“Sophia zingt zo mooi en breekbaar dat je wel een hart van steen moet hebben om daar tegen bestand te zijn. Ze is een beetje vergelijkbaar met Jim van der Zee (ook al uit het team van Anouk) die in 2018 The Voice op zijn naam schreef. Het moet vreemd lopen wil niet heel Nederland Sophia in z'n armen sluiten en massaal op haar stemmen.”

Favorietenrol

Deze zinsnede op televizier.nl geeft perfect weer hoe Nederland denkt over Sophia. Ze heeft inmiddels de favorietenrol toebedeeld gekregen maar daar gaat ze niet gebukt onder, vertelt ze. Integendeel, het geeft haar juist een boost.
Natuurlijk moet ze het nog wel even waarmaken. Stef Classens en Emma Boertien uit Team Waylon en Daphne van Ditshuizen uit team Ali B kunnen ook absoluut een lekker moppie zingen, dus de buit is nog niet binnen. Maar als je de polls moet geloven, hoeft Sophia de prijs alleen nog maar op te halen. Dat presentatrice Chantal Janzen haar in een van de uitzendingen ‘Het wonder van Weesp’ noemde, heeft de druk ook bepaald niet weggehaald.

Repetities

Sinds woensdagavond rennen de finalisten van hot naar her voor de nodige promotietalk én zijn ze druk met de repetities van de laatste avond, waarvan verder niet bekend is hoe die eruit zal zien. Slapen en eten doen de ene jongen die het moet opnemen tegen drie meiden in een hotel en verder volgen ze trouw de agenda die hen wordt voorgelegd. De ouders van Sophia, Marije en Harald Kruithof, hebben er in elk geval alle vertrouwen in dat er goed voor haar dochter wordt gezorgd, zo lieten zij gisteren weten op WeesperNieuws Extra.

Plezier

Een van de eerste verplichtingen woensdagavond was een aantal ‘snelle’ telefonische interviews, onder andere met WeesperNieuws Extra. Dat leidde tot het volgende gesprek:
Hoe gaat het allemaal?
“Heel goed.”
Je hebt er, zagen we bij Jinek, zichtbaar plezier in hé?
“Ja, dat klopt.”
Hoe zien de komende dagen eruit?
“Vanavond (afgelopen woensdagavond-red.) gaan we naar Jinek en donderdag en vrijdag hebben we de hele dag repetities.”

Een duet

Mag je vertellen wat we vrijdag gaan zien?
“Nee, dat mag ik niet.”
Wat mag je wel vertellen?
“Dat we allemaal iets gaan zingen wat we al eerder hebben gedaan en we doen een duet, maar verder mag ik niets loslaten.”
Kunnen we ook je eigen nummer Alaska waarmee je de jury compleet omver blies verwachten?
“Ook daar mag ik niets over zeggen.”
Vind je het jammer dat je zo weinig mag vertellen?
“Nee, ik vind het eigenlijk juist wel leuk dat het een verrassing blijft.”

'Het spannendst vind ik de repetities'

Vind je het allemaal ook spannend?
“Ja, in zekere zin wel. Het spannendst zijn de repetities omdat alles dan nog onzeker is. In principe staat vooraf alles vast, maar tijdens een repetitie kan er nog veel veranderen.”
Maar je zit wel helemaal n je comfortzone, toch?
“Ja, absoluut.”

Anouk

Anouk is je coach. Heb je nog veel aan haar de komende dagen?
“Juist heel veel. Ze is bij alle repetities en luistert en kijkt heel goed mee en van daaruit geeft ze me tips en adviezen. Dus Anouk is zeker heel waardevol.”

'Van Anouk heb ik geleerd dat je altijd geloof moet hebben in wat je doet'

Wat heb je sowieso van haar opgestoken de afgelopen periode?
“Vooral dat je geloof moet hebben in wat je doet. Als je dat niet doet, kom je namelijk niet geloofwaardig over. Je moet altijd voor de volle 100 procent ergens voor gaan.”
Ik heb aan je moeder gevraagd wat ik vooral aan je moet vragen. Dat zijn twee dingen. De eerste is ‘Wat is het leukste commentaar dat je tot nu hebt gekregen en van wie was dat?’
“Poeh, dat is een goeie. Ik denk van Ali B die zei dat we collega’s zijn. Dat vind ik heel tof.”
Voelt dat voor jezelf al zo, dat je al een collega bent van de sterren?
“Ali is natuurlijk veel verder dan ik, maar toen hij dat zei voelde dat wel echt zo.”

