De coldcasekalender die jaarlijks verschijnt, is een kalender met 52 oude, onopgeloste zaken. De kalender wordt door de politie verspreid in gevangenissen en - dit jaar voor het eerst - in tbs-instellingen. Ook in de media krijgen deze dossiers hierdoor vaak weer wat publiciteit. Door deze oude zaken opnieuw onder de aandacht te brengen, hoopt de politie dat de mensen die iets gezien hebben of er mee te maken hadden toch gaan praten. Eerdere edities hebben hun nut bewezen. Hoewel nog geen zaak aanwijsbaar door de coldcasekalender is opgelost, zorgt de kalender elk jaar wel voor nieuwe informatie, zo laat de politie weten. 

Vrijdag 16 juni 2000, 01.00 uur. Het EK voetbal domineert het nieuws. Nederland droomt van een overwinning op Denemarken later die dag. Maar een bewoner van de Korte Muiderweg beleeft een verontrustende nacht. Hij is getuige van brandstichting in de berm tegenover zijn huis en belt 112. Het vuur is zo geblust, maar als de hulpdiensten de gedoofde vuilniszak openmaken, ontdekken ze al snel dat er meer aan de hand is. In de zak zitten bebloede kleren vol steekgaten, een sleutelbos en een rijbewijs.

In de zak zitten bebloede kleren vol gaten en een rijbewijs.

De spullen blijken toe te behoren aan de 43-jarige Habib (Mike) M'Hedhbi uit Tunesië. Een gescheiden vader en krachtsporter die al jaren in Zwolle woont en daar werkt in een postsorteercentrumen en bijverdient als uitsmijter in de horeca. Hij is een bekende verschijning, alleen al door zijn imposante postuur.. Hij wordt woensdag 14 juni voor het laatst gezien op zijn werk in het postsorteercentrum. Sindsdien is er nooit meer iets van hem vernomen.

Waardevolle getuige

De getuigenverklaring van de Weesper over de bermbrand langs de Korte Muiderweg blijkt van grote waarde. Hij ziet het namelijk van A tot Z gebeuren en weet gedetailleerde informatie te geven: rond 01.00 uur aan het einde van de bebouwde kom tegenover de oude begraafplaats Landscroon stopt een auto op een parkeerhaven. Het is een grijze Alfa Romeo van het type 164. Er stapt een man uit die zijn haar in een staart draagt. Hij dumpt een vuilniszak in de bosjes. Even later zijn er vlammen te zien. De man loopt terug naar de auto, stapt in en rijdt weg.

   Opsporing Verzocht liet in 2016 op tv zien waar de vuilniszak lag.   

Bloedsporen 

De man met de paardenstaart en de grijze Alfa Romeo duiken ook weer op als de politie een flatwoning in Lelystad uitkamt, waar M'Hedhbi vaak verbleef. "Opvallend genoeg ontbreken van de huiskamervloer hele stukken", vertelde politiewoordvoerder Bernard Jens in 2016 in Opsporing Verzocht. "Te zien is dat de muren en het plafond nog maar net zijn gesausd. Onder de verflaag ontdekt de technische recherche bloedsporen van M'Hedhbi." Een voormalige flatbewoner blijkt zijn haar in een staart te dragen. Hij bezit ook nog eens een grijze Alfa Romeo van hetzelfde type als de Weesper getuige heeft doorgegeven. De kofferbak wordt aan nadere inspectie onderworpen. Ook hierin wordt bloed van de Tunesiër gevonden.

Nieuw spoor

Drie mannen worden aangehouden, maar omdat het lichaam van M'Hedhbi nog steeds niet is gevonden worden ze weer vrijgelaten. Omdat er sindsdien wel veroordelingen zijn geweest in andere moordzaken zonder lijk én omdat er een nieuw spoor gevonden is, besloot de politie de zaak in 2016 te heropenen. Over het nieuwe spoor wilde de politie toen niet veel kwijt, maar Jens zei destijds dat het motief voor de moord in de criminele sfeer werd gezocht: "Het slachtoffer had twee gezichten. Hij was enerzijds aardig, behulpzaam en maakte veel vrienden. Maar aan de andere kant bewoog hij zich in criminele kringen. Hij zat in de gokwereld en die van de verdovende middelen."

   Mike had twee gezichten: enerzijds aardig en behulpzaam, maar hij bewoog zich ook in criminele kringen   

Echt dood

De kans is groot dat een (mislukte) drugsdeal Mike het leven heeft gekost. Politiewoordvoerder Jens zei op televisie dat zo goed als vaststaat dat M'Hedhbi dood is. De in Weesp gedumpte kleding, de flat in Lelystad en de Alfa Romeo bevatten dusdanig veel bloed dat de Tunesiër dit niet overleefd kan hebben. Ook zegt de woordvoerder dat uit de contacten die zijn geweest met banken, verzekeringsmaatschappijen en nabestaanden kan worden geconcludeerd dat M'Hedhbi niet vrijwillig is verdwenen.

De politie hoopt dat mensen die iets gezien hebben, iets weten of er destijds mee te maken hadden, nu toch gaan praten. Eén van de verdachten van toen zit nu een langdurige gevangenisstraf uit voor een andere zaak en een andere is inmiddels overleden. Mogelijk trekt dit mensen die destijds niet durfden te praten over de streep. 

Wie informatie heeft die de politie kan helpen bij het oplossen van deze zaak, kan dit formulier invullen of bellen met 0800-6070. De gouden tip maakt kans op een beloning van 20.000 euro. Anoniem een tip doorgeven kan ook, het telefoonnummer hiervoor is 0800-7000.