Sinds deze week hangt er een massageborstel in de stal waar ons jongvee met de stier loopt. Voor wie het niet kent: de borstel ziet er hetzelfde uit als een borstel van de carwash. Zodra de dieren ertegenaan gaan staan, begint deze te draaien. De vacht wordt gekamd, oude haren vallen op de grond en eventuele jeuk is verleden tijd. 

In de andere stal, de zogenaamde vrijloopstal, hangt al enige tijd eenzelfde borstel en deze is zeer populair onder de koeien. Op elk moment van de dag staan er meerdere koeien omheen en wordt er onderling uitgevochten wie er aan de beurt is. 

Zelf hebben we er trouwens ook wel eens tegenaan gestaan, maar aangezien de borstel uit harde bezemharen bestaat leverde dit louter rode schuurplekken op. Niet echt ons idee van massage...

Nee, dan de stier. Die is niet bij de borstel weg te slaan. Als enige man, groot en sterk, geeft hij de vrouwtjes achter hem in de rij geen kans. Met zijn ogen dicht laat hij zich de hele dag masseren. Beetje hier, beetje daar. Op zijn rug is al een kale plek ontstaan van het schuren. Maar hij vindt het heerlijk.

De koeien staan in de rij voor de massageborstel

Dát we nog een borstel konden aanschaffen is mede mogelijk gemaakt door 'Adopteer een Koe', van stichting Koevoet. Dit initiatief is in 2001 na de Mond- en Klauwzeercrisis ontstaan, met als doel boeren en burgers meer met elkaar in contact te brengen.

Voor 50 euro per jaar kun je een koe of kalf uitzoeken, haar een naam geven en bezoeken wanneer je wilt. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van speciale gebeurtenissen in het leven van je adoptiekoe: bijvoorbeeld wanneer haar kalf geboren wordt of als ze na de winter weer voor het eerst naar buiten mag. Onze boerderij heeft ongeveer 20 adoptievrienden, die jaarlijks dus een leuk bedrag inbrengen om voor de koeien iets extra’s te kunnen doen.

Tachtig procent van het adoptiebedrag gaat rechtstreeks naar de boer. Dit geld besteden we aan de aanschaf van producten die het welzijn van de koeien ten goede komen: zoals extra waterdrinkbakken, nieuwe kraamkamers of in dit geval dus een massageborstel. Stichting Koevoet controleert jaarlijks of het geld juist wordt besteed.

Hoe zou jij je adoptiekoe noemen?