Het inrichten van een officiële zwemplek in Weesp kan pas op zijn vroegst in 2021. Komende zomer moet eerst maandenlang de kwaliteit van het Vechtwater gemeten worden voordat de status van officiële zwemplek kan worden verkregen.

Die metingen wil Weesp dus laten doen in een zij-arm van de Vecht, bij het begin van de Lange Muiderweg. Die locatie moet een alternatief bieden voor de Groene Punt (Ossenmarkt), de Grijze Punt (tegenover de hockeyclub) en het veldje tussen de molens aan de Utrechtseweg. Bij warm weer nemen tientallen Weespers, vooral jongeren, daar een verfrissende duik. Formeel is dat niet toegestaan door Waternet, de beheerder. Bij de Groene Punt sturen handhavers de zwemmers zelfs weg omdat er zich gevaarlijke situaties voordoen te midden van het drukke bootverkeer. 

Op veel begrip bij de zwemmers hoeft dat niet te rekenen. "De Vecht is van ons allemaal", is hun motto.
Een spandoek bij de Groene Punt naar aanleiding van het handhaven van het zwemverbod. Foto Femke Berkhout

Bij de Lange Muiderweg spelen die problemen niet, maar de gemeente mag dat pas als zwemplek inrichten als er aan allerlei provinciale eisen wordt voldaan. Zoals het aantonen van een goede waterkwaliteit - en dat vereist zestien metingen van april tot en met oktober.

Gaasperplas

In onze podcast De Collegekamer noemt wethouder Astrid Heijstee het jammer dat dat niet sneller kan. Ze laat weten dat de gemeenteraad maar moet aangeven of deze formele weg moet worden ingeslagen. Ze begrijpt dat zwemmers ook zonder provinciale blauwe vlaggen hun weg naar een verfrissende duik wel weten te vinden. Om ze toch een officieel advies te geven, wijst ze naar de Gaasperplas.

Geen gekke gedachte. Vele Weespers weten bij mooi weer de Gaasperplas al te vinden. De gemeente Amsterdam wil het recreatiegebied bovendien een impuls geven door de mogelijkheden om te wandelen, fietsen en te zwemmen aantrekkelijker te maken. Wie daar meer over wil weten kan eens kijken op www.amsterdam.nl/gaasperplas

Beluister hier de podcast met wethouder Astrid Heijstee: 'Ga lekker zwemmen in de Gaasperplas'