De broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga hebben er jarenlang naar toe geleefd en eindelijk is het vanmiddag zover: Wispe gaat open. Vijf jaar lang hebben de drie ondernemers keihard gewerkt om hun droom waar te maken en de route die ze aflegden was bepaald niet de makkelijkste. De opening bijvoorbeeld werd keer op keer uitgesteld en elke keer moesten ze maar weer aan de goegemeente uitleggen waarom nu weer. Hoewel de reden soms erg zichtbaar was. 

'De grote torenband in 2016 gooide zichtbaar roet in het bier'

Torenbrand

De grote torenbrand in november 2016 bijvoorbeeld gooide voor iedereen zichtbaar roet in het bier, maar de vergunning liep ook niet vlotjes en bij de verbouwing liepen ze regelmatig tegen ‘een dingetje’ op. Zoals op het laatst, toen door de nutsbedrijven het bedrijf veel later dan verwacht aansloot op later en elektriciteit. Daardoor kon het nieuwe brouwhuis niet worden getest. 

Brouwketels

Maar er waren ook veel tekenen op een goede afloop. Zo werden afgelopen zomer de enorme brouwketels in de kerk geplaatst, waarbij de Vellenga’s monter lieten weten eind november open te gaan. Dat is dus 14 februari 2020 geworden, maar dat neemt niemand ze kwalijk. Voor de drie bierbrouwers krijgt Valentijnsdag hiermee voorgoed een nieuwe lading.

De brouwketels komen eraan.

Sinds 2009 

Voor iedereen die het gemist heeft of niet meer weet: de gebroeders Vellenga bouwen sinds 2009 aan hun droom. Toen werd hun passie voor ambachtelijke bieren omgezet in een familiebedrijf en druppelde het eerste biertje uit de kraan: Wispe Blond was geboren. Het is nog maar tien jaar terug, maar zo terugkijken was een compleet andere tijd.  

'De etiketten plakten we met de hand op de flessen'

“De etiketten plakten we met de hand op de flessen en we reden vele kilometers om de doosjes bier bij de eerste klanten af te leveren”, weten ze nog. 

Mijlpalen

Wispe sloeg aan en sindsdien zijn er meerdere mijlpalen geweest. In 2013 werd het honderdduizendste biertje verkocht, er werden nieuwe bieren geïntroduceerd en in 2015 werden voor het eerst honderdduizend flessen in een jaar tijd afgezet: bierdrinkers uit Nederland en België wisten het goudgele vocht te waarderen.
Inmiddels werd ook duidelijk dat het brouwen in ketels van andere brouwerijen anders moest. “Het verlangen om het heft in eigen handen te nemen nam toe. Onze droom groeide groter en we besloten dat het tijd werd voor een eigen plek”, laten ze weten. Die plek werd gevonden in de Laurentiuskerk die door Cees van Vliet wordt verbouwd. Hier opent vandaag het proeflokaal van Wispe en hier wordt in vervolg het bier waar Weesp trots op is gebrouwen.

Ook Silvia en Christian Pfeiffer hebben vandaag wat te vieren met hun Anker Weesp.

Grand café

Het proeflokaal is een grand café met art deco stijlkenmerken die de bezoeker terugbrengen naar de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw. Eikenhout, marmer en staal voeren de boventoon. Mooi, maar veel belangrijker nog is dat veel oorspronkelijke kenmerken van de kerk, zoals het glas-in-lood en ornamenten, zijn gerestaureerd. Maar zelfs die zijn niet de blikvanger. Dat zijn wél de drie grote koperen brouwketels boven op een entresol. “Het was een grote uitdaging om de gehele brouwerij met alle lagertanks in de kerk te krijgen, maar met veel passen en meten is het gelukt”, is Jerrit Vellenga, die verantwoordelijk is voor wat er op de brouwvloer en in de ketels gebeurt, merkbaar trots op het resultaat. Het Wispe bier stroomt vanaf vandaag uit een tapmuur die 18 kranen telt.

Ook eten

Naast drinken kan er ook gegeten worden. De menukaart is niet heel uitgebreid, maar wat er op staat, is met zorg bereid en smaakt. Hoe we dat weten? Omdat de afgelopen dagen Wispe heeft proefgedraaid, inclusief het eten. Voor het menu is de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. Verder wordt er ingezet op de nieuwe trend van zogeheten beertails, oftewel cocktails met bier.

Anker jenever

Het is niet alleen Wispe bier wat de klok slaat: de jenever en likeuren van Anker Weesp krijgen een speciale plek op de kaart. Dat is logisch, want Anker Weesp, gaat naast de brouwerij en de bierwinkel een eigen kleinschalige stokerij inrichten die waarschijnlijk in maart gereed is. 

'Anker Weesp is ook al zo'n verhaal waar Weesp trots op mag zijn'

Dit jenevermerk dat sinds 2016 is ook al zo’n verhaal waar Weesp trots op mag zijn. Dit is voortgekomen uit de droom van Christian en Silvia Pfeiffer om weer jenever in Weesp te stoken. Weesp was eeuwen geleden een echte jeneverstad en toen molenaar (en ook raadslid, maar dat terzijde) Christian Pfeiffer in 2014 in het Weesper gemeentearchief een jeneverrecept uit 1630 tegen kwam besloot hij dit na te maken. Na maanden van experimenteren in de keuken bleek het recept te werken, waarna echtgenote Silvia Pfeiffer Christian aanspoorde om de jenever op grote schaal te gaan produceren. In 2017 en 2018 zijn de Weespermoppenlikeur en Weesp Gin aan het assortiment toegevoegd en daarmee is Anker Weesp inmiddels méér dan alleen een traditionele jeneverstokerij.

Nog niet klaar

Klaar is het proeflokaal nog niet. De restauratie van de toren - de entree van de brouwerij - is nog in volle gang en later in het jaar moet het terras meer grandeur krijgen. Maar eerst vandaag de opening. De eerste 125 gasten krijgen een muntje voor een gratis biertje en er is een jazzbandje om de opening ‘op te leuken’. Maar leuk genoeg is de opening op zich al.