De tentoonstelling World Press Photo, een internationale wedstrijd met de beste journalistieke beelden, is nu te zien in Museum Hilversum.

"De expositie laat ons voelen dat de wereld in beweging is. De nieuwsfotograaf stimuleert met zijn werk de meningsvorming die essentieel is voor onze democratie." Dat zei directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum tijdens de opening - verricht door burgemeester Pieter Broertjes - zaterdag van de World Press Photo.

De complete expositie is voor de zevende keer in Hilversum te zien met de winnende foto’s, interactieve producties en video’s. De World Press Photo van het jaar is de foto met het huilende meisje Yanela Sanchez van John Moore. Zij wordt met haar moeder aangehouden door de Amerikaanse grensbewaking.

Dit jaar is ook voor het eerst een World Press Photo Verhaal van het jaar gekozen. De prijswinnaar is The Migrant Caravan van de Nederlands/Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen. De serie documenteert de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis: 7000 migranten, onder wie minstens 2300 kinderen. 

Flamingo Socks van de Nederlandse fotograaf Jasper Doest won de tweede prijs in de categorie Natuur. Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden zijn in Museum Hilversum te zien.


Foto: Jasper Doest

Naast de unieke presentatie van de werken toont het museum ook de complete Digital Storytelling Wedstrijd. "Er zijn verschillende manieren van verhalen vertellen en Museum Hilversum is één van de weinige plekken die deze nieuwe vormen van visuele vertellingen binnen de World Press Photo ook laat zien", aldus Van Breugel. "In drie categorieën ontdek je nieuwe vormen die een beeld schetsen van het veranderende domein van de visuele journalistiek."

World Press Photo is tot en met maandag 27 januari dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur te zien (het museum is 10 januari gesloten in verband met de jurering van de Zilveren Camera).