaten: Gooise Meren en Amsterdam. Aan het einde van het jaar koos de gemeenteraad voor Amsterdam. Daarmee was het pleit nog niet helemaal beslecht – in 2018 kom er nog een referendum – maar dit was uiteindelijk wel de opmaat naar het samengaan met Amsterdam. Waarmee we kunnen vaststellen dat de fusie de rode draad was in de jaren tien, maar dat het zoeken naar een geschikte kandidaat definitief niet meer zal terugkeren als onderwerp.

Groeien

Weesp heeft grote bouwambities, zo blijkt uit de Woonvisie die medio 2017 wordt vastgesteld. Wat opvalt is dat de gemeenteraad vooral wil bouwen voor jonge mensen. Zo wordt in 2017 bekend dat op de plek waar de Woudsmaschool stond (aan de Waarschapsstraat) vooral appartementen moeten komen waar jonge Weespers kunnen wonen. De bewoners komen in verzet.

Kostverlorenstraat

Vlakbij de Waarschapsstraat ligt de Kostverlorenstraat en ook daar komt gedoe van. Na de sloop van de Kostverlorenflat ligt het terrein een jaar of twee braak, maar dat er gebouwd gaat worden is al die tijd zeker. Ymere presenteert uiteindelijk plannen waar de omwonenden zich meteen tegen keren. Want: te hoog. De Kostverlorenflat was hoog, maar zo hoog mag het van de bewoners nooit meer worden. Tot op de dag van vandaag ligt er nog geen bouwplan dat de finish heeft gehaald, en dat geldt ook voor het Woudsmaterrein. Maar dat er in 2020 klappen op beide worden gegeven lijkt wel zeker.
In 2017 betrekken verder de eerste bewoners van ‘De 6 Weesper straatjes’ hun woning, zijn de nieuwe appartementen aan de Amstellandlaan gereed én blijkt dat voor de 2750 woningen in Weespersluis uit de losse pols 1200 gegadigden zijn.

Parkeren

Te veel auto’s voor het aantal parkeerplaatsen. Dit is in een notendop het parkeerprobleem in met name de binnenstad. In 2017 wordt geïnventariseerd of er een probleem is en zo ja, hoe groot dat dan is. Aan het einde van het jaar ligt er een notitie waarin staat dat er inderdaad een uitdaging is en dat de oplossing uit drie delen bestaat: betaald parkeren, parkeervergunningen voor bewoners en meer parkeerplaatsen voor lang parkeren.

Wat er nog meer gebeurde:

Onder het kopje ‘Nooit meer wat van gehoord’:

- Op het terrein naast de Karwei aan de Nijverheidslaan (voor een grote brand was hier Trekwerk gevestigd) komen ruim veertig parkeerplaatsen.

- Weesper Mees de Wit krijgt een contract bij Jong Ajax en spreekt bij Radio Weesp uit dat hij over vijf jaar bij Barcelona wil spelen. Daarna is het met zijn carrière alleen maar bergafwaarts gegaan. Het laatst speelde hij in het tweede team van Sporting Portugal en recent dook hij op bij PEC Zwolle.

Onder het kopje ‘Dit heeft toekomst’:

- Er wordt een groot deel van het jaar gewerkt aan een nieuwe verkeersoplossing bij Driemond die moet leiden tot minder files. De werkzaamheden zelf zorgden voor veel overlast, maar het resultaat is dat er inderdaad minder lange rijen auto’s op de Provincialeweg zijn.

- Pieter Kors en Theo Voskuil bemannen samen de Stichting Volksfeesten Weesp die het Sluis-en-bruggenfeest organiseert. Aan het begin van het jaar luiden ze de noodklok: als er geen nieuwe bestuurders komen, houdt het feest op. Die nieuwe bestuurders komen er waarmee het feest is gered.

- Aan de Kastanjelaan wordt de Buurtkamer geopend.

- Het college van B&W spreekt zich uit dat er in Weesp meer terrassen kunnen komen.

- Er wordt gestart met het herstel van de Laurentiuskerk. Dat werk komt trouwens ook weer enige tijd stil te liggen als er vanuit omwonenden protest wordt aangetekend omdat de vergunning nog niet is verleend.

- Er wordt bekend dat in het voormalige kantoorgebouw aan het Grote Plein een grand café komt.

- Café ’t Helletje organiseert voor de eerste keer het Caribbean Food en Salsa Festival. Het wordt een daverend succes.

- Uit een onderzoek blijkt dat de Slijkstraat net zulke goede perspectieven heeft als, jawel, de PC Hooftstraat.

- FC Weesp verbant rokers van de velden.

- NPO is voornemens het radioprogramma ‘De staat van Stasse’, gepresenteerd door Weesper Stefan Stasse, te verhuizen naar Radio 5. Er komt verzet van dat ertoe leidt dat Stasse zijn mooie plek bij NPO Radio 2 behoudt.

- De detaillistenvereniging WDO gooit een balletje op voor een ondernemersfonds waaruit allerlei activiteiten kan worden betaald. Dit leidt tot het fenomeen reclamebelasting dat in 2018 voor het eerst bij de ondernemers in de binnenstad wordt geïnd.

En dan nog dit:

- Boeringer Ingelheim, producent van dierenmedicijnen, sluit aan het einde van het jaar. Dit kost 65 personen hun baan.

- Theaterpand Weesp vindt aan de Flevolaan een nieuw onderkomen.

- De Nederlandse Genealogievereniging verlaat de voormalige kerk aan de Papelaan.

- Weesp haalt het Guiness Book of Records: 720 mensen maken rond de Kom een kring en dat is de grootste kring ooit.