Het antwoord op deze vraag is: goed! En dat is echt niet alleen de reactie van opdrachtgever Ymere, ook de buurtbewoners zelf merken verschil: 'De tuinen staan sindsdien niet meer onder water'.  

De grond in de schildersbuurt bestaat voornamelijk uit klei. Deze bodemsoort heeft als voordeel dat het vrij vruchtbaar is omdat het veel mineralen bevat, maar een groot nadeel is de slechte doorlatendheid. Bij regen heeft een kleibodem de neiging om dicht te slaan, waardoor er al snel wateroverlast ontstaat. De bewoners van de Jozef Israëlsstraat, Frans Halsstraat, Vincent van Goghstraat en de Rembrandt van Rijnstraat kampten hierdoor al jaren met drassige tuinen/plantsoenen, modderpoelen en wasmanden vol overmatig vieze kinderkleding. 

Niets hielp

Ymere nam de klachten serieus en trof maatregelen. Of beter gezegd: probeerde maatregelen te treffen. Woordvoerder Coen Springelkamp: "We hebben de grond met machines omgewoeld om er meer lucht in te krijgen, maar dat hielp maar kort. Daarna hebben we een nieuwe toplaag aangebracht, maar ook dat werkte slechts tijdelijk. Toen wisten wij het ook niet meer. Niets hielp. Tot een hovenier het idee opperde om regenwormen uit te zetten. Dat was voor ons ook nieuw, maar we waren wel nieuwsgierig en zoveel andere opties waren er bovendien niet meer." 

Schoolkinderen mochten helpen bij het uitzetten van de beestjes 

Dus kwam Hoveniersbedrijf Van der Tol begin juni 2018 op een mooie zonnige dag met bakken vol krioelende wormen naar Weesp. Schoolkinderen van de Jozefschool en de Brede School Kors Breijer en milieuwethouder Maarten Miner hielpen bij het verspreiden van de 184.000 krioelende beestjes. Dat leverde hilarische taferelen op. De kinderen banjerden - soms zichtbaar griezelend - met handenvol wormen door de binnenterreinen. Sommige kinderen wilden wel heel graag meedoen, maar niet met hun blote handen en gingen heel omslachtig met bakjes te werk. Het gebeuren kreeg veel aandacht van de pers en was die avond zelfs op het journaal te zien. 


Er zijn die dag twee soorten wormen uitgezet: regenwormen die horizontale gangetjes maken en dauwwormen die verticaal graven. Zij maken dus samen de grond rul en zorgen zo voor een betere bodemstructuur waardoor het hemelwater sneller weg kan lopen. Coen Springelkamp van Ymere: "Er werd een beetje lacherig gedaan over dit project en ook vanuit de buurt was er scepsis, maar al vrij snel - al na een paar weken - werd er verbetering waargenomen. En inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en kunnen we concluderen dat dit echt een hele goede zet is geweest." 

'Er werd een beetje lacherig over gedaan, maar de verbetering was al snel merkbaar'

Veel drogere tuinen

WeesperNieuws Extra zocht contact met bewoners van de wijk en de mensen die wij spraken zijn het met de woningcorporatie eens: "De tuinen en plantsoenen staan sindsdien niet meer onder water". De wormen zijn dus goed bezig. Ymere heeft er verder eigenlijk ook geen omkijken naar. "We houden het wel in de gaten", zegt Springelkamp. "Ook omdat Weesp vooralsnog de enige locatie is waar we dit hebben toegepast. We hebben in het najaar nog gekeken. De wormen hebben de warme zomer goed overleefd. We waren een beetje bang dat ze misschien zouden zijn verdroogd, maar ze kunnen tot wel twee á drie meter diep en daar blijft het - ook bij langdurige droogte en warmte - koel en vochtig genoeg. Verder blijken ze zich goed voort te planten en hebben ze voedsel genoeg waardoor bijvoeden niet nodig is. Kortom, we zijn heel blij met deze eenvoudige, effectieve en duurzame oplossing. Mocht dit probleem zich elders ook gaan voordoen, dan zullen we daar ook zeker het inzetten van wormen overwegen." 

Op de paden in de Schildersbuurt blijven de plassen overigens nog wel langer liggen. Omdat daar steeds op gelopen wordt, is de kleigrond hier nog compacter. Daar kan geen wormenleger tegenop. De paden worden daarom eens in de zoveel tijd opgehoogd.