Een extra gymzaal, circulair bouwen, hogere bouwkosten; aan die mooie multifunctionele sporthal in Muiden hangt wel een kostenplaatje. En een nieuwe rekensom valt ook nog eens fiks hoger uit. 

Het tijdelijke onderkomen van SC Muiden krijgt een upgrade. Wethouder Jorrit Eijbersen heeft een hal voor ogen met volwaardige afmetingen die horen bij zaalvoetbal en zaalhockey. Hij heeft het liefste een grote hal met daarin plek voor drie gymzalen die breed inzetbaar zijn voor scholen en verengingen. Het pand krijgt dan twee verdiepingen en het kostenplaatje gaat er ook heel anders uitzien.

Aan zo'n prachtige multifunctionele sporthal (drie zalen) hangt wel een ander prijskaartje. Niet de in 2006 begrote 3.050.000 euro maar 6.800.000 euro. Een budgetverhoging van maar liefst 3.750.000 euro. Die verhoging zit 'm in diverse factoren; niet alleen in de extra zaal, maar onder andere ook in het feit dat er geen prijsindexering was toegepast, het circulair bouwen, plus de stijging van bouwkosten in het algemeen.

In één keer goed

De wethouder wil graag het extra geld investeren, omdat je het maar één keer goed kunt doen. Daarbij geeft hij aan dat de insteek voor een nieuwe sportaccommodatie heel anders is geworden. De opgave voor de gemeente is de minimale bouw van twee gymzalen met kleedkamers op het terrein. Dat is nodig omdat er een nieuw Integraal Kind Centrum op De Krijgsman komt en tegelijkertijd de gymzalen bij de P.C Hooftschool en het Anker worden opgeheven.

Volgens de wethouder is er veel behoefte om in de winter in de zaal te spelen

In het voorstel dat de politiek afgelopen week besprak, kwam een plan op tafel voor een zogenoemde circulaire sporthal. Deze kan niet veertig, maar wel zestig jaar blijven staan. De hal, met drie gymzalen, is niet alleen voor zaalhockey en -voetbal. Er is ook plaats voor andere sporten zoals korfbal en tennis. Volgens de wethouder is er veel behoefte om in de winter in de zaal te spelen. "Clubs wijken nu al uit naar de polder om daar te trainen. Ik denk dat we hiermee voor de hele gemeente een mooie oplossing hebben. Een ander voordeel is dat je meer huuropbrengsten hebt als je voor de drie zalen kiest." 

Twee verdiepingen

Maar hoe komt die multifunctionele, circulaire sporthal eruit te zien? "De hal zou twee verdiepingen hoog worden. Er moet ook een lift komen voor mindervaliden. Er komen verder kleedkamers, een plek voor opslag, een kantine en een tribune voor honderd man publiek. Parkeren zou geen probleem moeten zijn. Wie de hal gaat exploiteren is nog niet afgesproken maar er wordt gekeken of SC Muiden dit kan doen."

Eijbersen aast op een snel besluit. "Er wordt veel gebouwd op De Krijgsman. We krijgen er veel meer sporters bij. Het aangepaste plan vraagt om een fors grotere investering en ik hoop dat de raad daarin mee wil gaan. We hebben er alles aan gedaan om de kosten beheersbaar te houden."