Voor de voicerecorder aangaat, leggen we Martine Boersen (43) uit dat we komen voor een interview en niet voor een 'advertorial' vol juridisch termen. Ze begrijpt het helemaal: "Het moet maar eens klaar zijn met dat stoffige imago van de notaris." Vandaar ook dat ze open staat voor een afwijkend plaatje: niet aan die zware houten tafel in de mooie spreekkamer in blauw en groen, maar in een aansluitende jeansjurk tussen de verhuisdozen. "Wil je dan alleen wel even de dossiernummers blurren?" - Ja, doen we. 

Eigen visie

Weespers die de afgelopen decennia in Weesp iets bij de notaris moesten of wilden vastleggen, kennen Martine wellicht al. Ze heeft jarenlang bij Van Elten Van de Griend Notarissen gewerkt. Tot de tijd rijp was om op eigen benen te staan en zo haar eigen visie gestalte te kunnen geven. Sinds de start van dit nieuwe kalenderjaar zit ze op de eerste etage van een kantorencomplex aan de Leeuwenveldseweg, op een steenworp afstand van Weespersluis. 

"Dat is geen toeval inderdaad. Hier om de hoek strijken de komende jaren vele honderden gezinnen neer, die van alles moeten regelen." Het zijn veelal (potentiële) cliënten in wie de juriste veel herkent: "Ook wij kwamen destijds van Amsterdam naar Weesp vanwege de kinderen. Bij de eerste dachten we: ons krijg je de stad niet uit. Maar na drie maanden onderaan de trap nadenken over in welke volgorde je alles boven krijgt - baby, kinderwagen, boodschappen; meestal die volgorde - dat ben je in de praktijk snel zat. Dan toch maar een huis met een tuin in een leuke kinderrijke buurt onder de rook van Amsterdam. Zo is het bij ons gegaan en ik hoor vaak dat dit ook de reden is waarom veel mensen nu voor Weesp en Weespersluis kiezen." 

'Al in het eerste algemene jaar werd ik gegrepen door het familierecht'

Het kantoor van Martine kan allerlei notariële zaken regelen, maar het allerliefst houdt ze zich bezig met familierecht. Op de vraag waarom ze voor een rechtenstudie koos, moet ze lachen. "Gisteravond bedacht ik me dat je die vraag vast en zeker zou stellen. Maar ik weet het antwoord niet, erg hè? Het is niet zo dat ik een flitsende advocaat wilde worden of zo, ik vond rechten gewoon heel erg interessant. Al in het eerste algemene jaar werd ik gegrepen door het familierecht. Omdat je veel contact hebt met mensen én omdat het gaat over zaken die zich uitstrekken tot alle facetten van het leven. Dat was de richting die ik op wilde, nu is het mijn expertise en ik vind het nog steeds ontzettend boeiend."  

Van wieg tot graf

Het familierecht is een breed rechtsgebied waarmee iedereen in aanraking komt - van de wieg tot het graf. Denk hierbij aan samenlevingscontracten, nalatenschappen, huwelijkse voorwaarden, echtscheidingsconvenanten, testamenten en levenstestamenten. "Heel divers dus en vaak best ingewikkeld. Daar moeten mensen zich niet door laten afschrikken want juist omdat het zo complex is, is er uiteindelijk voor iedereen een passende oplossing mogelijk. En bovendien: voor dat ingewikkelde aspect ben ik er. Mij kan het niet ingewikkeld genoeg zijn en ik durf best te stellen dat het mijn kracht is dat ik de materie en alle keuzes in begrijpelijke taal aan mijn cliënten kan voorleggen. Bij mij ga je niet de deur uit voor je écht begrijpt wat je gaat tekenen, al moet ik het honderd keer uitleggen. Ik neem echt de tijd voor mijn cliënten, dat vind ik zelf ook fijn." 

Daarnaast is de juriste gespecialiseerd in estate planning; de juridische en fiscale begeleiding van de overgang en instandhouding van (familie)vermogens. "Maar mensen kunnen me zeker ook over andere zaken benaderen. Als het nodig is, kan ik een deskundige inhuren. Of ik verwijs door. In het geval van ondernemingsrecht bijvoorbeeld, zal ik mensen adviseren naar Van Elten Van de Griend te stappen - want daar zit veel expertise op dat gebied. Het is dus juist goed dat er nu twee notariskantoren zijn. Weesp is en wordt hier groot genoeg voor, er valt wat te kiezen en we zitten in verschillende wijken." 

'De aktes die ik de afgelopen jaren heb opgemaakt, dat blijven gewoon mijn dossiers'

In de kluis 

Dat nog niet alle dozen zijn uitgepakt, komt doordat Martine het druk heeft. Ze begint met haar eigen kantoor namelijk niet helemaal opnieuw. 'De stukken die ik de afgelopen jaren heb opgemaakt als notaris, dat blijven gewoon mijn dossiers. Die aktes 'hangen' niet aan een kantoor, maar aan een notaris. Pas als ik stop als notaris en mijn praktijk overdraag, pas dan worden ook alle aktes overgedragen." De documenten in de dozen zijn overigens niet de originele testamenten en dergelijke: "Aan dat archief worden veel eisen gesteld, onder meer op het gebied van brandveiligheid. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in opslag van belangrijke stukken bewaart ze voor ons. Maar ik heb hier wel alle kopieën natuurlijk, ik hoef dus niet bij een vraag in de auto te springen om eerst dat document op te halen." 

Tot slot een tip: "Het klinkt cliché, maar het is echt héél belangrijk: regel je zaken op tijd én goed. Mensen denken soms - zeker als ze nog wat jonger zijn - dat zo'n testament iets is voor 'later'. Of dat huwelijkse voorwaarden niet nodig zijn, omdat ze zeker weten dat ze de rest van hun leven bij elkaar blijven. Of dat een broer of zus zich heus wel over de kinderen ontfermt, mocht er iets ergs gebeuren. Maar niemand weet hoe het leven loopt, dus regel vooral wat je wél regelen kunt."