Onderdelenhuis Weesp in de Slijkstraat lijkt de laatste dagen op een huis dat in onderdelen is opgesplitst. Normaal is dit al een soort Winkel van Sinkel waar van alles te koop is, of, nou ja, van alles op het gebied van witgoedonderdelen en elektra dan, maar nu zijn Bert en zijn zoon Leroy druk aan het verbouwen om binnen zeer kort weer open te gaan. De officiële heropening is op 1 februari, maar elke dag dat de zaak eerder open kan, is meegenomen. “Want dat is omzet”, praat Bijlsma nu al ondernemerstaal.

'Elke dag eerder open is meegenomen, want dat is omzet'

Frontsoldaat

Bert Bijlsma, wie kent hem niet ben je geneigd te zeggen. Hij is hier geboren en getogen en iedereen die wel eens een boodschap heeft gedaan bij Hubo (de doe-het-zelfzaak die lang geleden alweer was gevestigd aan de Achtergracht, op de plek van de Kringloopwinkel), Karwei of de laatste 20 jaar bij Theo van Amsterdam en de opvolger Enorm Van Driel, is waarschijnlijk door hem geholpen. Niet dat hij bij al die winkels alleen werkte, maar hij was wel overal frontsoldaat.

Gunnen

En als Arnoud Jansen, eigenaar van Onderdelenhuis Weesp, afgelopen zomer niet bij hem had aangeklopt, was hij dat waarschijnlijk en met net zoveel plezier nog steeds geweest. Maar Arnoud klopte wél aan. “Arnoud was er al een tijdje klaar mee en stapte op mij af met de mededeling ‘Ik ga stoppen en ik wil dat jij het overneemt.’ Waarom ik? Hij gunt het me. Er waren ook geen andere kandidaten. En vanaf het allereerste moment wist ik dat dit een unieke kans is die ik moest pakken. Het gevoel was meteen goed. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik er later wel een paar nachten slecht van heb geslapen, maar niet in het begin en ook niet vanwege de beslissing om het te doen. Die slechte nachten had ik omdat sommige dingen veel te lang naar mijn zin duurden. Maar daar ben ik nu ook doorheen.”

'Het gevoel was meteen goed'

Wereld van verschil

Achter de toonbank en in loondienst bij Enorm of ondernemer worden, is natuurlijk een wereld van verschil. Opeens kreeg Bert te maken met gesprekken met de bank over onder meer de overnamekosten, met de huisbaas en de Kamer van Koophandel en niet te vergeten met de franchisegever, want het Onderdelenhuis is onderdeel van franchiseorganisatie Europart. 

Gesprekken

“Eerst hadden Arnoud en ik verschillende gesprekken waarin hij mij inzage heeft gegeven in het reilen en zeilen. Ik heb verder iemand van administratiekantoor Vixx, dat hiernaast zit, de cijfers laten controleren want ik heb daar inderdaad geen ervaring mee. Maar ik wist natuurlijk wel dat de omzet goed was en ook wat ik hier aan huur moet betalen. En vergeet vooral niet dat deze zaak al 20 jaar bestaat. Dit is geen eendagsvlieg en al die jaren was de omzet gewoon goed. Wat het ook makkelijk maakte, was dat ik alles heb kunnen overnemen, dus ook het systeem waar Arnoud op draaide en zelfs de boekhouder.”

Assortiment

In principe zal er niet veel veranderen aan het assortiment, zegt Bijlsma. Dat zou ook niet kunnen, want als onderdeel van een franchiseorganisatie weet hij zich te houden aan bepaalde afspraken. Dus als de winkel weer opengaat, vinden we nog steeds alles op elektrogebied en aanverwanten en ook voor alle onderdelen op het gebied van witgoed ben je hier aan het goede adres. “Als je bij mij een onderdeel bestelt, dan staat het de volgende dag om half negen op de stoep, daar staat de organisatie borg voor”, zegt Bijlsma.

Minder kantoorruimte

Inmiddels is hij samen met Leroy (“Het is echt te gek om met je zoon een bedrijf op te zetten”) druk met de verbouwing. Wie de vernieuwde zaak binnenkort binnen loopt, zal mogelijk niet eens het verschil zien. Maar de winkel is echt groter. “Ik heb minder kantoorruimte nodig dan Arnoud en die ruimte trek ik bij de zaak.”

'Ik denk erover om een hoekje voor hengelsport in te richten'

Nieuwe mogelijkheden

Bovendien weet hij als ‘rookie’ onder de detaillisten nu al waar nieuwe mogelijkheden liggen. “Sinds de hengelsportwinkel op de kop van de Slijkstraat is gesloten en ook Dobey geen hengelsportspullen meer verkoopt, is er in Weesp niet één winkel waar je haakjes, blinkertjes, visdraad, dobbertjes, een eenvoudig hengeltje en zo kunt kopen. Dat is best gek met een sport die zo veel wordt beoefend. Ik denk er daarom over om daarvoor in de zomer een hoekje in te richten. En zo heb ik nog wat ideeën.”

Veel reacties

Hij beseft intussen drommels goed dat hij meer uren zal draaien dan in de winkels waar hij hiervoor werkte. “Maar dat geeft niets, want het komt allemaal naar je toe”, spreekt nogmaals de ondernemer in hem. En ook weet hij dat het in Weesp al rondzingt dat Bert ‘in business’ gaat. “Ik heb veel reacties gekregen en die zijn allemaal een steun in de rug dat dit een goede beslissing is geweest.”