We geven het meteen toe: een half uurtje blauwbekken in de kou en af en toe wat mensen aanspreken, dat is géén representatief onderzoek. Maar toch: wat opvalt is dat een grote meerderheid van de ondervraagden niet per se een supermarkt op deze plek wilde. 'Daar zijn er al genoeg van in Weesp', om met de woorden van meneer Van der Neut (78) te spreken. Hij had op het braakliggende terrein naast de Albert Heijn liever een Action zien verrijzen. En die opmerking wordt vaker gemaakt - al jaren trouwens. 

Minima

Rianne (30) is wél blij met de aangekondigde komst van de discountsupermarkt. "Ik ben chronisch ziek en moet hierdoor rondkomen van het minimum. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, is het fijn om te horen dat er straks ook een goedkopere supermarkt in Weesp zit. Ik zag op Facebook ook wat neerbuigende reacties voorbijkomen. Dat vind ik flauw, want je kunt niet in andermans portemonnee kijken. Voor een grote groep Weespers is een discountsupermarkt echt een verademing." 

'Ik hoef straks Weesp niet meer uit voor goedkopere boodschappen'

Ze kent de Vomar van de keren dat ze de supermarkt bezocht in Amsterdam: "Ik heb er wel eens boodschappen gedaan en dat beviel goed. Ik zal er misschien niet alles halen, maar er zijn zoveel mensen die voor hun boodschappen naar verschillende winkels gaan - bijvoorbeeld omdat er elders een goede aanbieding is of omdat een bepaald merk goed bevalt." Om voordeliger uit te zijn, wijkt Rianne nu uit naar de Lidl in de Maxis. "Die had van mij ook wel in Weesp mogen komen. Maar nogmaals: ik ben blij met de komst van de Vomar, want dat betekent dat ik straks niet meer Weesp uit hoef voor goedkopere boodschappen." 

Teleurgesteld

Imane is juist teleurgesteld dat de toekomstige supermarkt een Vomar blijkt te zijn: "Ik had me verheugd op een échte discountsupermarkt, zoals de Lidl, Aldi of Dirk. Ik ken de Vomar omdat ik er in het verleden heb gewerkt en weet hierdoor uit ervaring dat het assortiment niet al te uitgebreid is en relatief veel duurdere a-merken bevat. Naar mijn mening had Weesp meer gehad aan een echte budgetwinkel." 

De 78-jarige meneer Van der neut staat met een dikke muts op zijn fiets op slot te zetten bij de Albert Heijn op de Achtergracht. Hij had het nieuws over de komst van de Vomar nog niet vernomen. "Ik had liever een Lidl gehad. We fietsen wel eens naar de Maxis en gaan dan altijd wel even naar de Lidl." Hij gaat niet per se naar Muiden voor de voordeligere boodschappen: "Meer omdat daar andere winkels zijn, even wat anders." Dat hij daarvoor vijf kilometer moet fietsen, vindt hij geen bezwaar: "Ik heb altijd bij de PEN-centrale gewerkt en toen ging ik ook altijd op de fiets, dus ik weet niet beter." Als ze het hem hadden gevraagd, had er op de Achtergracht een Action verrezen: "Dat is een winkel die ik echt mis in Weesp, supermarkten zijn er al genoeg." 

'Ik had hier liever een Action gezien, supermarkten zijn er al genoeg'

Waarom geen C&A?

Voor het bouwterrein - zo ongeveer waar straks de ingang van de Vomar komt - staan twee dames te praten, zie foto. De oudste van de twee laat weten dat ze vooral blij is dat er (weer) een tweede supermarkt in het centrum komt: "Als ik nu misgrijp, moet ik naar winkelcentrum Hogeweij of naar Aetsveld. Ik fiets nog, maar er zijn ook mensen van mijn leeftijd die dat niet meer durven of kunnen". Het echtpaar Stegeman komt net de Albert Heijn uitlopen. Mevrouw is verbaasd dat Ahold, het moederbedrijf van AH, akkoord is gegaan met een Vomar: "Ik zou denken dat Vomar nog teveel een concurrent is. Ik had eerder een Lidl verwacht". Haar man maakt een opmerking die tijdens het voxpoppen vaker valt: "Met straks ook een supermarkt in de Bloemedalerpolder heeft Weesp genoeg boodschappenwinkels. Ik had hier liever een andere winkel gezien. Een herenmodezaak bijvoorbeeld, of een C&A".  

Maart 2021

Vomar werd al een tijdje genoemd als mogelijke winkel naast Albert Heijn en Gall & Gall in het centrum. De discountsupermarkt, met in totaal 69 winkels in Nederland, is nieuw voor Weesp. Vomar hanteert een laagste prijsgarantie en belooft een snelle afhandeling aan de kassa. Lukt dat niet dan krijgt een klant die als vierde in de rij staat voor de kassa de boodschappen gratis mee. Het werk voor de bouw van de nieuwe supermarkt is begin deze maand begonnen en in maart 2021 gaat de winkel open. De nieuwe Vomar wordt 2.075 vierkante meter groot. Ook het parkeerdek wordt uitgebreid, zodat er straks 120 plekken zijn. Een vlakke roltrap komt rechtstreeks in de winkel uit.