'Social media is wel een ding, maar ik leer er snel mee omgaan'

De tweede vraag namens je moeder: hoe ervaar je de reacties op social media?
“Dat is wel een ding. Ik krijg namelijk zo veel over me heen. 99 procent is positief en dat is alleen maar goed, maar er is ook die andere 1 procent. Ik had nog nooit commentaar gekregen van iemand anders dan van mijn moeder en zangdocent, dus dat was wennen. In het begin las ik ook alles, maar dat doe ik nu veel minder. Ik leer er wel snel mee omgaan.”
En wat heb je ervan geleerd?
“
Ik dacht altijd dat door al die negatieve commentaren andere mensen ook zo gaan denken maar dat is helemaal niet zo. Er komen dan gelukkig weer reacties in de trant van ‘Doe eens normaal'.”

25 procent kans

Heb je, vind je zelf, kans om te winnen?
“Ja, ik heb 25 procent kans.”
Dat is de getalsmatige kant, maar je bent ook de gedoodverfde favoriet, toch?
“Dat heb ik inderdaad ook gelezen en dat is wel heel tof.”
Legt dat  een bepaalde druk op je?
“Nee, helemaal niet, eerder integendeel: het geeft juist een boost en ik vind het superlief dat mensen dat schrijven. Maar ik wil daar verder niet teveel over nadenken.”
Hoe heb je de afgelopen periode ervaren? Als een spoedcursus ‘Zo zit de muziekindustrie in elkaar?’
“Zo voelt het inderdaad wel. We worden door mensen van The Voice daarin gelukkig goed geholpen. Er is altijd iemand met wie je kunt praten, over van alles. Maar het blijft wennen.”

'Niet alleen mijn muziekcarrière, maar mijn hele leven heeft een boost gekregen'

Volwassen

Het is meteen ook een cursus snel volwassen worden.
“Dat ook.”
Je ouders vinden in elk geval dat je de laatste maanden meer zelfverzekerd bent geworden, herken je dat?
“Dat herken ik wel. Niet alleen mijn muziekcarrière, maar mijn hele leven heeft een boost gekregen.”

Vriendinnen

Zitten je familie en je vriendinnen vanavond ook weer in de zaal?
“Ja, allemaal en dat vind ik zo lief.”
Wat heb je de afgelopen periode aan je vriendinnen gehad?
“Heel veel. Het is een wereld die zij helemaal niet kennen en ik vind het leuk om daarover met ze te praten. En ik vind het fijn om bij ze te zijn omdat zij me zien als Sophia en niet als het meisje van The Voice.”

'Kom gewoon naar me toe, geen probleem'

Herkend 

Je wordt inmiddels ook herkend op straat. Hoe ervaar je dat?
“Dat vind ik heel lief, vooral als mensen naar me toe komen. Er zijn ook mensen die een beetje vreemd kijken of zo en dat vind ik wel vreemd. Kom gewoon naar me toe, geen probleem.”

Twee opties

Er zijn vanavond twee opties: of je wint of je wint niet. Wat zal je gevoel zijn als je wint?
“Dan ben ik natuurlijk superblij en dan krijg ik een auto en een platencontract. Maar ik weet niet wat ik daar verder allemaal over mag zeggen. Verder zal ik heel erg gaan feesten en dan zie ik wel wat er op me afkomt. En ik ga in elk geval, wat er ook gebeurt, verder in de muziek.”
En wat als je niet wint?
“Dan kan ik ook heel tevreden zijn. Mijn persoonlijke doel was dat ik alles wat The Voice biedt zou ervaren en ervan zou leren en dat is sowieso goed gelukt en dat neemt niemand me af. Hoewel ik natuurlijk liever win.”

School

Hoe gaan de vier finalisten eigenlijk met elkaar om?
“Het is een heel leuke groep en ik vind iedereen superleuk en iedereen gunt het elkaar. Wie er ook wint, het is sowieso goed.”

'Ik ben al een maand niet op school geweest'

Afgelopen maand ben je niet naar school geweest. Lekker, maar je moet hoe dan ook in mei examen doen en dus zul je weer gewoon naar school moeten.
“Dat wordt wel lastig, ben ik bang. Ik ben nu al een maand niet op school geweest, dus het wordt in elk geval al vreemd. Maar ik ga er natuurlijk voor en ik sta er gelukkig goed voor.’
En daarna?
“Dan wil ik vol de muziek in.”